Informator broj 6584-6585 od 22. srpnja 2019.

UVODNIK

Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu

U članku autorica Maja Bilić Paulić, mag. iur., analizira Direktivu (EU) 2019/790 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i izmjeni Direktiva 96/9/EZ i 2001/29/EZ. Posebno se osvrće na razloge njezina donošenja, ciljeve koji se nastoje ostvariti te implikacije za koje se očekuje da će njezina implementacija u nacionalna zakonodavstva država članica Europske unije imati na nositelje autorskih i srodnih prava, pružatelje
internetskih usluga pohranjivanja i davanja pristupa sadržajima, istraživačke organizacije, institucije kulturne baštine, izdavače informativnih publikacija, ali i prosječne korisnike, kao i na sve druge na koje se ta Direktiva (EU) 2019/790 odnosi.
Autorica: Maja Bilić Paulić, mag. iur.

Sadržaj

Oslanjanje na sposobnost drugih subjekata prema Zakonu o javnoj nabavi
Autor: Ante Loboja

Stručni članak

Autor u članku obrađuje relevantnu praksu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (u nastavku teksta: Državna komisija), kao žalbenog tijela koje rješava o žalbama izjavljenim sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, a koja se odnosi na pitanja oslanjanja natjecatelja odnosno ponuditelja na sposobnost drugih subjekata u postupcima javne nabave, radi dokazivanja ispunjavanja uvjeta ekonomske i financijske odnosno tehničke i stručne sposobnosti za izvršenje ugovora.

Abecedarij upravnog postupka: Načelo pristupa podacima i zaštite podataka
Autor: Frane Staničić

Stručni članak

Čl. 11. st. 2. ZUP-a

Prikupljanje, obrada i čuvanje dokumentacije u radnim odnosima u kontekstu zaštite osobnih podataka
Autor: Hrvoje Orešić

Stručni članak

U radnim odnosima nužno se prikuplja i obrađuje dokumentacija koja sadržava niz podataka potrebnih za izvršavanje obveza koje proizlaze, kako iz zakonskih i podzakonskih akata, tako i iz ugovora o radu i poslodavčevih općih akata. Navedena dokumentacija sadržava i osobne podatke radnika, zbog čega će pravila njihova raspolaganja, čuvanja i mjera tehničke zaštite neizbježno stajati u uskoj povezanosti sa zaštitom osobnih podataka propisanih mjerodavnim pravnim izvorima koji uređuju navedeno područje. Autor u članku iznosi praktične prijedloge za uređenje postupka čuvanja dokumentacije u radnim odnosima, u skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz propisa koji uređuju zaštitu osobnih podataka, analizira rokove čuvanja dokumentacije i mjere tehničke zaštite u cilju sprječavanja od neovlaštenog pristupa dokumentima koji sadržavaju osobne podatke te daje odgovore na neka sporna pitanja koja se odnose na prikupljanje i obradu natječajne dokumentacije u svrhu zapošljavanja.

Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu
Autor: Maja Bilić Paulić

Stručni članak

U članku autorica Maja Bilić Paulić, mag. iur. analizira Direktivu (EU) 2019/790 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i izmjeni Direktiva 96/9/EZ i 2001/29/EZ. Posebno se osvrće na razloge njezina donošenja, ciljeve koji se nastoje ostvariti te implikacije za koje se očekuje da će njezina implementacija u nacionalna zakonodavstva država članica Europske unije imati na nositelje autorskih i srodnih prava, pružatelje internetskih usluga pohranjivanja i davanja pristupa sadržajima, istraživačke organizacije, institucije kulturne baštine, izdavače informativnih publikacija, ali i prosječne korisnike, kao i na sve druge na koje se ta Direktiva (EU) 2019/790 odnosi. 

Vremeplov: Hrvatski jezik kao službeni jezik u Dalmatinskom saboru – 21. srpnja 1883.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Dalmatinski sabor bio je zemaljski sabor Kraljevine Dalmacije, a utemeljen je Veljačkim patentom od 26. veljače 1861. Dalmatinski sabor zastupao je Dalmaciju u pokrajinskim, tj. zemaljskim poslovima i njegovih pet zastupnika bili su članovi Carevinskog vijeća, središnjeg državnog dijela Cislajtanije. 

Plaća i materijalna prava sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

Već dvadesetak godina zakonodavac pokušava pronaći pravičan način izračuna plaća sudaca i pravosudnih dužnosnika, a posljedica toga traženja je više od dvadeset izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje su se dogodile u tom razdoblju. Posljednje izmjene Zakona stupile su na snagu početkom 2019. pa autorica daje pregled prava koja sudci i pravosudni dužnosnici imaju na temelju tih izmjena.

Činjenice odlučne za rješavanje upravnog spora
Autor: Alen Rajko

Stručni članak

Primarne odlučne činjenice su one koje su odredbama materijalnog prava normirane kao pretpostavka za priznavanje nekog prava ili određivanje neke obveze stranci, tj. činjenice odlučne za rješavanje predmeta upravne stvari. Sekundarnu odlučnu činjenicu mogu predstavljati različite vrste neprimarnih činjenica (u pravilu nedostataka u upravnom postupku), utvrđenje kojih dovodi do poništavanja osporavanoga upravnog akta i vraćanja predmeta na ponovni postupak. 

Informatorovi pravni alati: Rješenje o izricanju novčane kazne sudioniku upravnog postupka
Autor: Novi informator

Stručni članak

Člankom 23. st. 1. Zakona o općem upravnom postupku (Nar. nov., br. 47/09 - u nastavku teksta: ZUP) propisano je da u upravnom postupku postupa službena osoba u opisu čijeg je poslova vođenje toga postupka ili rješavanje o upravnim stvarima, sukladno propisima o ustrojstvu javnopravnih tijela. 

Zastara prava na naplatu u poreznom postupku
Autori: Danijela Rudić Veronika Radica

Stručni članak

Odlučivanje o zastari prava na naplatu poreznog duga temeljem Općeg poreznog zakona, može poreznom tijelu predstavljati velike teškoće, zbog izuzetne složenosti problematike poreznog zastarijevanja. S obzirom na to, autorice u članku daju pregled instituta zastare prava na naplatu, kao vrlo bitnog pitanja za porezno-pravni odnos.

DE RE PUBLICA (I.)
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Država je, dakle, pravna zajednica građana (iuris societas civium), a zakon (lex) bio bi ona veza koja stvara i održava tu građansku zajednicu (op. cit., I/32, 48). 

Ovlaštenje za podnošenje ustavne tužbe (locus standi)
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Hrvatska radiotelevizija nije aktivno legitimirana za podnošenje ustavne tužbe

Kazneno pravo – kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ne postoji pravni kontinuitet između kaznenog dijela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. st. 2. u svezi sa stavkom 1. KZ/97 i kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. st. 2. KZ/11 ako je počinitelj postupanjem opisanim u optužnici ostvario korist za pravnu osobu u kojoj mu je povjerena dužnost zaštite njezinih imovinskih interesa, pri čemu nije moguće izjednačavati imovinu toga gospodarskog subjekta s imovinom njihovih osnivača

Obvezno pravo – pobijanje dužnikovih pravnih radnji
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako tužbeni zahtjev za poništenje ugovora ne sadržava u sebi i zahtjev da taj pravni posao gubi učinak prema tužitelju, i to u onoj mjeri koja je potrebna za namirenje njegove tražbine te zahtjev za trpljenje ili propuštanje radi namirenja tužiteljeve tražbine, nije riječ o pobijanju dužnikovih pravnih radnji u smislu Zakona o obveznim odnosima

Reprogramiranje duga
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Porezno rješenje o reprogramiranju glavnice poreznog duga bit će ukinuto ako se porezni obveznik ne pridržava rokova i načina plaćanja utvrđenih rješenjem o reprogramiranju duga

Adžić protiv Hrvatske (br. 2)
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Nesudjelovanje podnositelja zahtjeva u postupku izrade nalaza i mišljenja vještaka na kojem se temeljila odluka suda o odbijanju vraćanja djeteta, onemogućilo ga je u zaštiti svojih prava, zbog čega država nije ispunila procesne obveze koje je bila dužna poduzeti u zaštiti prava na obiteljski život iz članka 8. Konvencije

Računi za usluge privatnog smještaja u turizmu i fiskalizacija

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li iznajmljivač, koji za pružene usluge smještaja u turizmu plaća paušalni porez na dohodak, izdane račune naplatiti u gotovini i mora li ih fiskalizirati?

Pružanje usluga turističkog vodiča izvan zaštićenih područja

Vi pitate - mi odgovaramo

Položio sam opći dio stručnog ispita za turističkog vodiča. Mogu li voditi edukativne ture koje se sastoje od šetnje prirodom i obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su smješteni izvan zaštićenog područja?

Korištenje nevjerodostojne svjedodžbe prilikom zasnivanja radnog odnosa

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li poslodavac otkazati ugovor o radu ako se utvrdi da je radnik prilikom zasnivanja radnog odnosa priložio nevjerodostojnu svjedodžbu iako za poslove koje je obavljao kod poslodavca nije bila potrebna stručna sprema iz nevjerodostojne svjedodžbe?

Dostava putem oglasne ploče i odbacivanje zahtjeva

Vi pitate - mi odgovaramo

Stranka je podnijela zahtjev za ostvarenje prava koji nije potpun, jer u njemu nisu navedene sve činjenice važne za vođenje postupka pa je službena osoba donijela zaključak kojim je stranku pozvala da zahtjev nadopuni, precizno opisujući na koji način to treba učiniti. Dostava zaključka pokušana je na adresi stranke navedenoj u zahtjevu, ali je pismovna pošiljka vraćena uz naznaku listonoše da je primatelj na navedenoj adresi nepoznat. Na koji način treba postupiti u opisanom slučaju?

Ugovor o djelu – obveze naručitelja

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li naručitelj djela odbiti platiti naručeno djelo tvrdeći da izvršeno djelo nije primio iako ga je izvođač radova pravovremeno pozvao da ga primi, a naručitelj nije pritom opravdao što djelo nije preuzeo?

Filteri