Informator broj 5192-5193 od 10. prosinca 2003. i 17. prosinca 2003.

UVODNIK

Politička ekonomija Europske unije

Početkom jeseni 2003. godine Vlada RH predala je Europskoj komisiji (u nastavku teksta: EK) odgovore na 4560 pitanja i potpitanja koje je Komisija predala Vladi RH nekoliko mjeseci prije. To je uobičajena procedura prilikom apliciranja svake zemlje za punopravno članstvo u tu integraciju. Nakon službenog predavanja molbe za primanje u punopravno članstvo, EK šalje zemlji kandidatu Upitnik kako bi se na osnovi pitanja koja su u njemu postavljena i odgovora koje svaka zemlja kandidat pošalje, ustanovilo stanje stvari u pojedinoj zemlji. Autor članka dr. MLADEN STANIČIĆ, ravnatelj Instituta za međunarodne odnose Zagreb, obrazlaže isprepletenost gospodarskih i političkih aspekata Europske unije koji su od presudnog značenja za zemlju kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.
Autor: Mladen Staničić

Sadržaj

Politička ekonomija Europske unije
Autor: Mladen Staničić

Stručni članak

Početkom jeseni 2003. godine Vlada RH predala je Europskoj komisiji (u nastavku teksta: EK) odgovore na 4560 pitanja i potpitanja koje je Komisija predala Vladi RH nekoliko mjeseci prije. To je uobičajena procedura prilikom apliciranja svake zemlje za punopravno članstvo u tu integraciju. Nakon službenog predavanja molbe za primanje u punopravno članstvo, EK šalje zemlji kandidatu Upitnik kako bi se na osnovi pitanja koja su u njemu postavljena i odgovora koje svaka zemlja kandidat pošalje, ustanovilo stanje stvari u pojedinoj zemlji. Autor članka dr. MLADEN STANIČIĆ, ravnatelj Instituta za međunarodne odnose Zagreb, obrazlaže isprepletenost gospodarskih i političkih aspekata Europske unije koji su od presudnog značenja za zemlju-kandiata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ponavljanje upravnosudskog postupka
Autor: Pero Krijan

Stručni članak

U Informatoru broj 5191 od 6. 12. 2003. objavili smo prvi dio članka o primjeni instituta ponavljanja upravnosudskog postupka prema odredbama Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 53/91, 9/92 i 77/99) u kojem smo obradili bitne razloge za ponavljanje postupka. U ovom drugom nastavku, pišemo o sadržaju prijedloga za ponavljanje upravnosudskog postupka i odlučivanju Upravnog suda.

Postoji li još uvijek fiducijarno vlasništvo?
Autor: Hrvoje Vukić

Stručni članak

Jedna od značajnih intervencija koja je učinjena noveliranjem Ovršnog zakona je ona koja se odnosi na izmjenu instituta fiducijarnog vlasništva. Autor pokušava odgovoriti na pitanje znače li te intervencije zakonodavca zapravo ukidanje fiducijarnog vlasništva i nalazi da je to upravo tako, argumentirajući svoje stajalište različitim načinom realiziranja fiducijarnog vlasništva prije i nakon novele Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 173/03).

Izvanredni otkaz ugovora o radu
Autor: Zoran Iviš

Stručni članak

Zakon o radu u propisivanju instituta izvanrednog otkaza ne daje adekvatni i nesporni okvir opravdanih, odnosno neopravdanih razloga zbog kojih se taj otkaz može dati. Naime, iz odredbe članka 107. Zakona o radu ne može se sa sigurnošću zaključiti hoće li u konkretnom slučaju neka činjenica biti opravdani odnosno neopravdani razlog za izvanredni otkaz. Stoga su dvojbe u praksi učestale, a njih, za sada, nastoji razriješiti, čini nam se, jedino sudska praksa.

Godišnji popis kod proračuna i proračunskih korisnika
Autor: Ivana Uroić

Stručni članak

Cilj i svrha popisa (inventure) kod proračuna i proračunskih korisnika je kao i kod svih drugih osoba, utvrđivanje stvarnog stanja imovine i obveza na dan 31. prosinca, koje zatim služi za usklađivanje stanja iskazanih u poslovnim knjigama sa stvarnim stanjem utvrđenim | popisom. U ovom članku daju se kratke upute u svezi s postupkom i radnjom oko popisa imovine i obveza kod proračuna i proračunskih korisnika te osvrt na neke posebnosti popisa kod tih pravnih osoba.

Evidentiranje popisnih razlika
Autor: Ivana Jakir-Bajo

Stručni članak

Nastavno na prethodni članak dajemo još nekoliko primjera knjigovodstvenog evidentiranja popisnih razlika koji se najčešće pojavljuju kod korisnika.

Porez na potrošnju
Autor: Ivan Lovrić

Stručni članak

Porez na potrošnju propisan je u odredbi članka 31. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Nar. nov., br. 117/93, 92/94, 69/97, 33/00, 73/00, 127/00, 59/01, 107/01, 117/01 i 150/02 - u nastavku teksta: Zakon), a taj se porez odnosi na vinjak, rakiju i žestoka pića, prirodna i specijalna vina, pivo te sve vrste bezalkoholnih pića. U odnosu na alkoholna pića, vina i pivo ne postoje dvojbe i Zakonom je propisano što u tom dijelu obuhvaća porez na potrošnju. No, kod definicije bezalkoholnih pića nastaju dvojbe jer postoji šarenilo u odlukama pojedinih gradskih, odnosno općinskih vlasti o tome što se smatra odnosno što obuhvaćaju prema definiciji bezalkoholna pića. Autor IVAN LOVRIĆ, dipl. oec. iz Zagreba u nastavku članku razmatra taj problem.

Ispitna ročišta i ročišta (skupštine) vjerovnika
Autor: Ljiljana Hrastinski Jurčec

Stručni članak

Predmet ovoga rada su dvije vrste ročišta u stečajnom postupku, koja su, prema svim svojim obilježjima, različita od ročišta koja sudovi provode u ostalim sudskim postupcima i odraz su specifičnosti stečajnog postupka i zakonskih ciljeva njegova provođenja. To su: a) ispitno ročište i posebno ispitno ročište, te b) izvještajno ročište i posebna skupština vjerovnika. Navedena ročišta temelj su provedbe svakog stečajnog postupka. Bez valjano održanog ispitnog ročišta nije moguće provesti ravnomjerno namirenje stečajnih vjerovnika, dakle ostvariti osnovni cilj stečajnog postupka. Osim toga, nije moguće poduzeti niti bilo koju drugu radnju koja bi vodila realizaciji ciljeva postupka prije nego se skupštini vjerovnika omogući donošenje odluke o nastavku poslovanja dužnika, o načinu unovčenja njegove imovine ili o preustroju. Ključne odluke u stečajnom postupku vjerovnici donose na skupštini vjerovnika, koju opet nije moguće provesti bez valjano i zakonito održanog ispitnog ročišta. Članak ćemo, zbog većeg opsega, objaviti u dva dijela.

Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava - iscrpljivanje domaćih pravnih sredstava kao uvjet dopuštenosti zahtjeva
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Prigovori dužine građanskog i upravnog postupka za usklađenjem mirovine i povrede prava vlasništva zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda odbačeni su jer su postupci još uvijek u tijeku pred domaćim tijelima i jer podnositelj nije podnio ustavnu tužbu radi dužine postupka.

Pravomoćnost presude
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Okolnost da je jednoj od ugovornih stranaka pravomoćnom presudom naloženo da ispuni činidbu iz ugovora, nije zapreka da ona naknadno u parnici zatraži utvrđenje tog ugovora ništavim.

Naknada za oduzetu imovinu - povrat u prijašnje stanje
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Nije dopušten povrat u prijašnje stanje zbog propuštanja roka za podnošenje zahtjeva za povrat imovine.

Sazivanje glavne skupštine trgovačkog društva
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Glavnu skupštinu ima pravo sazvati uprava koja je valjano imenovana, ali još nije upisana u trgovački registar, a nema ovlaštenja osobe koja više nije član uprave, iako je upisan u trgovačkom registru.

Zaštita prava radnika pred nadležnim sudom
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad radnik pobija ugovor o radu zbog zablude, ne postoji obveza prethodnog obraćanja poslodavcu radi zaštite prava.

Dostava izvanrednog otkaza ugovora o radu

Vi pitate - mi odgovaramo

Zanima nas hoće li biti nezakonit izvanredni otkaz ugovora o radu u slučaju da odluka o otkazu nije dostavljena radniku u zakonski predviđenom roku za davanje izvanrednog otkaza?

Lokalna samouprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li utemeljeno podnošenje prijave nadležnim pravosudnim tijelima po revizijskom nalazu za proračun općine, ako je sa zaposlenima u upravnim tijelima jedinica lokalne samouprave u 2000. godini zasnovan radni odnos rješenjem, a ne ugovorom o radu prema Zakonu o radu?

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja porezom na dobit inozemnog poduzetnika ostvarenog u republici hrvatskoj

Vi pitate - mi odgovaramo

Inozemni poduzetnik pravna osoba, koji u Republici Hrvatskoj nema stalnu poslovnu jedinicu, obavio je uslugu istraživanja tržišta za domaćeg poduzetnika pravnu osobu. Na koji način inozemni poduzetnik može ostvariti pravo na izuzimanje od oporezivanja, povrata više uplaćenog poreza na dobit ili izuzimanje od oporezivanja u Republici Hrvatskoj za tako obavljenu uslugu?

Filteri