Informator broj 6204-6205 od 21. kolovoza 2013. i 28. kolovoza 2013.

UVODNIK

Gospodarski pojas – ponovno aktualan?

Aktualiziralo se, nakon desetak godina, pitanje uspostave gospodarskog pojasa u hrvatskoj politici i stručnoj javnosti. Razlog tome je u lipnju 2013. publicirana Studija EU, rađena za tijela Europske unije, a koja govori o troškovima i prednostima uspostave posebnih morskih područja u Mediteranu. U izvješću se, između ostalog, navodi da bi velike koristi donijela uspostava gospodarskog pojasa od mediteranskih članica Europske unije. Iako je u pitanju stajalište konzultanata, a ne političkih tijela - to novo stajalište nikako ne treba zanemariti. Možda je to prilika Republici Hrvatskoj da se riješi pravno gotovo napuštenog i politički prilično neodređenog pitanja ZERP-a. Stoga u ovom članku o gospodarskom pojasu, prema Studiji EU, koja je u lipnju 2013. publicirana pod nazivom Costs and benefits arising from the establishment of maritime zones in the Mediterranean Sea, piše docent Sveučilišta u Zadru - Pomorski odjel, dr. sc. GORAN VOJKOVIĆ.
Autor: doc. dr. sc. Goran Vojković, docent na Sveučilištu u Zadru - Pomorski odjel

Sadržaj

Gospodarski pojas – ponovno aktualan?
Autor: Goran Vojković

Stručni članak

Aktualiziralo se, nakon desetak godina, pitanje uspostave gospodarskog pojasa u hrvatskoj politici i stručnoj javnosti. Razlog tome je u lipnju 2013. publicirana Studija EU, rađena za tijela Europske unije, a koja govori o troškovima i prednostima uspostave posebnih morskih područja u Mediteranu. U izvješću se, između ostalog, navodi da bi velike koristi donijela uspostava gospodarskog pojasa od mediteranskih članica Europske unije. Iako je u pitanju stajalište konzultanata, a ne političkih tijela - to novo stajalište nikako ne treba zanemariti. Možda je to prilika Republici Hrvatskoj da se riješi pravno gotovo napuštenog i politički prilično neodređenog pitanja ZERP-a. Stoga u ovom članku o gospodarskom pojasu, prema Studiji EU, koja je u lipnju 2013. publicirana pod nazivom Costs and benefits arising from the establishment of maritime zones in the Mediterranean Sea1, piše docent Sveučilišta u Zadru - Pomorski odjel, dr. sc. GORAN VOJKOVIĆ.

Povreda instituta obvezne primjene blažeg zakona za počinitelja kaznenog djela
Autor: Gordana Mršić

Stručni članak

U ovom članku autorica piše o posljedicama povrede instituta obvezne primjene blažeg zakona za počinitelja kaznenog djela propisanog odredbama članka 31. Ustava Republike Hrvatske, članka 3. stavka 2. Kaznenog zakona (Nar. nov., br. 110/97, 27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 111/03, 190/03 - Odluka Ustavnog suda, 105/04, 84/05, 71/06, 110/07, 152/08 i 57/11- u nastavku teksta KZ/97). Naime, prema izričitoj odredbi navedenog članka Zakona, obveza je primijeniti zakon koji je blaži za počinitelja ako se nakon počinjenja djela zakon jedanput ili više puta izmijeni. Nakon sumarnog provedbenog pravnog prikaza instituta obvezne primjene blažeg zakona za počinitelja (čl. 3. KZ/97 i čl. 3. KZ/11), u članku se autorica osvrće na Odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj I Kž-619/10-4, od 12. ožujka 2013.

Mjesto obavljanja usluga osobama koje nisu porezni obveznici
Autor: Ljubica Javor

Stručni članak

Odredbe o mjestu obavljanja isporuka dobara i obavljanja usluga bitne su za određivanje porezne nadležnosti svake države članice za oporezivanje obavljenih isporuka. Naime, svaka država članica ima pravo ubirati PDV na isporuke dobara i usluge, koje su, prema odredbama Zakona o PDV-u, obavljene na njezinom području. Prema novim odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73/13 - u nastavku teksta: Zakon o PDV-u), mjesto obavljanja pojedine usluge ne ovisi samo o vrsti usluge, već i o statusu primatelja usluge. Za istu vrstu usluge, mjesto obavljanja može biti različito, ovisno o tome je li pružena poreznom obvezniku ili osobi koja to nije. Propisano je temeljno pravilo za određivanje mjesta obavljanja usluga obavljenih poreznim obveznicima i temeljno pravilo za određivanje mjesta obavljanja usluga obavljenih osobama koje nisu porezni obveznici, kao i izuzeci od tih temeljnih pravila. Temeljno pravilo u svezi s oporezivanjem usluga, koje se obavljaju između poreznih obveznika tzv. B2B (bussiness to bussiness) usluge, da se one oporezuju prema sjedištu izvršitelja usluga, izmjenama Direktive 2006/112/EZ o mjestu oporezivanja, zamijenjeno je načelom oporezivanja prema sjedištu primatelja usluge, uz određene izuzetke. O mjestu obavljanja usluga osobama koje nisu porezni obveznici pišemo u ovom članku.

Djeca kao sudionici u prometu na cestama
Autor: Željko Kudrić

Stručni članak

S obzirom na to da se odredbe koje reguliraju sudjelovanje djece, kao jedne od najugroženijih skupina, u prometu na cesti, nalaze u više različitih propisa te u pojedinom propisu na različitim mjestima, autor ovoga članka našao je svrhovitim sve te odredbe koncentrirati na jednom mjestu. Dakle, cilj ovoga članka je na jednom mjestu dati potrebne informacije svima koji se unutar svoje struke ili unutar obavljanja nadzora nad djecom susreću s tom problematikom.

Neugodan tjelesni miris kao oblik mobbinga
Autor: Bruno Moslavac

Stručni članak

Svaki radnik ima pravo na rad u dostojnoj okolini, što podrazumijeva mogućnost obavljanja radnih zadataka bez štetnih utjecaja, bez interferencija od nepoželjnih osoba i pritisaka koji nisu izazvani zadaćama radnog mjesta. Radnicima mora biti omogućeno da osobno obavljaju preuzete poslove kako priliči svakom čovjeku i građaninu, što uključuje i to da nema neugodnih mirisa ili drugih imisija koje se mogu pojaviti unutar radnog mjesta. Problem rada u radnoj prostoriji u kojoj se osjeti nečiji neugodni tjelesni miris nije nepoznanica u radnopravnim odnosima. Stoga, autor u ovom članku analizira taj specifičan oblik mobbinga, odnos zlostavljača, i žrtve i što je najbitnije, svjesni (voljni) element zlostavljača u počinjenju takvog oblika mobbinga, koji je vjerojatno najbolje skriven ili neprepoznat u dosadašnjoj sudskoj praksi, ali se zasigurno pojavljuje i negativno utječe na radnu okolinu.

Elektroničko bankarstvo
Autor: Tonči Jakovčević

Stručni članak

Elektroničko bankarstvo, kao pojam, podrazumijeva obavljanje jednostavnijih bankarskih transakcija uz primjenu elektroničke i telekomunikacijske tehnologije. Prednosti za banke prepoznajemo stvaranjem imidža inovativne banke koja klijentima nudi rješenja zasnovana na suvremenim i sigurnim tehnologijama, pridobivanjem klijenata čije banke ne podržavaju elektroničko poslovanje, smanjenjem troškova poslovanja, kvalitetnijom i racionalnijom preraspodjelom poslova unutar banke, itd. Prednosti e-bankarstva za klijente odnose se na 24h uvid i mogućnost poslovanja sa svim računima koje posjedujemo u banci, obavljanje poslova u vrijeme kad i gdje to klijentu najviše odgovara te na smanjenje troškova naknada. Elektroničko bankarstvo, osim korištenja interneta, obuhvaća i druge načine izvođenja bankarskih transakcija digitalnim putem koje ne moraju biti temeljene na internetskoj tehnologiji. Osim interneta, elektroničko bankarstvo obuhvaća i korištenje ATM (bankomata), POS uređaja kao i korištenje fiksnih i mobilnih telefona. O svemu tome će opširnije biti riječi u nastavku.

A.K. i L. K. protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Kada nacionalni sustav dozvoljava vraćanje prava na roditeljsku skrb, neophodno je roditelju dati priliku da iskoristiti to pravo prije nego dijete bude dano na posvojenje, kako bi takva mogućnost imala bilo kakav smisao

Postupak izvlaštenja - nadležnost
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sudska zaštita u postupku izvlaštenja osigurava se pred mjesno nadležnim upravnim sudom, od 21. ožujka 2012., stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju (Nar. nov., br. 34/12)

Naknada parničnih troškova prema uspjehu u parnici
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kod odlučivanja o troškovima postupka treba voditi računa o vrijednosti predmeta spora u vrijeme poduzimanja svake parnične radnje, pa kako je smanjenje tužbenog zahtjeva djelomično povlačenje tužbe u tom dijelu strankama pripada pravo na naknadu parničnog troška kao kod povlačenja tužbe

Spašavanje broda - nagrada za spašavanje
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Članovi posade broda spašavatelja su aktivno legitimirani u odnosu na brodara spašenog broda radi naplate nagrade za spašavanje samo ako brodar broda spašavatelja u roku godine dana od kada je spašavanje okončano nije podnio takvu tužbu

Autorsko pravo - naknada za korištenje predmeta zaštite
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Korištenje glazbe na svadbenoj svečanosti u ugostiteljskom objektu smatra se javnim korištenjem. Ako pravna ili fizička osoba omogući korištenje svog prostora osobi koja nema odgovarajuće odobrenje za korištenje predmeta zaštite, a znala je ili je morala znati da će se u tom prostoru koristiti predmeti zaštite, solidarno odgovara za isplatu odgovarajuće naknade za korištenje predmeta zaštite

Prekršajni postupak – zastara
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Načelo primjene blažeg propisa u prekršajnom postupku ne odnosi se na zastaru

Sudska zaštita posjeda – samovlasnost smetanja
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Nije samovlasno smetanje posjeda ako je čin oduzimanja ili smetanja posjeda dopušten odlukom suda, donesenom na temelju zakona koji to dopušta

Razmjerni godišnji odmor i regres

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li radnik koji je kod poslodavca koristio godišnji odmor u razmjernom dijelu pravo na regres kao i ostali radnici koji kod poslodavca koriste cijeli godišnji odmor? Naš kolektivni ugovor sadržava odredbu prema kojoj »radnici imaju pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora« iz koje ne možemo dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

Ugovor o radu na određeno vrijeme

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li postojati objektivan razlog za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme ako se ne radi o uzastopnom ugovoru o radu na određeno vrijeme, nego o prvom ugovoru?

Amaterske sportske udruge i njihova djelatnost

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li udruga »Skijaški klub« posluživati hranu i piće članovima i prijateljima kluba u vrijeme održavanja godišnje skupštine kluba?

Upravni postupak – vještačenje u mirovinskom osiguranju

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako treba postupiti drugostupanjsko tijelo u upravnom postupku u mirovinskoj stvari kad od svoga višega vještaka dobije nedovoljno obrazloženi nalaz i mišljenje?

Filteri