Informator broj 6450-6451 od 02. siječnja 2017. i 09. siječnja 2017.

UVODNIK

Obrana demokracije – novo čitanje Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama

U ovom broju pišemo o važnoj temi europskog prava – o stanju u Europi i obrani demokracije. Tim pitanjem bavi se prof. dr. sc. JASNA OMEJEC, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i piše o potrebi novog čitanja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i položaju Europskog suda u ovom trenutku krize na Kontitentu, i to utjecaju ekonomske krize na konvencijska prava, migrantske i izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i oružanih sukoba na Kontitentu.
Stoga je u tom duhu podsjećanja i prakse Suda na značenje demokracije za europski javnih poredak, ovo poziv na novo čitanje Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Autorica: prof. dr. sc. Jasna Omejec, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj

Obrana demokracije - Novo čitanje Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama
Autor: Jasna Omejec

Stručni članak

U ovom broju pišemo o važnoj temi europskog prava – o stanju u Europi i obrani demokracije. Tim pitanjem prof. dr. sc. Jasna Omejec, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, piše o potrebi novog čitanja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i položaju Europskog suda u ovom trenutku krize na Kontitentu.

Sloboda izražavanja u nekim specifičnim situacijama

Stručni članak

Ustav Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst, 55/01 - ispr., 76/10, 85/10 - proč. tekst i 5/14 - Odluka USRH) i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Nar. nov., Međunarodni ugovori, br. 18/97, 6/99, - proč. tekst, 8/99 – ispr., 14/02 i 1/06) postavljaju određene granice u okviru kojih treba uvijek promatrati dosege slobode mišljenja i izražavanja misli. Kao primjer kako treba razmatrati navedene slobode pred sudom, u ovom članku autor prikazuje dva slučaja, od kojih se jedan odnosi na postupak otkaza zviždačima u trgovačkim društvima, a drugi na slučaj nedopuštenog ponašanja na nogometnoj utakmici.

Metode diskontiranog novčanog tijeka i ekonomske dobiti u vrednovanju poduzeća
Autor: Baldo Hreljac

Stručni članak

Autor u članku pojašnjava primjenu različitih metoda vrednovanja poduzeća temeljenih na diskontiranim vrijednostima slobodnog novčanog tijeka te na praktičnim primjerima prikazuje metode vrednovanja koje se najčešće koriste u praksi.

Najznačajnije novine koje donosi novi Zakon o javnoj nabavi
Autor: Ante Loboja

Stručni članak

Novi Zakon o javnoj nabavi sadržava odredbe koje imaju svrhu povećanje transparentnosti i fleksibilnosti postupaka javne nabave, smanjenje formalizma, smanjenje troškova sudjelovanja, ubrzanje provedbe postupka javne nabave te smanjenje administrativnog tereta korištenjem elektroničkih sredstava komunikacije i Europske jedinstvene dokumentacije o nabavi. Uvođenjem kriterija ekonomski najpovoljnije ponude kao jedinog kriterija, očekuju se značajni financijski i drugi učinci, sve u cilju ostvarenja načela »najbolja vrijednost za novac«. U tekstu iznosimo najvažnije novine koje donosi novi Zakon o javnoj nabavi.

IUS NATURALE
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

U rimskoj pravnoj tradiciji, prema definiciji klasičnog pravnika Ulpijana (Ulpianus), pravo koje je po naravi urođeno svim živim bićima (ius quod natura omnia animalia docuit), kao što su zajednica muškarca i žene, rađanje i odgoj potomstva itd. (Digesta 1, 1, 1, 3).

O Preporukama koje se odnose na pokretanje prethodnog postupka pred Sudom Europske unije
Autor: Bojan Vidović

Stručni članak

Predmet ovoga članka je prikaz Preporuka namijenjenih nacionalnim sudovima država članica Europske unije koje se odnose na pokretanje prethodnog postupka pred Sudom Europske unije, koje su objavljene u Službenom listu Europske unije 25. studenoga 2016. (SL C, 439/1, 25. 11. 2016.). Cilj tih Preporuka je podsjetiti na bitne značajke prethodnog postupka i pružiti nacionalnim sudovima koji se obraćaju Sudu s prethodnim pitanjima, sve potrebne praktične informacije kako bi Sud mogao dati koristan odgovor o postavljenim pitanjima.

IUS NATURALE EST, QUOD NATURA OMNIA ANIMALIA DOCUIT (I)
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Ulpijanova definicija naravnog prava ističe sveprisutnost naravnog prava, dok jedino drugo takvo sačuvano rimsko klasično određenje, ono Paulovo (Paulus), ističe njegovu svevremenost: ono je semper aequum ac bonum.

Otkaz ugovora o radu – savjetovanje s jednim od više sindikata
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslodavac, kod kojeg nije utemeljeno radničko vijeće, ali kod kojeg djeluje više sindikata, koji se nisu sporazumjeli o sindikalnom povjereniku s pravima i obvezama radničkog vijeća, dužan je prije otkazivanja ugovora o radu savjetovati se barem s jednim od njih, kojeg može izabrati po slobodnoj volji, jer je u suprotnom otkaz ugovora o radu nezakonit

Kazneno pravo – obvezna primjena blažeg zakona
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Postoji pravni kontinuitet između kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz članka 130. stavak 1. OKZRH-a i kaznenog djela ratnog zločina iz članka 91. stavak 2. točka 9. KZ/11, a odredba staroga zakona povoljnija je za počinitelja zbog nižeg minimuma propisane kazne

Promjena vjerovnika – ustupanje potraživanja ugovorom
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustupanjem tražbine vjerovnik trećoj osobi ustupa i založno pravo kojim je osigurana ustupljena tražbina

Opći akti – privremeni pročelnici – prijelazne odredbe
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Prijelaznim odredbama odluke o ustrojstvu upravnih tijela jedinica lokalne samouprave moguće je propisati imenovanje privremenih pročelnika upravnih tijela, jer se time osigurava kontinuitet i rad upravnih tijela do stupanja na snagu pravilnika o unutarnjem redu nakon donošenja kojeg će se raspisati javni natječaj za imenovanje pročelnika

Odgovornost roditelja za dijete – isključenje odgovornosti
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Roditelj ne odgovara za štetu koju njegovo dijete prouzroči ozljeđivanjem drugog djeteta tijekom dječje igre, ako štetna radnja (podmetanje noge) učinjena u toj igri nije posljedica roditeljskog zapuštanja djeteta, njegova lošeg odgoja ili poticanja lošim navikama

Rješenje o ovrsi – odbacivanje neobrazloženog prigovora
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Kada u prigovoru nisu navedeni konkretni razlozi osporavanja ovršne tražbine, ali iz njegova sadržaja (obrazloženja) izvjesno proizlazi da ovršenik njime osporava njezinu osnovu ili visinu, tada nema mjesta odbacivanju prigovora kao neobrazloženog

Odgovornost za neplaćene račune za grijanje stanova u zgradi

Vi pitate - mi odgovaramo

U zgradi u kojoj postoji više suvlasnika nisu plaćeni računi za održavanje zgrade. U sporu koji je nastao zbog neplaćenih računa, tko je odgovoran i u obvezi platiti te račune za održavanje, konkretno radi se o grijanju stanova u zgradi?

Članovi uprave društva s ograničenom odgovornošću – trajanje mandata

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se u odluci nadzornog odbora društva s ograničenom odgovornošću o imenovanju uprave odrediti točno razdoblje trajanja mandata?

Izvanredni otkaz članu uprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Član uprave opozvan je odlukom nadzornog odbora. Slijedi mu, prema ugovoru o radu, otkaz. Treba li se poslodavac savjetovati s radničkim vijećem? U ugovoru o radu ugovoreno je: »U slučaju opoziva, radniku će se ugovor izvanredno otkazati na način i u rokovima propisanima Zakonom o radu.«?

Zamjenici članova uprave – odgovornost

Vi pitate - mi odgovaramo

Odgovara li zamjenik člana uprave dioničkog društva za rad uprave?

Kolektivni višak radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

vi Ubrajaju li se, u slučaju kolektivnog viška radnika, u višak radnika i radnici kojima će u roku devedeset dana prestati radni odnos na određeno vrijeme zbog isteka vremena na koje je bio sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme?

Lokalna i područna (regionalna) samouprava – premještaj službenika

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se službenika premjestiti na drugo radno mjesto u istom upravnom tijelu jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave?

Službenički odnosi – rad s nepunim radnim vremenom

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li službenik koji obavlja poslove u općini u nepunom radnom vremenu od četiri sata dnevno, istovremeno biti u radnom odnosu, u nepunom radnom vremenu od četiri sata dnevno u javnoj ustanovi?

Filteri