Informator broj 6120-6121 od 31. listopada 2012. i 07. studenog 2012.

UVODNIK

Izazovi i promjene ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije

Od sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001., pa sve do potpisivanja Sporazuma o pristupanju Europskoj uniji 2011., Republika Hrvatska prošla je dug put kroz koji je transformirala svoj pravnoinstitucionalni okvir i odnose s Europskom unijom. S obzirom na to da će Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, integriranje Republike Hrvatske u institucionalni okvir Europske unije donijet će mnoge prednosti i izazove. Proces integracije tek će se nastaviti i nakon ulaska u Europsku uniju, kroz proces integriranja u Schengenski sporazum i eurozonu. Dogodit će se i strukturalne promjene pravosudnog sustava jer će Sud Europske unije postati nova pravosudna instacija u hijerarhiji sudbene vlasti, a počet će se primjenjivati ispregovarane uredbe i direktive čija je primjena odgođena do dana ulaska Republike Hrvatske u članstvo. Što u danim okolnostima treba činiti sama Republika Hrvatske, kako odgovoriti na izazove koji su pred njom, piše dr. sc. KRISTIAN TURKALJ.
Autor: dr. sc. Kristian Turkalj, Zagreb

Sadržaj

Izazovi i promjene ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije
Autor: Kristijan Turkalj

Stručni članak

Od sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001., pa sve do potpisivanja Sporazuma o pristupanju Europskoj uniji 2011., Republika Hrvatska prošla je dug put kroz koji je transformirala svoj pravno-institucionalni okvir i odnose s Europskom unijom. S obzirom na to da će Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, integriranje Republike Hrvatske u institucionalni okvir Europske unije donijet će mnoge prednosti i izazove. Proces integracije tek će se nastaviti i nakon ulaska u Europsku uniju, kroz proces integriranja u Schengenski sporazum i eurozonu. Dogodit će se i strukturalne promjene pravosudnog sustava jer će Sud Europske unije postati nova pravosudna instacija u hijerarhiji sudbene vlasti, a počet će se primjenjivati ispregovarane uredbe i direktive čija je primjena odgođena do dana ulaska Republike Hrvatske u članstvo. Što u danim okolnostima treba činiti sama Republika Hrvatska, kako odgovoriti na izazove koji su pred njom, piše dr. sc. KRISTIAN TURKALJ.

Trajanje stečajnog postupka
Autor: Jelena Čuveljak

Stručni članak

Iako Stečajni zakon ističe da bi stečajni postupak od dana otvaranja trebao trajati godinu i pol, taj rok, u slučaju većih stečajnih postupaka, nije moguće poštovati. Autorica, stoga, u ovom članku ukazuje na razloge koji utječu na duljinu trajanja stečajnog postupka te naznačuje moguće načine prevladavanja nekih problema uz odgovarajuću zakonodavnu inicijativu.

Porezni položaj obavljanja odvjetničke i javnobilježničke djelatnosti
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Samostalno obavljanje odvjetničke i javnobilježničke djelatnosti, prema odredbama propisa o oporezivanju porezom na dohodak, smatra se slobodnim zanimanjem, pri čemu se dohodak kao osnovica za oporezivanje utvrđuje na temelju propisanih podataka iz poslovnih knjiga i evidencija uvažavajući načelo blagajne, odnosno na isti način kao i dohodak koji je ostvaren obavljanjem obrtničke djelatnosti. Odvjetnička i javnobilježnička djelatnost može se obavljati kao samostalno slobodno zanimanje, u zajedničkom uredu pri čemu više supoduzetnika ostvaruje zajednički dohodak ili u svojstvu pravne osobe osnovane kao javno trgovačko društvo ili društvo s ograničenom odgovornošću. U nastavku članka navodimo koji su uvjeti potrebni za obavljanje odvjetničke i javnobilježničke djelatnosti, koje se poslovne knjige i evidencije obvezatno moraju voditi prema poreznim propisima te kako se evidentiraju neki poslovni događaji u poslovnim knjigama.

Primjena Europske povelje o lokalnoj samoupravi u Republici Hrvatskoj
Autor: Nives Kopajtich-Škrlec

Stručni članak

Na uvodnim stranicama lista i u rubrici Ustavno pravo, broj 6113-6114 i 6117, objavili smo dijelove teksta pod naslovom »Primjena Europske povelje o lokalnoj samoupravi u Republici Hrvatskoj« u kojima smo obradili odredbe te Povelje članka 1.-5. U ovom broju donosimo iskustva i komentare u primjeni članka 6. i 7. Povelje o lokalnoj samoupravi (Nar. nov. - MU, br. 14/97, 2/07, 4/08 i 5/08 - u nastavku teksta: Povelja).

Zemljišne zajednice
Autor: Tomislav Mrle

Stručni članak

Svrha ovog rada1 nije niti pravno niti političko, niti ekonomsko, a niti povijesno ukazivanje na opravdanost ili neopravdanost javnog zahtjeva ovlaštenika i nasljednika zemljišnih zajednica za omogućavanjem pravednog, zakonitog i dosljednog povrata oduzete imovine. O tome su ili o tome bi zasigurno mnogo više i puno kompetentnije trebali i imali što reći mnogi eminentni stručnjaci (pravnici, politolozi, ekonomisti, povjesničari), a koji su prije 20-ak godina na temu zemljišnih zajednica dali vrlo zanimljive i nadasve jake i vrlo korisne doprinose o tom pitanju, bilo sudjelovanjem na okruglim stolovima bilo pisanjem članaka na tu temu.2 Isto tako, o tome bi trebali progovoriti i mnogi drugi stručnjaci (znanstvenici) koji o tome znaju, kojima to možda nije primarno područje njihova znanstvenog istraživanja, ali im je relativno blisko, a koji se s tom problematikom još nisu bavili. Naravno, zadnju će riječ o tome imati političari. I bilo bi dobro da se to desi nakon jedne zaista sveobuhvatne analize problema.

Pojam i klasifikacija financijskih instrumenata
Autor: Baldo Hreljac

Stručni članak

Dinamična struktura međunarodnih financijskih tržišta rezultirala je u velikom izboru financijskih instrumenata: od tradicionalnih vlasničkih i dužničkih instrumenata do derivativnih instrumenata. U ovom članku bit će riječi samo o definiranju i prezentiranju financijskih instrumenata koji su regulirani MRS-om 32 - Financijski instrumenti: prezentiranje. Područje priznavanja i mjerenja financijskih instrumenata predmet su MRS-a 39 - Financijski instrumenti: priznavanje i mjerenje, dok je objavljivanje financijskih izvještaja predmet MSFI-a 7 - Financijski instrumenti: objavljivanje. Više o svemu bit će riječi u nastavku članka.

Može li sloboda vjeroispovijedi biti granica slobode mišljenja i prava na izražavanje?

Stručni članak

Tema je ove kolumne amicus curie pitanje može li sloboda vjeroispovijesti biti granica slobode mišljenja i prava na izražavanje. Stoga se razmatraju u uvodnim napomenama određeni slučajevi koji su doveli i otvorili to pitanje o granicama slobode izražavanja misli i slobode medija, s jedne, i vjeroispovijedi, s druge strane. Zatim se analizira i institut blasfemije, bogohuljenja u vezi s primjenom čl. 40. Ustava Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 – proč. tekst, 113/00, 124/00 – proč. tekst, 28/01, 41/01 – proč. tekst, 55/01 – ispr. 76/10 i 85/10 – proč. tekst) i čl. 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, kao i čl. 110. Kaznenog zakona, koji govori samo o »povredi slobode vjere«, te o ustavnim i konvencijskim načelima. Isto se tako iznosi određena praksa visokih sudova i praksa Europskog suda za ljudska prava, pa se u okviru razmatranja tog problema iznose prijedlozi de lege ferenda kako treba nadopuniti čl. 110. hrvatskog Kaznenog zakona.

Povreda prava na pravično suđenje
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Podnositelju ustavne tužbe koji je u sudskom postupku spriječen u ostvarenju prava za koje smatra da mu je priznato u domaćem zakonodavstvu, povrijeđeno je pravo na jednakost pred zakonom i pravo na pravično suđenje

Ugovor o asignaciji – ispunjenje potraživanja
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Samim sklapanjem ugovora o asignaciji ne dolazi do ispunjenja potraživanja, već se uputa mora izvršiti, te je tek tada obveza ispunjena

Stečajni postupak – osporavatelj u parnici radi utvrđenja osporene tražbine
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako je stečajni upravitelj u stečajnom postupku priznao prijavljenu tražbinu pojedinog stečajnog vjerovnika, ali je tu tražbinu osporio drugi stečajni vjerovnik, taj stečajni vjerovnik-osporavatelj u parnici, radi utvrđenja osnovanom osporene tražbine, nastupa u ime i za račun stečajnog dužnika

Porez na promet nekretnina – porezno oslobođenje
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ako se jedan dio stambenog prostora koristi za obavljanje poslovne djelatnosti, a drugi dio za stanovanje, porezno oslobođenje može se dati za dio prostora koji se koristi za stanovanje

Legalitet rada DJ-a i glazbenika u ugostiteljskim objektima

Vi pitate - mi odgovaramo

Tko kontrolira legalitet rada DJ-a i glazbenika u ugostiteljskim objektima, odnosno primjenjuju li se na njih odredbe Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti (Nar. nov., br. 61/11)?

Ponuditelj u postupku javne nabave

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li podružnica inozemnog osnivača biti ponuditelj u postupku javne nabave, te na koji način ona dokazuje sposobnost izvršenja ugovora o javnoj nabavi?

Ponovni izbor samostalnog revizora trgovačkog društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Dioničko društvo je na svojoj skupštini izvršilo izbor samostalnog revizora. Ako je taj izbor bio uvjetovan određenim činjenicama glede poslovanja samostalnog revizora, koje su obveze dioničkog društva glede izbora revizora?

Kolektivni ugovor – državni službenici – izobrazba

Vi pitate - mi odgovaramo

Ako službenik s mjestom prebivališta, primjerice u Z., pohađa seminar (pripreme za polaganje) za državni stručni ispit u Z., priznaju li mu se putni troškovi i dnevnica (čl. 55. st. 6. Kolektivnog ugovora)?

Filteri