Informator broj 6314-6315 od 10. rujna 2014. i 17. rujna 2014.

UVODNIK

Hrvatska javnobilježnička komora kao jedan od stupova razvoja društva i načela vladavine prava

Javnobilježnička služba društveno je izuzetno značajna, jer riječ je o pravu sastavljanja i izdavanja isprava o pravnim poslovima, izjavama i činjenicama na kojima se utemeljuju određena prava, ovjeri i čuvanju isprava, novca i drugih vrijednosti, o suradnji sa sudovima i drugim javnim institucijama. Sve te poslove obavljaju javni bilježnici, udruženi u Hrvatsku javnobilježničku komoru. U Zagrebu se održava od 14. do 16. studenoga 2014. svečanost u povodu dvadeset godina javnobilježničke službe u Republici Hrvatskoj. Stoga, o tome kako Komora i njezini članovi ostvaruju svoja prava i ispunjavaju obveze u svakodnevnoj praksi, za čitatelje Informatora govori gospođa LUCIJA POPOV, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.
Autor: Lucija Popov, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore

Sadržaj

Institucionalni okvir za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Autor: Bojan Vidović

Stručni članak

Predmet ovoga članka je prikaz institucionalnog okvira za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020., koji je usvojen kroz Zakon o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.1, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. srpnja 2014. godine (Nar. nov., br. 92/14). Ulaskom u novo financijsko razdoblje Europske unije, za razdoblje od 2014. do 2020., Republici Hrvatskoj otvorene su mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi), a u skladu s važećim zakonodavstvom Europske unije2.

Porez na nasljedstva i darove
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Predmet nasljeđivanja i darovanja može biti kuća ili stan, automobil, slika, gotovina ili neka druga nekretnina i pokretnina, a nasljednik ili daroprimatelj kao porezni obveznik ima obvezu plaćanja jednog od poreza, i to: poreza na promet nekretnina, poreza na nasljedstva i darove, poreza na dodanu vrijednost, posebnog poreza na motorna vozila ili će pod određenim uvjetima kao porezni obveznik biti oslobođen od porezne obveze. Autorica u nastavku obrazlaže kako se provodi utvrđivanje i razrez poreza na nekretnine koje su naslijeđene ili darovane bez naknade, koji se porez plaća na naslijeđeni, darovani ili bez naknade stečeni gotov novac, novčane tražbine, vrijednosne papire, osobne automobile i druge pokretnine, te tko su porezni obveznici.

Vrednovanje zaliha i njihov računovodstveni tretman
Autor: Baldo Hreljac

Stručni članak

Kod velikog dijela poslovnih subjekata zalihe čine značajni udjel ukupne imovine, a sa zalihama povezani trošak prodanih proizvoda značajan iznos ukupnih rashoda. Budući da se pretvaraju u novac unutar jednog normalnog poslovnog ciklusa smatraju se kratkotrajnom imovinom. Vrednovanje zaliha, odnosno njihov računovodstveni tretman propisan je Međunarodnim računovodstvenim standardom 2 - Zalihe (u nastavku teksta: MRS 2) i Hrvatskim standardom financijskog izvještavanja 10 - Zalihe (u nastavku teksta: HSFI 10). Prema računovodstvenim standardima prihvatljivo je nekoliko različitih metoda vrednovanja zaliha koje mogu rezultirati značajno različitim financijskim pokazateljima, pa je za menadžment poduzeća posebno važno razumijevanje učinaka primjene različitih metoda vrednovanja zaliha. Autor kroz praktične primjere ukazuje na učinke tih metoda.

Prikaz novog Zakona o udrugama
Autor: Marija Butković

Stručni članak

Novi Zakon o udrugama (Nar. nov., br. 74/14) stupit će na snagu 1. listopada 2014. Njegovim stupanjem na snagu prestaje važiti Zakon o udrugama (Nar. nov., br. 88/01 i 11/02). U članku dajemo prikaz odredaba Zakona o udrugama, pri čemu pratimo sistematiziranje samog Zakona. Posebno naglašavamo novine u odnosu na dosadašnji način reguliranja, osnivanja, rada i prestanka udruge.

Utvrđivanje privremene nesposobnosti za rad i naknada plaće
Autori: Nevenka Mirković Jasenka Pap

Stručni članak

U okviru prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u nastavku teksta: HZZO), osim prava na zdravstvenu zaštitu, ostvaruju i pravo na novčane naknade kojima je obuhvaćeno i pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad zbog bolesti, tj. drugih okolnosti utvrđenih člankom 39. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (Nar. nov., br. 80/13 i 137/13), pa autorice podrobno analiziraju u kojim slučajevima osiguranici/radnici imaju pravo na naknadu plaće zbog privremene nesposobnosti za rad i kako se ona izračunava.

Odgovor tuženika na tužbu u upravnom sporu
Autor: Alen Rajko

Stručni članak

U članku analiziramo odredbe Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 20/10 i 143/12), koje se odnose na institut dostave tužbe na odgovor. Autor, stoga, u članku piše o pogrešnom pristupu u odgovoru na tužbu te ukazuje na moguće smjerove kako odgovoriti na tužbu i donosi ogledni primjer odgovora na tužbu, kao jedan od mogućih načina izrade toga akta.

O značenju i ulozi državnog odvjetnika u postupku izvršenja europskog uhidbenog naloga
Autori: Tanja Pavelin Borzić Ivan Turudić Ivana Bujas

Stručni članak

Predmet ovog članka su odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (Nar. nov., br. 91/10, 81/13 i 124/13) i drugih mjerodavnih propisa koji se odnose na postupak izvršenja europskog uhidbenog naloga. Autori, stoga, u ovom članku pišu o ulozi državnog odvjetnika u postupku izvršenja europskog uhidbenog naloga i postavljaju određena pitanja o dualitetu uloga, ovlastima i granicama ovlasti te ukazuju na moguća rješenja.

Pravo na pravično suđenje – mogućnost očitovanja o dokazima protivne strane
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Nema povrede ustavnog prava na pravično suđenje ako je podnositelju omogućeno očitovati se i iznijeti svoje primjedbe na iskaz saslušanih svjedoka te očitovati se na reviziju i uz nju dostavljene pisane materijale

Parnični postupak – postupak pred prvostupanjskim sudom – tužba
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Radnik nema pravni interes tužbom zahtijevati utvrđenje nedopuštenosti odluke poslodavca o otkazu ugovora o radu koju je poslodavac naknadno stavio izvan snage

Sukob nadležnosti – određivanje kućnog broja
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Za odlučivanje o žalbi protiv odluke jedinice lokalne samouprave o određivanju kućnog broja nadležna je Državna geodetska uprava, Središnji ured

Zemljišnoknjižno pravo – pojedinačni ispravni postupak
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Pojedinačni ispravni postupak nije jednostranački izvanparnični postupak te uz predlagatelja i osobe protiv čijih je upisa prijava podnesena imaju procesni položaj stranke

Upotpunjavanje dokumenata u postupku javne nabaveUpotpunjavanje dokumenata u postupku javne nabave

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li naručitelj u postupku pregleda i ocjene ponuda, temeljem članak 92. Zakona o javnoj nabavi, tražiti od ponuditelja da dostave prijevod isprave na hrvatskom jeziku ako je ona predana u izvorniku na engleskom jeziku?

Otpremnina manjinskih dioničara – sudsko ispitivanje primjerenosti otpremnine

Vi pitate - mi odgovaramo

Odnosi li se u slučaju prijenosa dionica manjinskih dioničara, kad o visini otpremnine odlučuje sud, iznos otpremnine samo na manjinske dioničare koji su pokrenuli izvanparnični postupak ili i na one koji nisu pokrenuli postupak?

Upravni postupak – usmena rasprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Koji su uvjeti za održavanje usmene rasprave u upravnom postupku, ako se uredno pozvana stranka ne odazove bez opravdanog razloga?

Povrat plaćenog poreza za motorno vozilo prilikom zamjene starog vozila za novo vozilo tijekom godine

Vi pitate - mi odgovaramo

Porezni obveznik je u 2013. bio vlasnik starog motornog vozila kojeg je početkom mjeseca rujna 2013. zamijenio za novo vozilo prema načelu »staro za novo«. S obzirom na to da je bio vlasnik starog vozila na dan 31. ožujka 2013., primio je rješenje nadležnog poreznog tijela te je temeljem toga platio godišnji porez na cestovno motorno vozilo za 2013. Budući da je porezni obveznik početkom rujna 2013. izvršio zamjenu starog vozila prema načelu »staro za novo«, može li ostvariti povrat plaćenog poreza za 2013. za staro motorno vozilo?

Filteri