Informator broj 6552 od 10. prosinca 2018.

UVODNIK

Nastavak porezne reforme
• Opći porezni zakon
• porez na promet nekretnina
• porez na dobit

Na 10. sjednici Hrvatskog sabora, koja je održana 21. studenoga 2018., usvojen je niz izmjena i dopuna poreznih propisa, kao nastavak porezne reforme. Izmjene i dopune poreznih propisa objavljene su u Narodnim novinama, broj 106/18 i najvećim dijelom primjenjuju se već od 1. siječnja 2019. S obzirom na opsežnost ove materije, novine koje donose ti propisi prikazat ćemo u tri nastavka. U ovom broju Informatora pišemo o novinama iz područja Općeg poreznog zakona, kao temeljnog poreznog zakona te novinama s područja prometa nekretnina i oporezivanja dobiti. U sljedećim brojevima pisat ćemo o novinama iz ostalih poreznih područja.
Autor: Marica Houška

Sadržaj

ERROR IURIS NOCET
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

 Rimsko pravo čvrsto je stajalo na stajalištu error iuris nocet, kao načelu, dopuštajući malobrojne i striktno ograničene personalne izuzetke u korist malodobnih, žena, vojnika i seljaka.

Pravo na pravično suđenje u prekršajnom postupku
Autor: Stanislav Walaszek

Stručni članak

U ovom članku autor, s pomoću komparativne analize, analizira odredbe Prekršajnog zakona s odredbama Zakona o kaznenom postupku, zahtjevima Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te zahtjevima Direktive o pravu na tumačenje i prevođenje te Direktive o pravu na informaciju u kaznenim stvarima, te iznosi tumačenja navedenih pravila kojima je u prekršajnim i kaznenim postupcima propisan način i opseg ostvarenja prava na pravično suđenje

Novost u porezu na promet nekretnina
Autor: Antonio Prtenjača

Stručni članak

Od 1. siječnja 2019. u primjeni je nova stopa poreza na promet nekretnina od 3%. Na sve sklopljene ugovore i druge isprave o stjecanju nekretnina, odnosno odluke koje su pravomoćne do 31. prosinca 2018 primjenjuje se stopa od 4%. 

Mogući problemi u provođenju novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (2.)
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

U prošlom broju Informatora objavili smo prvi dio ovog članka, koji se bavi problematikom primjene novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (kojim je stavljen izvan snage dotadašnji Zakon o komunalnom gospodarstvu), s osobitim naglaskom na prijelazne i završne odredbe tog Zakona. U ovom broju lista naglasak je na izmjeni i poništenju ovršnog odnosno pravomoćnog rješenja o komunalnom doprinosu, evidentiranju komunalne infrastrukture, obvezi donošenja lokalnih komunalnih odluka, obavljanju komunalnih djelatnosti i isporučiteljima komunalnih usluga.

Prikaz novina u Općem poreznom zakonu
Autor: Marica Houška

Stručni članak

Novine sadržane u Zakonu o izmjenama  i dopunama Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 106/18) predstavljaju nastavak prije započete porezne reforme i stupaju na snagu 1. siječnja 2019. Neke novine predstavljaju veliko rasterećenje za porezne obveznike, a neke će koristiti poreznoj administraciji i njezinu putu prema potpunoj digitalizaciji. S obzirom na to da je Opći porezni zakon propis koji predstavlja temelj poreznog sustava RH, treba ga redovito revidirati i usklađivati sukladno potrebama, a što je ovim izmjenama i dopunama učinjeno. U nastavku autorica donosi više pojedinosti o novinama u ovom postupovnom propisu, koje su, radi preglednosti članka, podijeljene prema područjima. 

Osporavanje ustavnosti državnog proračuna
Autor: Robert Peček

Stručni članak

Ovim člankom dat ćemo kratak prikaz jednog ustavnosudskog predmeta u kojem se postavilo pitanje mogućnosti osporavanja ustavnosti državnog proračuna i stajališta Ustavnog suda RH o njegovoj nadležnosti u svezi s tim aktom. 

Informatorovi pravni alati: Prijedlog za provedbu ovrhe na pokretninama ovršenika
Autor: Novi informator

Stručni članak

Ako ovrhovoditelju nije poznato gdje se pokretnine nalaze, može, prema članku 134. OZ-a, predložiti da sud donese rješenje o ovrsi na pokretninama ne naznačujući mjesto gdje se one nalaze. 

Vremeplov: Mirovni sporazum između SAD-a i Kraljevine Španjolske – 10. prosinca 1898.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Potpisivanjem Mirovnog sporazuma u Parizu 10. prosinca 1898., okončan je Američko-španjolski rat, u podlozi kojeg je stajala američka javna potpora kubanskoj borbi za neovisnost.

Novine u Zakonu o porezu na dobit
Autor: Antonio Prtenjača

Stručni članak

Porezne promjene, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2019., dio su započete porezne reforme, a obuhvaćaju i područje oporezivanja dobiti. Najveći dio tih promjena primjenjuje se za razdoblja oporezivanja koja teku od 1. siječnja 2019. U nastavku donosimo više pojedinosti o toj tematici. 

Osvrt na Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi
Autor: Marina Krajnović

Stručni članak

Izdavatelji e-računa uglavnom nisu svjesni da ti računi ne odgovaraju novoj zakonskoj regulativi. U članku ukazujemo na promjene u strukturi e-računa i dajemo pregled obveza javnih i sektorskih naručitelja u svezi sa zaprimanjem i izdavanjem e-računa. Također, pojašnjavamo ulogu Financijske agencije u procesu razmjene e-računa. Napose, dajemo kritički osvrt na neke zakonske odredbe. 

Pravično suđenje – izdavanje lokacijske dozvole
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zakonodavac je izričitim propisivanjem pravila o primjeni podzakonskih propisa, koji su bili na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole, utjecao na promjenu pravnog stajališta Ustavnog suda

Naknada štete zbog smrti osobe koja je proglašena umrlom
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

U slučaju proglašenja nestalog umrlim, potraživanje naknade štete zbog smrti te osobe počinje teći od pravomoćnosti rješenja kojim je ona proglašena umrlom, a ne od dana smrti utvrđene tim rješenjem

Preinaka tužbe stupanjem novog tužitelja u parnicu
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Treća osoba koja stekne pravo ili stvar o kojem teče parnica, može stupiti u parnicu umjesto tužitelja odnosno tuženika samo ako na to pristanu obje stranke. Tuženikovo izričito nepristajanje na takvu preinaku tužbe ima značenje apsolutne zabrane i stoga se takva preinaka tužbe ne može dopustiti

Smetanje posjeda kao prethodno pitanje
Sud: Županijski sud Pula

SENTENCE

Postupak zbog smetanja posjeda, koji se vodi među strankama, nije prethodno pitanje za spor zbog smetanja prava vlasništva

S., V. i A. protiv Danske

SENTENCE

Preventivno zadržavanje u policiji radi sprječavanja nereda na sportskim događajima, nije suprotno članku 5. Konvencije

Primjena posebnih uvjeta za određivanje ovrhe na nekretnini u postupcima osiguranja

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se na postupak osiguranja prisilnim zasnivanjem založnog prava na nekretnini primijeniti odredba članka 80.b Ovršnog zakona, kojom je propisano da će sud odbiti prijedlog za ovrhu na nekretnini ako glavnica, radi čijeg se namirenja ovrha traži, ne prelazi iznos od 20.000,00 kn?

Izbor članova nadzornog odbora

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima odredba statuta dioničkog društva prema kojoj će nadzorni odbor imenovati člana nadzornog odbora u slučaju ako neki od članova nadzornog odbora prestane, iz bilo kojeg razloga, obavljati svoju dužnost prije isteka vremena na koje je izabran? Tako imenovani član nadzornog odbora obavljao bi dužnost samo do prve sljedeće sjednice glavne skupštine na kojoj bi se izabrao novi član nadzornog odbora.

Prag ulaska i izlaska iz sustava PDV-a za 2019.

Vi pitate - mi odgovaramo

S obzirom na najnovije novine iz područja PDV-a zanima nas je li prag za obvezni ulazak ili izlazak iz sustava PDV-a za 2019. ostao isti?

Potrebna većina glasova za donošenje odluka predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Na sjednici gradskog vijeća prisustvovalo je 13 vijećnika (od ukupno 15). Prigodom glasovanja radi donošenja jedne odluke, rezultat je bio sljedeći: 6 glasova ZA, 7 glasova SUZDRŽANO, nijedan PROTIV. Smatra li se da je odluka donesena?

Porezni tretman odštete

Vi pitate - mi odgovaramo

Za prijevoz kupljene robe angažirali smo prijevoznika s kojim imamo ugovorenu poslovnu suradnju. Tijekom prijevoza roba je uništena, a s prijevoznikom imamo reguliranu naknadu štete u potpisanom ugovoru. Obračunava li se PDV prilikom fakturiranja odštete?

Nemogućnost ispunjenja

Vi pitate - mi odgovaramo

Ugovorna strana obvezala se da će prije ngo druga ugovorna strana počne izvršavati svoju ugovornu obvezu izvršiti određene predradnje. Ona svoju obvezu nije izvršila zbog čega ni druga ugovorna strana nije mogla izvršiti svoju obvezu. Je li druga ugovorna strana odgovorna za štetu zbog toga što nije izvršila svoju ugovornu obvezu koju je bilo nemoguće izvršiti jer svoju ugovornu obvezu prethodno nije izvršila prva ugovorna strana?

Filteri