Informator broj 6536-6537 od 20. kolovoza 2018. i 27. kolovoza 2018.

UVODNIK

Dopuštenost ugovaranja ugovorne kazne za slučaj prestanka ugovora o radu u sudskoj praksi

Poslodavci se u praksi ponekad koriste različitim institutima radnog i obveznog prava da bi se zaštitili od postupaka radnika. Instituti koji se najčešće koriste su ugovaranje odštetne odgovornosti radnika, ugovaranje ugovorne kazne, ugovaranje obveze radnika da poslodavcu vrati iznos koji je on uložio u njegovu izobrazbu i osposobljavanje za obavljanje poslova radnikova radnog mjesta ili ugovaranje iznosa koji je uložio u njegovu izobrazbu, neovisno o tome je li radniku ta izobrazba bila potrebna za obavljanje poslova njegova radnog mjesta. Takve ugovore ili ugovorne odredbe radnici u praksi često osporavaju, a nerijetko u tome i uspijevaju.
O nekim pitanjima vezanim uz tu problematiku još uvijek nema relevantne sudske prakse, a o nekima je praksa različita. Upravo zato zaslužuju posebnu pozornost.
Autorica: mr. sc. Iris Gović Penić

Sadržaj

Informatorovi pravni alati: Izjava o otpremi ili prijevozu dobara u drugu državu članicu Europske unije

Stručni članak

Sukladno članku 41. st. 1. toč. a) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14 i 115/16 - u nastavku teksta: Zakon o PDV-u), isporuke dobara unutar Europske unije oslobođene su poreza na dodanu vrijednost uz ispunjenje propisanih uvjeta.

Valjanost (dopuštenost) ugovora o zajmu u stranoj valuti
Autor: Josip Dešić

Stručni članak

Sklapanje ugovora o zajmu i izvršavanje činidbe u stranim sredstvima plaćanja na području Republike Hrvatske tijekom vremena uređivali su različiti propisi pa je o tome ovisila dopuštenost (valjanost) takvih ugovora. U nastavku autor analizira posljedice zaključenja ugovora o zajmu u stranoj valuti pozivajući se na stariju i aktualnu sudsku praksu. 

Računanje roka za pobijanje dužnikovih pravnih radnji na štetu vjerovnika (Actio Pauliana) pri raspolaganju nekretninom
Autor: Krešimir Koketi

Stručni članak

U ovom članku analiziramo početak računanja roka unutar kojega vjerovnik može pravodobno podnijeti tužbu radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji u slučaju raspolaganja nekretninom u korist treće osobe, sukladno članku 71. st. 2. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05, 41/08, 125/11, 78/15 i 29/18 - u nastavku teksta: ZOO) te iznalaženje odgovora na ključno pitanje koje se pojavilo u praksi sudova - koja bi to bila mjerodavna pravna radnja pri prijenosu nekretnine od koje bi se računao rok za pobijanje dužnikovih pravnih radnji. Dakle, u praksi sudova nametnulo se pitanje računa li se rok za podnošenje tužbe radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji od sklapanja ugovora kojim se prenosi nekretnina na treću osobu (i/ili ovjere potpisa otuđitelja) ili od podnošenja prijedloga zemljišnim knjigama i uknjižbe prava vlasništva u zemljišnu knjigu u korist treće osobe[*]. Također, analiziramo i pravna stajališta Vrhovnog suda Republike Hrvatske te pravne i stvarne posljedice takvih stajališta i moguće zloporabe, položaj Republike Hrvatske kao vjerovnika u odnosu na ostale subjekte kao vjerovnike te de lege ferenda razmatranja. [*] Navedeno pitanje bilo je postavljeno i u izvanrednoj reviziji, međutim Vrhovni sud Republike Hrvatske u Rev-x 127/13 od 3. rujna 2013. donio je odluku da u konkretnom slučaju revizija nije dopuštena jer bi tužbeni zahtjev bio neosnovan i u slučaju osnovanosti revizijske tvrdnje.

Vremeplov: Briand-Kelloggov pakt – 27. kolovoza 1928.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Pakt je proizašao iz prijedloga francuskog ministra vanjskih poslova, Aristidea Brianda američkom državnom tajniku Franku B. Kelloggu za sklapanje bilateralnog sporazuma o nenapadanju.

Oporezivanje djelatnosti iznajmljivanja nerezidenata iz država članica EU i iz trećih zemalja
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

O paušalnom oporezivanju građana Republike Hrvatske po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova, pisali smo u Informatoru, broj 6534-6535 od 6. i 13. kolovoza 2018. Kao što smo najavili, u ovom broju analiziramo porezni status iznajmljivača državljana drugih država članica Europske unije i državljana trećih zemalja. Autorica iscrpno obrazlaže obveze nerezidenata s gledišta poreza na dodanu vrijednost te poreza na dohodak po osnovi pružanja usluga smještaja, a dotiče se i problematike obavljanja usluga najma nekretnina.

USUS HODIERNUS PANDECTARUM
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Izraz koji se koristi za uporabu pravila rimskog prava kao izvora suvremenog pozitivnog prava u pojedinim svjetskim državama.

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu
Autor: Josip Bienenfeld

Stručni članak

Na sjednici Hrvatskog sabora, održanoj 13. srpnja 2018., u drugom čitanju donesen je novi Zakon o komunalnom gospodarstvu. Danom stupanja na snagu tog Zakona[*] prestao je važiti Zakon o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov., br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - proč. tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12, 94/13, 153/13, 147/14 i 36/15. - u nastavku teksta: stari Zakon). Autor u članku daje prikaz novog Zakona i analizira nova rješenja u području komunalnog gospodarstva.[*] Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu objavljen je u Nar. nov., br. 68/18, i stupio je na snagu 4.8.2018.

Dopuštenost ugovaranja ugovorne kazne za slučaj prestanka ugovora o radu u sudskoj praksi
Autor: Iris Gović-Penić

Stručni članak

Poslodavci se u praksi ponekad koriste različitim institutima radnog i obveznog prava da bi se zaštitili od postupaka radnika. Instituti koji se najčešće koriste su ugovaranje odštetne odgovornosti radnika, ugovaranje ugovorne kazne, ugovaranje obveze radnika da poslodavcu vrati iznos koji je on uložio u njegovu izobrazbu i osposobljavanje za obavljanje poslova radnikova radnog mjesta ili ugovaranje iznosa koji je uložio u njegovu izobrazbu, neovisno o tome je li radniku ta izobrazba bila potrebna za obavljanje poslova njegova radnog mjesta. Takve ugovore ili ugovorne odredbe radnici u praksi često osporavaju, a nerijetko u tome i uspijevaju.  O nekim pitanjima vezanim uz tu problematiku još uvijek nema relevantne sudske prakse, a o nekima je praksa različita. Upravo zato zaslužuju posebnu pozornost.

Pravično suđenje (»jednakost oružja«, pravo na obrazloženu odluku) – carinski dug
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Načelo »jednakosti oružja« sastavni je dio sadržaja prava na pravično suđenje u njegovu kaznenom i građanskom aspektu

Parnični postupak – svrhovita delegacija
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Činjenica da se parnični postupak vodi radi plaćanja zakupnine za poslovni prostor, koji koristi sud koji postupa u tom predmetu, predstavlja važan razlog koji opravdava određivanje drugog suda da postupa umjesto nadležnog suda

Obvezno pravo – obvezno osiguranje – odgovornost javnog bilježnika
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Prilikom ovjere potpisa opunomoćenika prodavatelja na kupoprodajnom ugovoru javni bilježnik nije dužan ispitivati imaju li sudionici pravnog posla ovlast za njegovo sklapanje, tj. provjeravati valjanost punomoći, odnosno ovlast opunomoćenika za sklapanje pravnog posla

Dokazivanje postojanja nezakonito izgrađenih zgrada
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisuje isprave kojima se utvrđuje postojanje nezakonito izgrađene zgrade, te stoga tu činjenicu nije moguće dokazivati drugim dokaznim sredstvima

Zahtjev za prethodnu odluku – pravo na slobodno kretanje – članovi obitelji građanina Europske unije
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Istospolni bračni drugovi, koji su sklopili istospolni brak u nekoj od država članica Europske unije, obuhvaćeni su pojmom »bračni drug« u smislu odredaba prava Europske unije o slobodi boravka građana Europske unije i članova njihovih obitelji

Prethodni Sporazum o transfernim cijenama

Vi pitate - mi odgovaramo

Koji je postupak sklapanja prethodnog Sporazuma o transfernim cijenama?

Ništetnost ugovora

Vi pitate - mi odgovaramo

Sklopili smo s jednom pravnom osobom ugovor o cesiji i na taj način naplatili svoje potraživanje. Naknadno smo saznali da ta pravna osoba nije smjela sklopiti takav ugovor jer u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa. Je li takav ugovor o cesiji ništetan?

Minimalna plaća i stimulacija

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se umanjiti mjesečna osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja u slučaju kada radnik prema ugovoru o radu za svoj rad prima minimalnu plaću kao fiksni dio plaće, te varijabilni dio plaće koji ovisi o učinku?

Izmjena rješenja u upravnom postupku

Vi pitate - mi odgovaramo

Djeluje li odluka drugostupanjskog tijela u upravnom postupku, kada to tijelo povodom žalbe stranke izmijeni prvostupanjsko rješenje, unatrag (ex tunc) ili samo unaprijed (ex nunc)?

Zastara - povremene tiskovine

Vi pitate - mi odgovaramo

Osoba koja se pretplatila na godinu dana na časopis koji izdajemo jedanput mjesečno, odbija platiti pretplatu tvrdeći da je naša tražbina zastarjela. Pretplata se odnosila na 2015. godinu, a mi smo tražili da nam dužnik plati početkom 2018. Je li u tom slučaju naša tražbina zastarjela?

Godišnji sistemski otpis

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li dugovanja određenih kategorija poreznih obveznika isključena iz godišnjeg sistemskog otpisa poreznog duga za koji je nastupila zastara prava na naplatu?

Filteri