Informator broj 6532-6533 od 23. srpnja 2018. i 30. srpnja 2018.

UVODNIK

Vrhovni sud RH odlučio:
Kolektivna tužba prekida zastaru restitucijskih zahtjeva potrošača

U nedavno donesenoj odluci Vrhovnog suda RH, Rev-2245/17 od 20. ožujka 2018. (koja je strankama otpremljena 13. lipnja 2018.) taj je sud izrazio stajalište da pokretanjem parničnog postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača dolazi do prekida zastare na temelju članka 241. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05) te zastara individualnih restitucijskih zahtjeva počinje teći ispočetka tek od trenutka pravomoćnosti sudske odluke donesene u povodu te tužbe, o čemu donosimo prikaz i analizu.
Autor: Dragan Katić

Sadržaj

Vrhovni sud RH odlučio: Kolektivna tužba prekida zastaru restitucijskih zahtjeva potrošača
Autor: Dragan Katić

Stručni članak

U nedavno donesenoj odluci Vrhovnog suda RH, Rev-2245/17 od 20. ožujka 2018. (koja je strankama otpremljena 13. lipnja 2018.) taj je sud izrazio stajalište da pokretanjem parničnog postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača dolazi do prekida zastare na temelju članka 241. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05) te zastara individualnih restitucijskih zahtjeva počinje teći ispočetka tek od trenutka pravomoćnosti sudske odluke donesene u povodu te tužbe, o čemu donosimo prikaz i analizu.

Neke nove refleksije o građanskotrgovačkim specifičnostima novčanih obveza
Autori: Aldo Radolović Oliver Radolović

Stručni članak

Novčane obveze posebno su atraktivna pravna kategorija u građanskom i trgovačkom pravu. U ugovorima o kreditu, napose u ugovoru o potrošačkom kreditu, to dolazi do posebnog izražaja. Novac ima, međutim, isključivo funkciju vrijednosti i irelevantno je u kojoj će valuti ugovorne strane to izraziti. Pad te vrijednosti zahtijeva potrebu »usklađivanja«, koja se provodi na više načina. Vjerovnik nema pravo dobiti natrag veću glavnicu nego što ju je dao, ali ima pravo održati njezinu realnu vrijednost. Isto pravo, dakako, ima i dužnik kada novčana kretanja idu prema vjerovniku, tj. kada novac aprecira.

Informatorovi pravni alati: Zaključak o određivanju privremenog zastupnika u postupku uklanjanja ruševine zgrade

Stručni članak

Poslove nadzora, koje na temelju Zakona o građevinskoj inspekciji (Nar. nov., br. 153/13) obavlja upravno tijelo, provode, na temelju članka 42. toga Zakona, komunalni redari koji imaju ovlasti obavljanja nadzora propisanih istim Zakonom. 

Volontiranje, volonterske naknade i njihov porezni tretman
Autor: Desanka Đikandić

Stručni članak

Prema Europskom manifestu o volontiranju što ga je objavio Europski volonterski centar, volontiranje je aktivnost koja se poduzima slobodnom voljom pojedinaca te osobnim izborom i motivacijom, bez želje za financijskom dobiti, u organiziranom okruženju (unutar nevladinih udruga, volonterskih centara, manje ili više neformalnih skupina) u želji da se pomogne drugim osobama i društvu u cjelini, pridonoseći zajedničkim  vrijednostima bez osobnih interesa (iako je volontiranje od jednake koristi i samoj osobi koja volontira). Milijuni građana širom Europe aktivno su uključeni u različite oblike volontiranja, a koje se najčešće provodi kroz organizacije civilnog društva te ustanove zdravstvene i socijalne skrbi. Kako je volontiranje uređeno u Republici Hrvatskoj, pišemo u ovom članku, s posebnim osvrtom na volonterske naknade i njihov porezni tretman.

Vremeplov: Proglašenje Republike Tunis – 25. srpnja 1957.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Ustav Republike Tunis usvojen je 1. lipnja 1959., prema kojem je Tunis neovisna država s tri grane vlasti i predsjedničkim parlamentarnim sustavom. 

Međunarodni i europski aspekti prava na rad, s posebnim osvrtom na Europsku socijalnu povelju
Autor: Ivan Čulo

Stručni članak

U članku autor tematizira pravo na rad u kontekstu ljudskih i socijalnih prava u međunarodnopravnom, odnosno europskom okruženju. U okviru Vijeća Europe to pravo prepoznato je prije više od pola stoljeća. Izraženo je osobito u odredbama članka 1. Europske socijalne povelje. 

Izuzetak od pravila zabrane preinačenja na teže u prekršajnom postupku
Autor: Željko Kudrić

Stručni članak

Jedno od najbitnijih načela prekršajnog postupka je načelo zabrane reformatio in peius, odnosno zabrane preinačenja na teže, kojim se okrivljeniku daje osiguranje da zbog podnošenja pravnog lijeka za njega neće biti posljedica u smislu presuđenja na njegovu štetu. U nastavku podrobno razrađujemo opseg i izuzetke od načela zabrane preinačenja na teže kako u prekršajnom, tako i u kaznenom postupku.

EPITROPUS
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Ustanova epitropa ili pitropa (lat. epitropus ili pitropus) kao izvršitelja oporuke, tj. osobe koja je dužna pobrinuti se da razredba posljednje volje umrloga bude provedena, preuzeta je iz rimsko-bizantskog prava, najvjerojatnije preko Južne Italije, i u srednjovjekovne pravne poretke južnih dalmatinskih gradova (Dubrovnik, Kotor).

Načelo ne bis in idem – prekršajno/kazneni postupak
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Paralelno vođenje dvaju postupaka (upravnog/prekršajnog i kaznenog) za isto djelo, pod određenim uvjetima ne dovodi nužno do povrede članka 31. st. 2. Ustava

Obiteljsko pravo – bračna stečevina – suvlasništvo na jednake dijelove
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kada sud utvrdi suvlasničke dijelove bračnih drugova u zajedničkoj imovini ili te dijelove bračni drugovi odrede sporazumno, tada ta imovina postaje njihovom posebnom imovinom, pa je svaki bračni drug ovlašten samostalno raspolagati suvlasničkim udjelom te imovine

Upravna stvar
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Rješenje Nogometnog saveza, Komisije za žalbe nije upravna stvar

Stupanj krivnje pri počinjenju prekršaja
Sud: Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Za počinjenje prekršaja dovoljan je nehaj, pa stoga činjenica da u presudi nema objašnjenja o stupnju krivnje okrivljenika, ne čini presudu nerazumljivom, jer se počinitelj prekršaja proglašava krivim za namjeru samo kada je propisom o prekršaju propisana odgovornost za taj oblik krivnje

Muić protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Čak i kada je domaće zakonodavstvo i praksa domaćih tijela podložno određenim kritikama sa stajališta Konvencije, Europski sud za ljudska prava neće podnositelju zahtjeva omogućiti ostvarenje tih prava, niti se upuštati u ocjenjivanje učinaka domaće prakse na podnositeljeva konvencijska prava ako je sam podnositelj neopravdanim nepoštovanjem rokova propisanih domaćim zakonodavstvom, propustio poduzeti sve što je u njegovoj moći da bi neko svoje pravo ostvario

Darovanje nekretnine zakladi

Vi pitate - mi odgovaramo

Fizička osoba želi darovati nekretninu zakladi. Je li to darovanje oporezivo porezom na promet nekretnina?

Preuzimanje duga

Vi pitate - mi odgovaramo

U slučaju preuzimanja duga ugovorom nije predviđeno da preuzimatelj duga odgovara i za pripadajuće zatezne kamate. Odgovara li u tom slučaju preuzimatelj duga za te kamate?

Posrednička naknada za posredovanje u prometu nekretnina

Vi pitate - mi odgovaramo

Posrednik (agencija) s prodavateljem nekretnine, kao nalogodavcem, sklopio je ugovor o posredovanju s iznosom provizije od 3 % iznosa od prodajne cijene. Treća osoba (zainteresirani kupac) kontaktira agenciju (na internetu se nalazi oglas o prodaji), koja mu uvjetuje, prije pregleda nekretnine, sklapanje ugovora o posredovanju s ugovorenom provizijom. Je li takvo postupanje agencije zakonito, jer kupac nije angažirao agenciju da mu pronađe nekretninu, nego se javio na oglas za nekretninu koju je agencija oglasila za prodaju? Ima li zainteresirani kupac na objavljeni oglas agencije, sukladno Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, u ovom odnosu status treće osobe ili nalogodavca?

Alternativni tužbeni zahtjev pri subjektivnoj kumulaciji i redovita revizija

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji se način računa vrijednost predmeta spora radi pobijanja drugostupanjske presude županijskog suda redovitom revizijom, ako su dva tužitelja postavila alternativni tužbeni zahtjev, a ne radi se o radnom sporu?

Obnova (novacije)

Vi pitate - mi odgovaramo

Prestaje li stara obveza ako su se ugovorne strane sporazumjele da ugovore novu obvezu, ali nisu izrazito iskazale volju da postojeću obvezu zamijene novom, niti to proizlazi iz novog ugovora?

PDV prilikom prodaje automobila

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li porezni obveznik koji je u sustavu PDV-a i koji pri nabavi automobila nije odbio pretporez, jer je u to vrijeme bio zabranjen odbitak pretporeza, prilikom prodaje drugom tuzemnom poreznom obvezniku obračunati PDV?

Filteri