Informator broj 6530 - 6531 od 09. srpnja 2018. i 16. srpnja 2018.

UVODNIK

Treba li stambena zgrada dobiti pravnu osobnost de jure?Pravni subjektivitet (pravna osobnost) jedno je od središnjih pitanja svakog pravnog poretka. U hrvatskom pravu opća pravna sposobnost izvodi se iz fizičke ili pravne osobnosti, s izuzetkom sudačkog priznavanja stranačke sposobnosti, što vrijedi samo za potrebe određene parnice, a što za sobom povlači i priznavanje »ograničene« pravne sposobnosti. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima regulira i izvršavanja suvlasničkih ovlasti nad zgradom, kao zajednicom bez pravne osobnosti. Cilj je članka analizirati ideju i mogućnost da se stambenoj zgradi dodijeli pravni subjektivitet ex lege jer polazimo od stajališta da bi pravna sposobnost bolje odgovorila na neke probleme koji se pojavljuju u praksi.doc. dr. sc. Dejan Bodul, Katedra za građansko postupovno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

Sadržaj

Treba li stambena zgrada dobiti pravnu osobnost de jure?
Autor: Dejan Bodul

Stručni članak

Pravni subjektivitet (pravna osobnost) jedno je od središnjih pitanja svakog pravnog poretka. U hrvatskom pravu opća pravna sposobnost izvodi se iz fizičkeili pravne osobnosti, s izuzetkom sudačkog priznavanja stranačke sposobnosti, što vrijedi samo za potrebe određene parnice, a što za sobom povlači i priznavanje »ograničene« pravne sposobnosti. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima regulira i izvršavanja suvlasničkih ovlasti nad zgradom, kao zajednicom bez pravne osobnosti. Cilj je članka analizirati ideju i mogućnost da se stambenoj zgradi dodijeli pravni subjektivitet ex lege jer polazimo od stajališta da bi pravna sposobnost bolje odgovorila na neke probleme koji se pojavljuju u praksi.

GENUS MASCULINUM COMPLECTITUR ET FEMININUM
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Radi jasnoće, manjeg opterećenja i izbjegavanja nepotrebne duljine teksta propisa, posebnom odredbom u članku kojim se daju objašnjenja, odnosno definicije pojmova ili u posebnom članku iza toga dat će se određenje korištenja pojmova s rodnim značenjem.

Kondemnatorna tužba i pravni interes u parničnom postupku
Autor: Vladimir Vučković

Stručni članak

U članku analiziramo relevantne zakonske odredbe i ukazujemo na važnost pravnog interesa pri podnošenju kondemnatorne tužbe. Polazeći od nekih od osnovnih načela parničnog postupka, kao i njegova smisla i svrhe, na primjerima iz prakse prikazujemo slučajeve u kojima tužitelju valja uskratiti pravni interes za podnošenje kondemnatorne tužbe. 

Ovrha na novčanim sredstvima ovršenika na temelju strane ovršne isprave

Stručni članak

U članku autor razmatra ovrhu na novčanim sredstvima ovršenika izravnom naplatom, a na temelju europskog platnog naloga. Postupak izdavanja europskog platnog naloga dodatno je neobvezno sredstvo, što znači da vjerovnik, osim postupka izdavanja europskog platnog naloga, može pokrenuti i postupak na temelju nacionalnog prava neke države. Napominjemo da smo u Informatoru, broj 6519 od 23. travnja 2018., objavili članak »Ovrha na novčanim sredstvima ovršenika na temelju strane ovršne isprave (Europski ovršni naslov)«.

Zdravstveno osiguranje članova obitelji radnika na radu u drugoj državi članici EU
Autor: Renata Turčinov

Stručni članak

Europski pravni propisi o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti[1], koje Republika Hrvatska (u nastavku teksta: RH) primjenjuje od dana ulaska u Europsku uniju (u nastavku teksta: EU), između ostalog, uređuju i način ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu članova obitelji radnika zaposlenog u državi članicirazličitoj od države svog prebivališta, odnosno izaslanog te pograničnog radnika. Navedeni propisi primjenjuju se u odnosima sa svim državama članicama EU, državama Europskog gospodarskog prostora[2] i Švicarskom (u nastavku teksta: EU/EEP/Švicarska). Prema navedenim propisima, članovi obitelji mogu biti obvezno zdravstveno osigurani na teret nositelja zdravstvenog osiguranja samo jedne države članice EU/EEP/Švicarske[3].Pri tome, tko može biti osiguran u statusu člana obitelji, utvrđuje nositelj zdravstvenog osiguranja države članice u kojoj član obitelji ima prebivalište, sukladno svojim propisima, a više pojedinosti donosimo u nastavku.

Mišljenja Središnjeg ureda

Stručni članak

Porezni tretman dnevne parkirne karte, porezni tretman prodaje udjela u privatnoj ustanovi, porezni tretman troškova smještaja i prehrane sezonskih radnika, tumačenje odredaba pravilnika o porezu na dohodak, obrazovanje i izobrazba vezano uz obavljanje djelatnosti neprofitne organizacije, uvećanje osobnog odbitka udomitelju po osnovi uzdržavanja djeteta, uvjeti za priznavanje osobnog odbitka, porezni tretman naknade darovane radi sudjelovanja u znanstvenom istraživanju, turističke djelatnosti u sustavu fiskalizacije, plaćanje u devizama, obračun pdv-a na troškove prehrane i smještaja sezonskih zaposlenika.

Granice primjenjivosti članka 155. ZUP-a
Autor: Alen Rajko

Stručni članak

Među novijim upravnopostupovnim institutima, vezanima uz zaštitu od upravnih postupanja, nalazi se i obavješćivanje o uvjetima ostvarivanja i zaštite prava (čl. 155. Zakona o općem upravnom postupku - u nastavku teksta: ZUP), pa autor u ovom članku piše o granicama primjene toga instituta.

Pružatelji turističkih usluga (turistički vodič, voditelj putovanja, turistički animator i turistički predstavnik)
Autor: Koraljka Ladišić-Masnec

Stručni članak

Turistički vodiči, turistički animatori i drugi pružatelji turističkih usluga imaju važan utjecaj na dojmove turista koji posjećuju neko odredište. Zakonsko uređenje navedenih djelatnosti opisano je u novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu (Nar. nov., br. 130/17 - u nastavku teksta: Zakon), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018.Autorica u članku piše o odredbama novog Zakona vezano uz neke pružatelje turističkih usluga, kao i o nadzoru te prekršajnim odredbama. Podsjećamo i da je autorica već pisala o sličnoj tematici, odnosno o uslugama aktivnog i pustolovnog turizma, u članku objavljenom u Informatoru, broj 6524-6525 od 28. svibnja i 4. lipnja 2018.

Vremeplov: Izraelski Zakon o povratku – 5. srpnja 1950.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Dvije godine nakon donošenja Deklaracije o nezavisnosti Izraela, u kojoj je istaknuto da će »Izraelska država biti otvorena za useljavanje Židova i okupljanje prognanika iz svih zemalja u kojima su raspršeni«, izraelski parlament - Kneset donio je, 5. srpnja 1950. godine, Zakon o povratku, kojim se krenulo u realizaciju toga važnog cionističkog načela. 

Pravo na mirno uživanje vlasništva - zaštitna mjera oduzimanja oružja
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Da bi oduzimanje imovine bilo opravdano pod uvjetima iz članka 50. st. 2. Ustava i članka 1. st. 2. Protokola br. 1 uz Konvenciju, dostatno je da bude ispunjen zahtjev iz tih odredaba i da nadležna državna tijela postignu pravednu ravnotežu između interesa države i pogođenog vlasnika

Valjanost ugovora o kupoprodaji dionica
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Oblik javnobilježničkog akta nije pretpostavka za valjanost ugovora o kupoprodaji dionica, za razliku od ugovora o prijenosu poslovnog udjela

Vodni doprinos
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Vodni doprinos plaća se za cijeli objekt kada se rješenje o izvedenom stanju odnosi na građevinu u cijelosti

Prigovor prijeboja o ovrsi
Sud: Županijski sud Slavonski Brod

SENTENCE

U ovršnom postupku ovršenik ne može isticati prigovor radi prijeboja, već samo može u žalbi ukazati da je ovrhovoditeljeva tražbina prestala ili smanjena na temelju izjave o prijeboju

Lobben i drugi protiv Norveške
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

U slučajevima u kojima je prošlo dulje vrijeme otkako je dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi zbrinuto u udomiteljskoj obitelji ili odgojnoj ustanovi, interes djeteta da se ne mijenja njegova de facto obiteljska situacija može nadjačati interes roditelja za ponovnim ujedinjenjem obitelji

Pobijanje dužnikovih pravnih radnji

Vi pitate - mi odgovaramo

Za vrijeme dugotrajne blokade računa naš dužnik prodao je nekretninu krvnom srodniku u ravnoj liniji. S obzirom na to da se ne možemo više naplatiti jer nemamo iz čega, možemo li pobijati tu prodaju nekretnine i pokušati svoj dug naplatiti njezinom prodajom u ovršnom postupku?

Postupanje veterinarskog inspektora – nedoneseni/neobjavljeni propisi

Vi pitate - mi odgovaramo

Imamo dvojbu vezanu uz postupanje veterinarskog inspektora. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u 2018. godini donijelo je Naredbu o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2018. godini (Nar. nov., br. 10/18 i 47/18). U Naredbi se na više mjesta spominju Programi praćenja, nadziranja i suzbijanja raznih bolesti (npr. Program praćenja vrsta krpelja i uzročnika zoonoza koje prenose u Republici Hrvatskoj (KLASA: 322-02/18-01/11). Problem je što većina programa uopće još nije izašla, napravljena ni objavljena iako je rezerviran broj klase u sustavu uredskog poslovanja. Kako možemo postupati ako program propisan Naredbom još nije napravljen? Drugi je problem pravna snaga dokumenta - Programa. Može li pravnu snagu na stranku (veterinarske organizacije ili posjednike životinja) imati neki dokument koji njima nije službeno ni javno dostupan? Može li se provoditi zakonit nadzor ako inspektor nadzire kod stranke nešto što stranci nije omogućeno da zna?

Obvezujuće mišljenje Porezne uprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako dobiti obvezujuće mišljenje Porezne uprave i kolika je naknada za izdavanje obvezujućeg mišljenja?

Upozorenje o pravu na branitelja u kaznenom postupku

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojim slučajevima okrivljenik mora dobiti upozorenje o pravu na branitelja?

Filteri