Informator broj 6547-6548 od 05. studenog 2018. i 12. studenog 2018.

UVODNIK

Ustavni sud RH ukinuo novi način ovrhe RTV pretplate

Ustavni sud Republike Hrvatske, Odlukom broj: U-I-U-I-3197/2017, U-I-3949/2017 od 16. listopada 2018., ukinuo je Zakon o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Nar. nov., br. 46/17 i 73/17) u cijelosti, te u ovom članku donosimo detaljan prikaz i analizu navedene Odluke.
Autor: dr. sc. Robert Peček

Sadržaj

Nepriznavanje izvanknjižnog vlasništva kao oblik imovinskog nasilja
Autor: Miljenko A. Giunio

Stručni članak

U kontekstu spora između izvanknjižnog vlasnika nekretnine i stjecatelja na temelju povjerenja u zemljišnoknjižno stanje, razmatramo pitanje (mogućeg) sukoba načela povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnoknjižnog stanja, s jedne, i načela nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet, s druge strane. Ukazujemo na stajalište Ustavnog suda RH o tom pitanju, izraženo u postupku konkretne kontrole ustavnosti sudske (revizijske) odluke. Stajalište je sadržano u obrazloženju odluke iz 2004., a moderirano 2011. godine. Ključno je u stajalištu Ustavnoga suda da nema mjesta pozivanju na stjecanje na temelju povjerenja u istinitost i potpunost stanja u zemljišnoj knjizi bez uvažavanja (ispitivanja) savjesnosti i poštenja tangiranoga izvanknjižnog vlasnika. Međutim, neke revizijske odluke, i nakon što je ustavnosudsko stajalište čvrsto stasalo na pravnom polju, isključuju istaknuti korektiv i uvjet za primjenu stjecanja na temelju povjerenja u knjižno stanje, naglašavajući apsolutnu prevlast načela povjerenja. Autor zaključuje da je to pravno neprihvatljivo, kako sa stajališta obvezatnosti ustavnosudskih stajališta, tako i s aspekta ne/ujednačenosti sudske revizijske prakse. Imajući na umu da su u praksi sporova oko izvanknjižnog vlasničkog udjela bračnog druga u bračnoj stečevini redovito tangirane žene, problem ima svoje mjesto i u primjeni Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je za Republiku Hrvatsku nedavno stupila na snagu.

Utvrđivanje vrijednosti predmeta spora u parničnom postupku
Autor: Damir Jelušić

Stručni članak

Utvrđivanje vrijednosti predmeta spora regulirano je u samo pet članaka Zakona o parničnom postupku[*]. Možda su se upravo zbog te stanovite podnormiranosti ovog procesnopravnog instituta u praksi pojavila neka sporna pravna pitanja. U nastavku akcentiramo navedena sporna pitanja te na primjerima iz vrhovnosudske judikaturne baze, pružamo na njih odgovore.  

Informatorovi pravni alati: Rješenje o utvrđivanju i visini komunalne naknade za stambeni prostor
Autor: Novi informator

Stručni članak

Prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu rješenja o komunalnoj naknadi donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva, odnosno jedinstveni upravni odjel.

Regresni zahtjevi nositelja njemačkog socijalnog osiguranja za štete u Republici Hrvatskoj
Autor: Mihovil Rismondo

Stručni članak

Zakon o međunarodnom privatnom pravu (Nar. nov., br. 101/17) bitno će utjecati na promjenu prakse hrvatskih sudova u regresnim zahtjevima njemačkih nositelja socijalnog osiguranja za štete nastale na području Republike Hrvatske, o čemu pišemo u ovom članku.

SERVITUS UTILIS ESSE DEBET
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Svaka služnost mora imati razumnu svrhu. Ako je svrha služnosti bolje i korisnije gospodarenje nekretninom, služnost je stvarna; inače je osobna.

Vremeplov: Zakon o prihvaćanju i primjeni turske abecede – 1. studenoga 1928.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Mustafa Kemal Atatürk, utemeljitelj turske Republike i njezin prvi predsjednik, pokrenuo je i u razdoblju između 1923. - 1938. proveo niz političkih, ekonomskih i kulturnih reformi u cilju izgradnje moderne, napredne i sekularne nacionalne turske države. Među njima posebno važno mjesto zauzela je reforma turskog jezika i pisma. 

Ustavni sud RH ukinuo novi način ovrhe RTV pretplate
Autor: Robert Peček

Stručni članak

Ustavni sud Republike Hrvatske, Odlukom broj: U-I-U-I-3197/2017, U-I-3949/2017 od 16. listopada 2018., ukinuo je Zakon o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Nar. nov., br. 46/17 i 73/17) u cijelosti, te u ovom članku donosimo detaljan prikaz i analizu navedene Odluke. 

Primjena Općeg poreznog zakona prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

Do početka primjene novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov., br. 68/18) situacija je u praksi, glede komunalne naknade i komunalnog doprinosa, bila takva da se na utvrđivanje obveza te na dostavu primjenjivao Zakon o općem upravnom postupku, na obračun kamata i zastaru Zakon o obveznim odnosima, a na prisilnu naplatu Opći porezni zakon što se tiče postupka. Prema novome Zakonu o komunalnom gospodarstvu, jedinstveno se primjenjuju propisi Općeg poreznog zakona.

Novi javni menadžment u lokalnoj i regionalnoj samoupravi
Autor: Nataša Rupčić

Stručni članak

Načelnici i gradonačelnici postali su menadžeri, a zaposlenici opunomoćeni suradnici od kojih se očekuje da »naprave više s manje« javnoga novca, odnosno da uče, razvijaju se te da preuzimaju rizik i odgovornost za svoj rad. Takav pristup u svijetu poznat je kao paradigma Novog javnog menadžmenta, koja je poznata po svojoj orijentaciji na povećanje kompetitivnosti kako u internom, tako i u vanjskom okruženju te na upravljanje na temelju praćenja ostvarivanja planiranih ciljeva. Cilj je postići legitimitet, kao dugoročnu sposobnost postizanja neto koristi interesno-utjecajnim grupama primjenom tržišnoga načina djelovanja. U ovom članku autorica razmatra značajke Novog javnog menadžmenta, mogućnosti njegove primjene u jedinicama regionalne i lokalne samouprave Republike Hrvatske te smjernice za njihov daljnji razvoj. 

Pravično suđenje – izručenje stranca
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustavni sud u predmetima izručenja ne ulazi u područje članka 29. Ustava, osim iznimno - kada bi izručeniku u zemlji moliteljici bila pričinjena ili prijetila »flagrantna uskrata pravičnog suđenja«, odnosno kada utvrdi da je podnositelju u postupku pred sudovima u Republici Hrvatskoj učinjena flagrantna uskrata pravičnog suđenja

Obiteljsko pravo – bračna stečevina
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Imovina koja je stečena na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju za vrijeme trajanja bračne zajednice, predstavlja bračnu stečevinu, bez obzira na to jesu li stranke tog ugovora na strani davatelja uzdržavanja jedan ili oba bračna druga

Radno pravo – razlozi za otkaz ugovora o radu
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Smatra se da je radnik valjano upozoren na obveze iz radnog odnosa ako je unaprijed objavljenim oglasom ili na sličan način poslodavac upozorio radnike na mogućnost otkaza ako se ne pridržavaju pravila o postupanju na radu, pa nije potrebno posebno pisano upozorenje poslodavca

Izvanbračni drugovi kao zastupnici u postupku
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Izvanbračni suprug/supruga može biti zastupnik stranke u upravnom postupku, a sve u cilju sprječavanja diskriminacije na temelju obiteljskog statusa, ako je potpuno poslovno sposoban i ne bavi se nadripisarstvom te ako je dokazano postojanje izvanbračne zajednice

Razlike između akontacije i obročnog plaćanja
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Plaćanje akontacije ne smatra se obročnim plaćanjem. Pri obročnoj otplati obveznik plaća unaprijed određenu, fiksnu cijenu u više obroka, dok plaćanje akontacije podrazumijeva isplatu prije konačnog obračuna ukupne visine obveze

SGI i Valériane SNC protiv Ministre de l'Action et des Comptes Publics
Sud: Sud Europske unije

SENTENCE

Za uskraćivanje prava na odbitak PDV-a poreznom obvezniku, dovoljno je da Porezna uprava utvrdi da transakcije na koje se taj račun odnosi nisu bile stvarno provedene

Bikić protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Podnositeljica zahtjeva nije imala legitimno očekivanje da će otkupiti stan na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, jer nije stekla stanarsko pravo na predmetnom stanu

Lokalna samouprava – produljenje službe

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li polaznik stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa po isteku staža biti zaposlen na određeno ili neodređeno vrijeme putem produljenja službe?

Zastara

Vi pitate - mi odgovaramo

Dolazi li do prekida zastare u slučaju ako vjerovnik pozove dužnika da u naknadnom roku ispuni ugovornu obvezu, a riječ je o ugovoru kojemu ispunjenje u roku nije bitan sastojak?

Prijava inozemnog vlasničkog ulaganja

Vi pitate - mi odgovaramo

Inozemna pravna osoba osnovala je u Republici Hrvatskoj društvo s ograničenom odgovornošću. To je tuzemno društvo, dakle, vlasničkim odnosom povezano s pravnom osobom u inozemstvu. Treba li o činjenici inozemnog vlasničkog ulaganja izvijestiti institucije u Republici Hrvatskoj?

Poslovni udio – bračna stečevina

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li u slučaju da je za vrijeme trajanja bračne zajednice jedan bračni drug stekao poslovni udio u društvu s ograničenom odgovornošću i drugi bračni drug suvlasnik na tom poslovnom udjelu? Napominjemo da poslovni udio bračni drug nije stekao vlastitom imovinom.

Obrada osobnih podataka od strane društava/agencija za naplatu potraživanja

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li zakonita obrada osobnih podataka u svrhu naplate dospjelih, a nenaplaćenih tražbina od strane trgovačkog društava za naplatu potraživanja, na koje je potraživanje prešlo cesijom?

Procjena vrijednosti udjela

Vi pitate - mi odgovaramo

Vlasnik sam, kao fizička osoba, 30 % udjela u društvu s ograničenom odgovornosti, od prosinca 2017. Predmetne udjele sada namjeravam prodati, no nisam siguran u njihovu točnu vrijednost. Na koji način mogu provjeriti vrijednost udjela te moram li platiti porez pri njihovoj prodaji i na koju vrijednost?

Filteri