Informator broj 6586-6587 od 05. kolovoza 2019.

UVODNIK

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektoraNedavno doneseni Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (Nar. nov., br. 17/19) stupa na snagu 23. rujna 2019. Tim Zakonom osigurava se provedba obveza Republike Hrvatske iz Direktive 2016/2102, a svrha njegova donošenja je učiniti mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora dostupnijima ne samo osobama s invaliditetom, već svim korisnicima koji će, primjerice, u otežanim uvjetima vidljivosti imati više mogućnosti pristupanja sadržaju. Na taj se način ujedno omogućava i starijim osobama da u većoj mjeri zadrže aktivnu ulogu u društvu, uključujući pritom i produljenje njihova radnoga vijeka ako to žele.Autor: Filip Kozlica, mag. iur.

Sadržaj

Izlučivanje registraturnog (dokumentarnog) gradiva nakon provedenih manjinskih izbora
Autor: Marina Krajnović

Stručni članak

Objavom konačnih rezultata svibanjskih izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, izborna povjerenstva ne prestaju s radom. Nakon izbora potrebno je provesti još neke aktivnosti da bi se izborni postupak priveo kraju. U članku autorica piše o postupku izlučivanja registraturnog (dokumentarnog) gradiva u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, nakon proteka rokova čuvanja.

Abecedarij upravnog postupka: Pravo stranke na pravni lijek
Autor: Frane Staničić

Stručni članak

Čl. 12. st. 1. i 2. ZUP-a

Zapljena plaće po pristanku dužnika
Autor: Iris Gović-Penić

Stručni članak

Zadnjim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 73/17) izjava o zapljeni plaće po pristanku dužnika izgubila je učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi, pa se isplata ne provodi odmah, nego se odgađa za 60 dana. O ostalim izmjenama i specifičnostima toga instituta detaljnije u nastavku članka. 

Vremeplov: Atlantska povelja – 14. kolovoza 1941.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Atlantska povelja odnosno »Zajednička izjava Predsjednika i Premijera« - predsjednika SAD-a, F. D. Roosevelta, i premijera Velike Britanije, W. Churchilla, od 14. kolovoza 1941. rezultat je susreta te dvojice državnika na konferenciji održanoj na svojim ratnim brodovima u Placentia Bayu na sjevernom Atlantiku, na kojoj su izjavili da »smatraju potrebnim iznijeti određena zajednička načela nacionalnih politika svojih zemalja na kojima zasnivaju svoje nade za bolju budućnost svijeta«. 

DE RE PUBLICA (II.)
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Nakon svestrane raščlambe svakog od osnovnih oblika (monarhija, aristokracija, demokracija) kao i njihovih negativnih suprotnosti (tiranija, oligarhija, diktatura većine), Ciceron se na usta glavnog lika dijaloga, slavnog rimskog vojskovođe, Scipiona Afričkog Mlađeg (185.-129. g. pr. Kr.) - koji je bio i ujedno utemeljitelj i spiritus rector prvog filhelenskog kulturnog kruga u Rimu, kojeg su sudionici bili mnogi ondašnji značajni ljudi duha (npr. stoički filozof Panetije, historik Polibije, pjesnici Terencije i Lucilije, pravnici Manije Manilije, Kvint Elije Tuberon, Kvint Mucije Scevola itd. - ne odlučuje posebno ni za jedan od navedenih oblika.

Savjesnost i poštenje i zloporaba prava u samostalnim i apstraktnim pravnim poslovima
Autor: Zvonimir Slakoper

Stručni članak

U članku autor ispituje položaj načela savjesnosti i poštenja i načela zabrane zloporabe prava u samostalnim i apstraktnim pravnim poslovima, osobito s obzirom na pitanje prigovora kojima se dužnici mogu suprotstaviti zahtjevu vjerovnika. 

Porez na kuće za odmor - dvojbe u postupku razreza i sudska praksa
Autor: Desanka Đikandić

Stručni članak

Oporezivanje kuća za odmor uvedeno je u sustav lokanih poreza Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Nar. nov., br. 117/93, 69/97, 33/00, 73/00, 59/01, 107/01, 117/01, 150/02, 147/03, 132/06, 26/07, 73/08, 25/12, 147/14, 100/15 i 115/16 – u nastavku teksta: Zakon o financiranju), s primjenom od 1. siječnja 1994. Poreznom reformom iz 2016. donesen je novi Zakon o lokalnim porezima (Nar. nov., br. 115/16) kojim su iz Zakona o financiranju u potpunosti preuzete odredbe kojima je uređeno oporezivanje kuća za odmor. Unatoč tako dugoj primjeni, još uvijek su prisutne dvojbe pri utvrđivanju toga poreza, a najčešće se odnose na prebivalište poreznog obveznika, povremeno ili sezonsko korištenje kuće, utvrđivanje korisne površine i dovršenosti objekta u izgradnji, korištenje određenog objekta u turističke svrhe i slično. Na to ukazuje obilje sudske prakse i neka mišljenja Ministarstva financija koja autorica u članku donosi, a što može pomoći jedinicama lokalne samouprave pri donošenju odluka o utvrđivanju toga poreza. 

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora
Autor: Filip Kozlica

Stručni članak

Nedavno doneseni Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (Nar. nov., br. 17/19) stupa na snagu 23. rujna 2019. Tim Zakonom osigurava se provedba obveza Republike Hrvatske iz Direktive 2016/2102, a svrha njegova donošenja je učiniti mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora dostupnijima ne samo osobama s invaliditetom, već svim korisnicima koji će, primjerice, u otežanim uvjetima vidljivosti imati više mogućnosti pristupanja sadržaju. Na taj se način ujedno omogućava i starijim osobama da u većoj mjeri zadrže aktivnu ulogu u društvu, uključujući pritom i produljenje njihova radnoga vijeka ako to žele. 

Informatorovi pravni alati: Izjava o zapljeni po pristanku dužnika
Autor: Novi informator

Stručni članak

Člankom 202. Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17) propisano je da dužnik može privatnom ispravom potvrđenom kod javnog bilježnika dati suglasnost da se radi naplate tražbine vjerovnika zaplijeni njegova plaća, odnosno drugo stalno novčano primanje, osim u dijelu u kojem je to primanje izuzeto od ovrhe. 

Kazneno pravo – istražni zatvor – određivanje
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kazna zatvora od 20 godina, koja je prema OKZ RH i KZ RH propisana kao najteža kazna, izjednačava se glede primjene procesnih odredaba s kaznom dugotrajnog zatvora, kao najtežom kaznom propisanom KZ/11

Zabrana obavljanja neregistrirane djelatnosti
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Usluge prijma gostiju, prijavljivanje turističkoj zajednici putem aplikacije e-visitor, naplaćivanje boravišne pristojbe, davanje uputa i informacija gostima o smještaju u apartmanima može pružati isključivo turistička agencija, i to na temelju izdanog rješenja nadležnog Ureda državne uprave, koje se mora ishoditi za svaku poslovnicu ili poslovni prostor u kojemu se obavljaju takve djelatnosti

Priznavanje prava na naknadu izmakle koristi
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Da bi se oštećeniku priznalo pravo na naknadu izmakle koristi, nije dovoljna samo apstraktna mogućnost ostvarenja dobiti, već je morala postojati namjera stjecanja koristi koja se zbog štetnikova postupka izjalovila, kao i objektivna vjerojatnost da bi oštećenik doista stekao dobitak da u tome nije bio spriječen

Radno pravo – redoviti poslovno uvjetovani otkaz
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Kada je poslodavac ukinuo radno mjesto i poslove radnog mjesta rasporedio na druga radna mjesta, tada je dopušten poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu radniku čije je radno mjesto ukinuto

Begović protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Nesuradnja roditelja nije okolnost koja sama po sebi može osloboditi vlasti pozitivnih obveza iz članka 8. Konvencije. Naprotiv, nadležna tijela trebaju poduzeti mjere za pomirenje suprotnih interesa roditelja, vodeći se najboljim interesom djeteta

Sazivanje sjednice predstavničkog tijela

Vi pitate - mi odgovaramo

Općinsko vijeće nije u posljednja tri mjeseca održalo niti jednu sjednicu, niti je predsjednik vijeća sjednicu pokušao sazvati. Na izravno pitanje zbog čega to nije učinio, predsjednik vijeća odgovorio je da nije bilo razloga za sazivanje sjednice. Kakva je posljedica ako predsjednik ne sazove sjednicu vijeća barem jednom u tri mjeseca, sukladno članku 34. st. 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi?

Sklapanje ugovora od neovlaštene osobe

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se tužbom tražiti utvrđenje ništetnosti pravnog posla koji je sklopljen od neovlaštene osobe?

Zakup

Vi pitate - mi odgovaramo

Zakupodavac je predao stvar u zakup zakupniku, koja je vlasništvo treće osobe. Je li takav ugovor o zakupu ništav?

Sporazumni raskid ugovora o podzakupu poslovnoga prostora

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li se ugovor o podzakupu poslovnog prostora, koji je sklopljen na određeno vrijeme, raskinuti sporazumno ako ta mogućnost nije ugovorena niti je propisana Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Nar. nov., br. 125/11, 64/15 i 112/18)?

Upravni ugovor za dug po osnovi komunalnog doprinosa

Vi pitate - mi odgovaramo

Prema Odluci o komunalnom doprinosu jedinice lokalne samouprave, komunalni doprinos može se platiti u dva obroka za iznose preko 500.000,00 kn (prvi u roku petnaest dana od dana izvršnosti, a drugi obrok u roku šest mjeseci). Možemo li, kao jedinica lokalne samouprave, s obveznikom komunalnog doprinosa sklopiti upravni ugovor za utvrđeni dug po osnovi komunalnog doprinosa u više obroka, sukladno Općem poreznom zakonu?

Filteri