Informator broj 6116 od 17. listopada 2012.

UVODNIK

Kruti socijalni dijalog

Nepopustljivost predstavnika javne vlasti tijekom socijalnog dijaloga i očito korištenje snažnijeg početnog položaja jednog od socijalnih partnera u tom dijalogu, prema načelu »odustanite sami ili će vam biti oduzeto«, koji u konačnici, ipak, rezultira sporazumom sudionika pregovora, u teoriji radnog prava može se definirati kao kruti socijalni dijalog. O tom obliku kolektivnog pregovaranja autor polemizira u ovom članku, i iznosi određena stajališta kako treba pristupati i voditi socijalni dijalog.
Autor: mr. sc. Bruno Moslavac, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Virovitici

Sadržaj

Vrste odluka u prekršajnom postupku u prvom stupnju
Autor: Stanislav Walaszek

Stručni članak

U Informatoru, u broju 6112 od od 3. listopada 2012., objavili smo prvi dio članka pod naslovom »Vrste odluka u prekršajnom postupku u prvom stupnju«, u kojem je autor analizirao odredbe Prekršajnog zakona (Nar. nov., br. 107/07), kojima se uređuje ta materija. Istodobno je komparirao odredbe prijašnjeg Zakona o prekršajima (Nar. nov., br. 88/02, 122/02, 187/03, 105/04 i 127/04), kojima su bile uređene vrste odluka. U ovom broju dovršavamo temu analizirajući odredbe Prekršajnog zakona i ukazujući na zakonska rješenja, odnosno slučajve kad se donosi presuda kojom se tužba odbija, te o donošenju presude kojom se okrivljenik oslobađa od optužbe i razlike u odnosu na prijašnji Zakon o prekršajima, kad se okrivljenik proglašava krivim. Autor piše i o primjeni instituta objave presude. Uz članak donosimo i primjere dijela presuda kad se tužba odbija, presude u slučaju kad se okrivljenik oslobađa od optužbe i presude kojom se okrivljenik proglašava krivim.

Bruto plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama
Autor: Fadila Bahović

Stručni članak

O bruto plaćama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama dosta se govorilo u zadnje vrijeme. Ta je tema bila predmet rasprave kako između Vlade RH i sindikata javnih službi, koji djeluju u području obrazovanja, tako i među samim zaposlenicima. Razlog tome su promjene koje su se dogodile tijekom ljeta ove godine, a koje su imale utjecaj na visinu bruto plaća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Povod je to da se pokuša dati osvrt na kretanje bruto plaća zaposlenika osnovnih i srednjih škola, ali ne bruto plaće pojedinog zaposlenika već ukupne mase sredstava, koja se iz državnog proračuna izdvaja za bruto plaće i naknade zaposlenika u osnovnim i srednjim školama te na razloge koji su posljednjih godina utjecali na njezino stalno povećanje.

Što se u zemljišnoknjižnom pravu podrazumijeva »stanjem u vrijeme podnošenja prijedloga za upis«
Autor: Miljenko A. Giunio

Stručni članak

U zemljišnoknjižnom pravu i postupku važno je pravilo vremenskog prioriteta, pa se i red upisa u zemljišnu knjigu utvrđuje prema času u kojem je sudu stigao prijedlog za upis, odnosno odgovarajuća odluka nadležnog tijela. U tom kontekstu nalazi se i pojam »stanja u vrijeme podnošenja prijedloga za upis«. Na primjeru konkretnog slučaja odbijanja upisa, koji je karakterističan u praksi tumačenja navedenog pojma, autor obrazlaže stajalište o neopravdanosti formalističkog pristupa, i to ne samo sa stajališta svrhe propisa nego i gramatički, de lege lata. Formalnosti imaju smisla samo ako su u funkciji postizanja svrhe, a svrha je, posebno kad je u pitanju sređivanje zemljišnoknjižnog stanja, točnost, pravilnost, čuvanje prava sviju unutar pravila, te, svakako, brzina postupanja. I u formalnom postupku primjenjuju se načela na kojima se temelji pravno područje. Zemljišnoknjižni sud dolazi u priliku da procjenjuje određene situacije i primjenom drugih pravila (propisa), najčešće obveznopravnih. Analizirajući konkretan slučaj, autor iznosi i obrazlaže stajalište prema kojemu nije opravdana ekstenzivna primjena navedene dikcije iz Zakona o zemljišnim knjigama. Zaključuje da sve metode tumačenja propisa, jezična (gramatička), logička i teleološka, svaka zasebno i sve zajedno, upućuju na to da se pojam »mjerodavnog stanja u času kad je prijedlog za uknjižbu stigao zemljišnoknjižnom sudu« odnosi na zemljišnoknjižno stanje, a ne na stanje dokumentacije podnesene uz prijedlog.

Kruti socijalni dijalog
Autor: Bruno Moslavac

Stručni članak

Nepopustljivost predstavnika javne vlasti tijekom socijalnog dijaloga i očito korištenje snažnijeg početnog položaja jednog od socijalnih partnera u tom dijalogu, prema načelu »odustanite sami ili će vam biti oduzeto«, koji u konačnici, ipak, rezultira sporazumom sudionika pregovora, u teoriji radnog prava može se definirati kao kruti socijalni dijalog. O tom obliku kolektivnog pregovaranja autor polemizira u ovom članku, i iznosi određena stajališta kako treba pristupati i voditi socijalni dijalog.

Porezni i računovodstveni aspekti u trgovinskom zastupanju
Autor: Nada Petrović

Stručni članak

Zastupnički posao obavlja se na temelju ugovora o zastupanju sklopljenog između zastupnika i nalogodavca. Ugovor se obvezno sklapa u pisanom obliku i sadržava vrstu proizvoda iz proizvodnog programa nalogodavca za koji se povjerava trgovinsko zastupanje, područje na kojem će zastupnik pružati svoje usluge, obveze zastupnika i nalogodavca te vremensko razdoblje za koje se sklapa ugovorni odnos. U članku autorica trgovinsko zastupanje sagledava s normativnog aspekta, da bi u nastavku istaknula porezni i računovodstveni aspekt s prikazom praktičnih primjera.

Promjene u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja
Autor: Marija-Ana Tomaš

Stručni članak

Predmet ovog članka je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojim je nakon dugogodišnjeg normiranja djelatnosti osnovnog i srednjeg školstva posebnim zakonima, koji su odvojeno uređivali osnovno i srednje obrazovanje, djelatnost osnovnog i srednjeg školstva regulirana kao jedinstven sustav odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Pravo na pravično suđenje – način predlaganja i izvođenja dokaza
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Načela pravičnog postupka uključuju način na koji se dokazi predlažu i izvode na glavnoj raspravi pred sudom, te je li postupak u svojoj cijelosti, uključujući način na koji su dokazi bili predloženi i izvedeni, pravičan u smislu prava na pravično suđenje i načela jednakosti sredstava stranaka u postupku

Stečajni postupak – naknada štete
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Stečajni vjerovnik koji je svoju tražbinu prodao u visini njezinog nominalnog iznosa, nije pretrpio štetu ako je prodajom potraživanja u nominalnom iznosu tražbine dobio upravo iznos svoje tražbine

Pravo trgovačkih društava – zastupanje člana društva
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

U slučaju da je član društva jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave (općina, grad ili županija), tog člana društva zastupa općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, a ne skupština tog člana društva, odnosno poglavarstvo

Javna nabava – nepotpuna dokumentacija
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Nije dopušteno odstupanje od natječajne dokumentacije (radi nepostojanja prijevoda na hrvatskom jeziku) prilikom pregleda i ocjene ponude, koje je protivno imperativnim normama te čijim bi prihvaćanjem bila narušena ravnopravnost ponuditelja, kao i javni interes, a osobito pravna sigurnost u postupcima javne nabave

Utvrđivanje zemljišta nužnog za redovitu uporabu građevine

Vi pitate - mi odgovaramo

U slučaju kad se legalizira građevina može se ići u utvrđivanje zemljišta nužnog za redovitu uporabu te građevine. Što u slučaju ako je to zemljište vlasništvo RH ili jedinice lokalne samouprave, budući da ti subjekti inače prodaju nekretnine (u ovom slučaju zemljište nužno za redovitu uporabu građevine) putem natječaja i po tržišnoj cijeni?

Podjela poslovnog udjela

Vi pitate - mi odgovaramo

Postoji li zakonska zabrana ili ograničenje podjele poslovnog udjela društva s ograničenom odgovornošću?

Plaćanje boravišne pristojbe za usluge smještaja u domaćinstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji način iznajmljivači kao pružatelji usluga smještaja i ugostiteljskih usluga u domaćinstvu plaćaju iznos boravišne pristojbe?

Državni stručni ispit – troškovi

Vi pitate - mi odgovaramo

Ako službenik dolazi na polaganje državnog stručnog ispita, a prebivalište ima izvan Zagreba, primjerice Zadar, priznaju li mu se putni troškovi?

Filteri