Informator broj 6572-6573 od 29. travnja 2019.

UVODNIK

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi – provedba i praksa

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Nar. nov., br. 94/18) stupio je na snagu 1. studenoga 2018. Zakon je u potpunosti usklađen s nacionalnim zakonima i propisima koji uređuju područje izdavanja i razmjenu papirnatih računa i računa u elektroničkom obliku.
U članku prikazujemo i analiziramo odredbe toga Zakona, s naglaskom na novine koje su njime uvedene i izuzeća od njegove primjene. Autorica posebno upozorava da obveza izdavanja eRačuna za izdavatelje/dobavljače u postupcima javne nabave počinje od 1. srpnja 2019.
Autorica: Maja Radišić-Žuvanić mag. iur.* Voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sadržaj

Abecedarij upravnog postupka: Stranka u upravnom postupku
Autor: Frane Staničić

Stručni članak

Čl. 4. st. 1. ZUP-a

Mišljenja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava
Autor: Novi informator

Stručni članak

DOSTAVA OBRAČUNA PLAĆE, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA RADNIKA, ODLUKA O NEJEDNAKOM RASPOREDU RADNOG VREMENA, GODIŠNJI ODMOR, ZABRANA PRIJEBOJA PREMA ZAKONU O RADU, UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI I OBAVLJANJE POSLOVA FIZIČKIH OSOBA, RAD BLAGDANOM

Vremeplov: Istarski razvod – 5. svibnja 1325.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Istarski razvod je pravni dokument o uređenju granica posjeda i međa (”termeni i kunfini”) između feudalnih gospodara (akvilejskog patrijarha, pazinskog grofa, Mletaka i druge vlastele) s jedne, i seoskih općina (”komuna”), s druge strane, u srednjovjekovnoj Istri. 

Zapošljavanje umirovljenika i obveze iz njihovih primitaka
Autor: Desanka Đikandić

Stručni članak

Mogućnost zapošljavanja umirovljenika uređena je Zakonom o mirovinskom osiguranju (Nar. nov., br. 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 19/18, 62/18 i 115/18), kojim je još od 1. siječnja 2014. omogućeno zapošljavanje korisnika starosne mirovine do polovice punog radnog vremena bez obustave mirovine. To pravo od 1. siječnja 2019. imaju gotovo svi umirovljenici, uz određene izuzetke, pri čemu nije od utjecaja osnova umirovljenja odnosno vrsta mirovine. U ovom članku autorica piše o obvezama poslodavaca prilikom obračuna poreza i doprinosa pri različitim oblicima zapošljavanja i radnog angažiranja umirovljenika.

Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

U Narodnim novinama, broj 25/19 objavljen je Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, koji na cjelovit način uređuje sva relevantna pitanja vezana uz izbore članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Nakon stupanja toga Zakona na snagu, na sjednici održanoj 28. ožujka 2019., Vlada RH donijela je odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama, kojima je, između ostalog, utvrdila da će se izbori održati 5. svibnja 2019. Autorica predstavlja sadržaj Zakona kojim se podrobnije razrađuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 

Informatorovi pravni alati: Prijedlog za provedbu ovrhe na dionici za koju nije izdana isprava o dionici
Autor: Novi informator

Stručni članak

Za odlučivanje o prijedlogu za ovrhu na dionici za koju nije izdana isprava o dionici i za provedbu te ovrhe mjesno je nadležan sud na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva.

Prethodno pitanje u parničnom postupku
Autor: Damir Jelušić

Stručni članak

Prethodno pitanje u parničnom postupku definira se kao pitanje postoji li neko pravo ili pravni odnos o kojem sud ili drugo nadležno tijelo još nije donijelo odluku, a bez čijeg se rješenja ne može riješiti glavna stvar. S obzirom na činjenicu da je ovaj procesnopravni institut normiran samo jednim zakonskim člankom, u nastavku pružamo odgovore na neka pitanja koja su iznjedrena u višedesetljetnoj primjeni te ih povezujemo s primjerima iz sudske prakse. 

»Biološka oporuka« u pravu osobnosti i medicinskom pravu
Autor: Aldo Radolović

Stručni članak

Biološka oporuka zapravo nije oporuka u smislu nasljednog prava. To je anticipirana izjava (naredba) koju neka osoba daje u odnosu na svoj medicinski tretman, ako zapadne u stanje nesposobnosti za rasuđivanje. Ima, dakle, učinak za života te osobe. Isto tako, to nije eutanazija ako se pod tim misli na umjetan, ljudskom odlukom određen prekid nečijeg života.Ima, međutim, veze s eutanazijom ako se pod tim (a što je jedino pravilno) misli na dobru, toplu i mirnu smrt ako do nje dođe tijekom medicinskog tretmana u kojem ta osoba može pristajati, ali može i odbijati neki dijagnostički ili terapeutski postupak. Smrt nije primaran ni glavni cilj, nego samo jedna od mogućih posljedica. Bitan je cilj dostojanstveno življenje i starenje. U članku su opisana stanja pravne regulacije u Italiji (koja je nedavno donijela poseban zakon) i u Republici Hrvatskoj.Također, opisane su mogućnosti i oblici primjene cijelog instituta.

QUOD ARRAE NOMINE DATUR, ARGUMENTUM EST EMPTIONIS ET VENDITIONIS CONTRACTAE
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Najstarija funkcija kapare, koju definira i citirani Gajev fragment, jest dokaz za zaključenje ugovora (arrha confirmatoria). 

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi – provedba i praksa
Autor: Maja Radišić-Žuvanić

Stručni članak

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Nar. nov., br. 94/18) stupio je na snagu 1. studenoga 2018. Zakon je u potpunosti usklađen s nacionalnim zakonima i propisima koji uređuju područje izdavanja i razmjenu papirnatih računa i računa u elektroničkom obliku.U članku prikazujemo i analiziramo odredbe toga Zakona, s naglaskom na novine koje su njime uvedene i izuzeća od njegove primjene. Autorica posebno upozorava da obveza izdavanja eRačuna za izdavatelje/dobavljače u postupcima javne nabave počinje od 1. srpnja 2019.

PRILOG: Krivotvorenje diplome/svjedodžbe u sudskoj praksi
Autor: Iris Gović-Penić

Stručni članak

Krivotvorenje javnih isprava predstavlja kazneno djelo. No, zbog krivotvorenja dopušteno je radniku i izvanredno otkazati ugovor o radu. Naime, krivotvorenje diploma/svjedodžbi, u pravilu, dovodi do gubitka povjerenja poslodavca u radnika, a gubitak povjerenja dopuštena je osnova za izvanredni otkaz ugovora o radu, pod uvjetom da se iz okolnosti slučaja može zaključiti da nastavak radnog odnosa nije moguć. Ipak, u praksi se događaju različite situacije o kojima je potrebno voditi računa prilikom donošenja konkretne odluke poslodavca. O njima će biti riječi u ovom članku, kao i o kaznenopravnim aspektima krivotvorenja diplome i svjedodžbe kao javne isprave.

Kazneno pravo – poticanje na protuzakonito posredovanje - pokušaj
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poticanje na protuzakonito posredovanje kažnjivo je iako kazneno djelo protuzakonitog posredovanja nije pokušano, jer je riječ o obliku kaznenog djela za koje je pokušaj kažnjiv

Radno pravo – izvanredni otkaz ugovora o radu – razlozi
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Dopušten je izvanredni otkaz ugovora o radu radniku koji je osnovao (i radio za) trgovačko društvo koje se bavilo konkurentskim poslovima u odnosu na njegova poslodavca

Pobijanje već raskinutog ugovora
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Može se pobijati samo pravni posao koji proizvodi pravne učinke, koji je na snazi i stvara prava i obveze među strankama pa ugovor koji je već raskinut i više ne proizvodi pravne učinke ne može više biti poništen

Obavljanje djelatnosti trgovine
Sud: Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Samom kupnjom i prodajom dvaju rabljenih vozila nisu ostvareni uvjeti obavljanja djelatnosti trgovine, niti se može tvrditi da je riječ o redovitoj kupnji i prodaji osobnih vozila samo zbog kratkog razdoblja u kojem su realizirane (dvije) kupnje vozila

Gubitak statusa studenta
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisana je mogućnost ograničavanja trajanja prava na završetak studija određeni broj godina, ali ne manji broj godina od onoga koliko je studentu ostalo do završetka studija prema programu prema kojemu je započeo studij, uvećan za dvije godine

Gmbh & Co. Kg i Axel protiv Njemačke
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Njemački sudovi nisu povrijedili pravo na slobodu izražavanja dnevnim novinama Bild kada su zabranili objavu i distribuciju fotografija poznate osobe u pritvoru. Odluke domaćih sudova, iako predstavljaju miješanje u prava podnositelja na slobodu, bile su zakonite i imale su legitiman cilj te je njima uspostavljena ravnoteža između prava na slobodu izražavanja i prava na zaštitu privatnosti

Obveza ishođenja osobnog identifikacijskog broja za nerezidenta

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se ishoditi osobni identifikacijski broj prije isplate honorara nerezidentu koji je fizička osoba, te na koji se način oporezuju ti honorari, koji imaju međunarodni karakter?

Osiguranje volontera u slučaju ozljede za vrijeme obavljanja volonterskih aktivnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li volonter pravo na obeštećenje odnosno novčanu naknadu u slučaju da za vrijeme volontiranja pretrpi ozljedu?

Oročenje proračunskih sredstava općine

Vi pitate - mi odgovaramo

Spletom okolnosti proračun općine ostvario je dio planiranih prihoda znatno prije utvrđenog roka pa prihodovana sredstva određeno vrijeme neće biti potrebna za tekuće poslovanje. Može li se dio sredstava proračuna oročiti kod poslovne banke i može li o tome odluku donijeti općinski načelnik, ili je potrebno da o oročenju odlučuje vijeće?

Pravni interes za miješanje u parnicu

Vi pitate - mi odgovaramo

Pravomoćnim rješenjem o ovrsi pokušana je naplata potraživanja, koja je ostala neuspješna jer ovršenik nije imao novčanih sredstava na računu te nema druge imovine. Ima li zapreke da se ovrhovoditelj umiješa u parnični postupak u kojem ovršenik tuži svog dužnika zbog isplate, jer o uspjehu ovršenika u toj parnici ovisi naplata tražbine u ovršnom postupku?

Zelenaški ugovor

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li uvijek riječ o ništetnom ugovoru, zelenaškom ugovoru ako postoji nerazmjer između činidbe i protučinidbe?

Filteri