Informator broj 5502-5503 od 29. studenog 2006. i 06. prosinca 2006.

UVODNIK

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – jedna od osnova provedbe Zakona o komunalnom gospodarstvu

U organizaciji Novog informatora održano je, 28. studenoga 2006., sada već tradicionalno savjetovanje o komunalnom gospodarstvu. Uvodno izlaganje na tom savjetovanju održao je predsjednik Nakladničkog savjeta Informatora dr. sc. Jadranko Crnić. Budući da ono nije objavljeno u priručniku »Primjena Zakona o komunalnom gospodarstvu u praksi« (Novi informator, Zagreb, 2006.), objavljujemo ga u ovom broju, kao dio tog savjetovanja i knjige. Naime, Komunalno gospodarstvo u teoriji i u praksi utemeljuje se na pravnom sustavu čije je ishodište Ustav Republike Hrvatske1. U toj svjetovnoj Bibliji jedna od temeljnih odredaba je i ona iz članka 4. Ustava, koja glasi: »U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, a ograničena je Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Načelo diobe vlasti uključuje oblike međusobne suradnje i uzajamne provjere nositelja vlasti propisane Ustavom i zakonom.« Tom je odredbom utvrđeno posebno ustavno pravo lokalne i područne (regionalne) samouprave. To za njezino djelovanje ima posebno značenje. »Moglo bi se reći da lokalna samouprava razrađuje i zaokružuje ideju diobe vlasti u horizontalnom poimanju (zakonodavna, izvršna, sudbena vlast) s jedne strane, te tehniku kontrole državnog aparata, sve to u vertikalnom odnosu viših (širih i nižih) užih teritorijalnih jedinica (od lokalnih, preko regionalnih, do nacionalnih i nadnacionalnih razina), a za što je nužno demokratsko ozračje. Načelo diobe vlasti uključuje oblike suodlučivanja, suradnje i uzajamne provjere svih vrsta vlasti i njihovih nositelja. Smatramo da nema kvalitetne diobe vlasti u horizontalnom smislu, ako se istovremeno ne osigurava Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu.
Autor: dr. sc. Jadranko Crnić, dipl. iur.

Sadržaj

Ovrha – prigovor treće osobe

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li treća osoba s uspjehom isticati prigovor, prema članku 55. Ovršnog zakona, i u situaciji kad nije dopustila ulazak u stan i time popis pokretnina koje su predmet ovrhe, tvrdeći da je ona, a ne ovršenik, njihov vlasnik?

Pisana izjava za izdatke zdravstvenih usluga kao vjerodostojna dokumentacija

Vi pitate - mi odgovaramo

Porezni obveznik obavio je zubotehnički zahvat kod privatnog stomatologa o svom trošku. Je li ispostavljeni i plaćeni račun za obavljene usluge tog zahvata dostatna dokumentacija za priznavanje uvećanja osobnog odbitka u poreznom razdoblju?

ZUP - Izvršenje rješenja

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se tumači članak 270. stavak 7. Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na rješenja o ovrsi, radi naplate duga komunalne naknade, donesena 2002. godine?

Trajanje neplaćenog dopusta

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je podnio zahtjev poslodavcu da mu se odobri neplaćeni dopust u trajanju pet mjeseci. Poslodavac se tome ne protivi, ali nije siguran smije li radniku odobriti neplaćeni dopust u tako, objektivno gledajući, dugom trajanju?

Filteri