Informator broj 6484-6485 od 21. kolovoza 2017. i 28. kolovoza 2017.

UVODNIK

Pravna (Ne)Izvjesnost poreza na nekretnine

Pitanje uvođenja poreza na nekretnine i, odjednom, njegove moguće odgode puni novinske stupce posljednjih dana, u kojima, s jedne strane, ekonomski stručnjaci, bivši i sadašnji političari, profesori ekonomskih znanosti te novinari iznose svoja stajališta o njegovoj svrhovitosti, izvedivosti ili iskustvima drugih zemalja, a s druge strane uvelike se propituje postupak predsjednika Vlade o njegovoj odgodi te ga se ocjenjuje populističkim, nedosljednim, neuvjerljivim i nedorečenim.
Autorica: Slavica Banić dipl. iur.

Sadržaj

Informatorovi pravni alati: Primjer Odluke o smanjenju temeljnog kapitala Društva smanjenjem nominalnog iznosa

Stručni članak

Nerijetko se u praksi poslovanja trgovačkih društava događa da zbog postignutih poslovnih rezultata društva, njegova Uprava, u suglasnosti s Nadzornim odborom, predlaže i saziva Skupštinu društva radi potrebe smanjenja temeljnog kapitala društva.

Novi Zakon o osiguranju radničkih tražbina
Autor: Iris Gović-Penić

Stručni članak

Hrvatski sabor tijekom srpnja ove godine donio je novi Zakon o osiguranju tražbina radnika (Nar. nov., br. 70/17), koji je stupio na snagu 27. srpnja 2017. Njime je zamijenjen Zakon o osiguranju potraživanja radnika za slučaj stečaja poslodavca (Nar. nov., br. 86/08, 80/13 i 82/15). Najznačajnije su novine, u odnosu na prijašnji Zakon, da se povećala razina zaštite radnika, a istovremeno se oslobodilo poslodavce od blokade računa kad rukovodeći kadar samo sebi ne isplaćuje plaću. Autorica u članku donosi usporedbu prijašnjeg i novog zakonskog uređenja toga područja.

Struktura, projekcija i demografska obnova stanovništva
Autor: Dušan Munđar

Stručni članak

Demografska obnova stanovništva u Republici Hrvatskoj u bližoj i daljoj budućnosti u ovisnosti je o postojećoj strukturi stanovništva, migracijskim kretanjima u sadašnjosti kao i mogućim scenarijima kretanja stanovništva u budućnosti. Demografske promjene značajno utječu na razvoj društva i formiranje sustava država kakav trenutno postoji. Njihov utjecaj na razvoj i održivost društvenih sustava u budućnosti će ostati značajan. Osvještavanje demografskih promjena koje predstoje prvi je korak uspješne prilagodbe.

Igre na sreću – normativna rješenja u Republici Hrvatskoj
Autor: Nikola Mijatović

Stručni članak

Igre na sreću predstavljaju izrazito propulzivan sektor, koji na razini EU godišnje raste i po više od 10 %. Slična je situacija i Republici Hrvatskoj. Dostupni podatci govore o milijardama kuna koje se godišnje vrte kroz industriju igara na sreću. U Republici Hrvatskoj se igre na sreću – prema članku 2. Zakona o igrama na sreću – definiraju igrama u kojima se „za uplatu određenog iznosa sudionicima pruža mogućnost stjecanja dobitka u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, pri čemu dobitak ili gubitak ovisi pretežito o slučaju ili nekom drugom neizvjesnom događaju.“

O (mogućnosti) prava na regres lokalnih službenika i namještenika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U sezoni korištenja godišnjih odmora autorica piše o zanimljivom pitanju koje se javlja u praksi kod službeničkih odnosa u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Podmirivanje troškova odmora koji službeniku i namješteniku nastaju kao povećani troškovi odmora, i to upravo u razdoblju korištenja godišnjeg odmora, svrha je regresa.

Pravna (NE)IZVJESNOST POREZA NA NEKRETNINE
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Uvođenje poreza na nekretnine i najava njegove odgode nije ni prvi ni posljednji čin hrvatskih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti kojim se određeno pitanje regulira da bi se potom od njega, bilo zbog kritika javnosti, aktivnosti civilnog društva ili, pak, zbog same političke osjetljivosti, odstupilo ili odgodila njegova provedba na neodređeno vrijeme, dok ne zamre samo po sebi.

Dopuštena retroaktivnost na području potrošačkog kreditiranja – strani kreditori bez odobrenja –
Autor: Robert Peček

Stručni članak

U članku autor iznosi neka važna načelna stajališta o retroaktivnosti (povratnom učinku) zakona, koja su zauzeta u Rješenju Ustavnog suda, broj: U-I-455/2015 donesenog 4. travnja 2017., u kojem se razmatrala suglasnost s Ustavom Republike Hrvatske odredaba članka 19.j i članka 19.k Zakona o potrošačkom kreditiranju (Nar. nov., br. 75/09, 112/12, 143/13, 147/13, 9/15, 78/15, 102/15 i 52/16). Napominjemo da je 29. srpnja 2017. stupio na snagu Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom (Nar. nov., br. 72/17), koji je sukladan odluci Ustavnog suda.

TERPSIHORA - još jedan akronim za područje upravljanja u organizacijama
Autori: Mladen Ilić Gordana Zoretić

Stručni članak

U ekonomskoj, ali i u drugim znanostima često se koriste akronimi. U ovom članku autori nas podsjećaju na neke od njih, pogotovo na one koji su dobro prihvaćeni i nalaze se dulje u upotrebi u stručnoj javnosti i svakodnevnoj praksi. Također, kao svoj doprinos u području teorije i prakse upravljanja u organizacijama, autori predlažu i novi akronim - Terpsihora te pritom argumentirano obrazlažu svoj prijedlog.

Oporezivanje kapitalnih dobitaka
Autori: Ksenija Cipek Iva Uljanić - Škreblin

Stručni članak

Prema novom Zakonu o porezu na dohodak , osnovne odredbe o dohotku od kapitalnih dobitaka ostale su iste kao i u prijašnjem Zakonu o porezu na dohodak, a bitne promjene odnose se na način oporezivanja, odnosno porez plaćen po toj osnovi po stopi od 12 % postaje konačan i više ne ulazi u godišnji obračun poreza na dohodak.

MEDŽELLA (I.)
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Islamska pravna tradicija, u svojoj osmanskoj grani, prihvatila je tijekom posljednje trećine 19. stoljeća zapadnu ideju kodifikacije kao oblik osuvremenjivanja prava. Tako je između 1869. i 1876. stvorena kodifikacija pod naslovom Mecelle-i ahkjām-i adliyye (Zbornik pravednih propisa), poznatija pod skraćenim nazivom Medžella.

Vremeplov: Govor Martina Luthera Kinga -"Sanjam..." 28. kolovoza 1963.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Pokreti za građanska pra­va pokre­nuli su niz akcija nenasilnih prosvjeda i građanskog nepo­sluha kako bi se otvorio dijalog o dokidanju segregacije. Među njima bio je i Marš na Was­hington za posao i slobodu, 28. kolovoza 1963., na kojem je Martin Luther King održao slavni govor „Sanjam…“

Kazneni postupak – isključenje javnosti
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Isključenje javnosti je izuzetak od načela javnosti rasprave, te do isključenja javnosti može doći samo u strogo ograničenom slučaju, a što mora imati konkretnu podlogu i obrazloženje

Radno pravo – prestanak ugovora o radu – izvanredni otkaz
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je radnik na svom računalu otvorio aplikaciju za igrice i za vrijeme radnog vremena igrao igrice, u trajanju nekoliko sati na dan pa u vrijeme aktiviranja računalnih igrica nije izvršavao poslove svog radnog mjesta, takvo ponašanje radnika osobito je je teška povreda obveza iz radnog odnosa i opravdan razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu

Komunalno gospodarstvo – ništavost rješenja
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ništavo je rješenje o komunalnom doprinosu koje se zasniva na programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji nije donesen

Pogreška liječnika – odgovornost za štetu
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Ocijenjeno je da pucanje vrška svrdla pri operativnom zahvatu i njegovo zaostajanje u goljeničnoj kosti ne predstavlja pogrešku liječnika već moguću komplikaciju pri liječenju - jer je utvrđeno da je liječnik zahvat izveo u skladu s pravilima i prihvaćeni

Prijedlog za protuovrhu nakon provedene izvansudske ovrhe
Sud: Županijski sud Varaždin

SENTENCE

Okolnost što je provedena izvansudska ovrha ne predstavlja procesnu zapreku da ovršenik nadležnom sudu podnese prijedlog za protuovrhu

Utjecaj postupka izvanredne uprave na prestanak radnog odnosa

Vi pitate - mi odgovaramo

U našem trgovačkom društvu provodi se postupak izvanredne uprave. Vrlo je izgledno da će veći broj radnika dobiti otkaze pa nas zanima je li izvanredna uprava opravdan razlog za otkaz?

Glavna skupština – zapisnik

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se o radu glavne skupštine dioničkog društva voditi zapisnik i tko ga vodi?

Asignacija

Vi pitate - mi odgovaramo

Primatelj upute je vjerovnik uputitelja i pristao je na uputu koju mu je učinio uputitelj-dužnik. Može li u toj situaciji primatelj upute naknadno odustati od upute?

Lokalna i područna (regionalna) samouprava – tijek raspolaganja službenika

Vi pitate - mi odgovaramo

Kad počinje teći rok raspolaganja službeniku koji je izjavio žalbu protiv rješenja kojim je stavljen na raspolaganje, a žalba je odbijena?

Radni staž državnih službenika i namještenika

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se rad na temelju ugovora o djelu smatrati obavljanjem samostalne djelatnosti, odnosno može li se takav rad uračunati u radni staž državnih službenika i namještenika?

Otpis dijela duga fizičke osobe s naslova komunalnog doprinosa

Vi pitate - mi odgovaramo

Fizička osoba - porezni obveznik, kao obveznik komunalnog doprinosa, dobio je rješenje o ovrsi vezano uz dug iz 2012.-2014. godine, a nalazi se u teškoj životnoj i materijalnoj situaciji. Tko u tom slučaju može odlučiti o oslobođenju od dijela naplate duga s naslova rješenja o ovrsi obveze komunalnog doprinosa prema jedinici lokalne samouprave?

Filteri