Informator broj 6242-6243 od 01. siječnja 2014. i 08. siječnja 2014.

UVODNIK

Europski sud kao najviši sud Europske unije

U ovom članku autor, prof. dr. sc. Siniša Rodin, profesor na Katedri za europsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od 1. srpnja 2013. sudac Europskog suda u Luxembourgu, piše o djelovanju i organizaciji Europskog suda. Istovremeno autor ukazuje na razlike u postupcima i samo rješavanje predmeta tog Suda i Suda za ljudska prava u Starsbourgu, kao i na razlike u postupcima redovitih sudova u Republici Hrvatskoj i na postupanje Ustavnog suda Republike Hrvatske.
Autor: prof. dr. sc. Siniša Rodin, sudac Europskog suda u Luxembourgu

Sadržaj

Godišnji popis imovine i obveza kod neprofitnih organizacija
Autor: Ivana Uroić

Stručni članak

Sve neprofitne organizacije koje primjenjuju Uredbu o računovodstvu neprofitnih organizacija (Nar. nov., br. 10/08 i 7/09 - u nastavku teksta: Uredba), obvezatne su na kraju poslovne kalendarske godine obaviti popis sve svoje imovine i obveza, sa stanjem na dan 31. prosinca. Uredbom je propisana obveza provođenja popisa na početku poslovanja i na kraju svake poslovne godine, sa stanjem na dan bilance. Iznimno, neprofitne organizacije, koje obavljaju knjižničarsku ili bibliotečnu djelatnost, popis knjiga i bibliotečne građe mogu obaviti u roku koji nije dulji od tri godine. Takve neprofitne organizacije obvezatne su obaviti popis svoje ostale imovine i obveza na kraju svake poslovne godine.

Prijenos dionica manjinskih dioničara uz plaćanje otpremnine
Autor: Dragan Zlatović

Stručni članak

Prijenos dionica manjinskih dioničara uz plaćanje otpremnine (squeeze out) u našem je pravnom sustavu reguliran s dva zakona: Zakonom o trgovačkim društvima (Nar. nov., br. 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 152/11, 111/12, 144/12 i 68/13) i Zakonom o preuzimanju dioničkih društava (Nar. nov., br. 9/07, 36/09, 108/12, 99/13 i 148/13). U članku dajemo prikaz i analiziramo najvažnije odredbe kojima je reguliran taj postupak.

Prigovor zastare u ovršnom postupku
Autor: Vladimir Rončević

Stručni članak

U članku autor daje pregled rokova zastare za potraživanja koja su u praksi najčešća, te daje prikaz na koji način valja isticati prigovor zastare u ovršnom postupku. Pritom upućuje na bitne razlike s obzirom na to je li ovrha određena na temelju ovršne ili vjerodostojne isprave.

Stupanje na snagu općih akata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima
Autor: Danijela Romić

Stručni članak

U ovom članku autorica iznosi stajalište da podzakonski propisi, kao i opći akti tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i opći akti pravnih osoba s javnim ovlastima, nikako ne smiju stupiti na snagu prije njihove objave niti je opravdano njihovo stupanje na snagu prije određenog vakacijskog razdoblja.

Europski sud kao najviši sud Europske unije
Autor: Siniša Rodin

Stručni članak

U ovom članku autor, prof. dr. sc. Siniša Rodin, profesor na Katedri za europsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od 1. srpnja 2013. sudac Europskog suda u Luxembourgu, piše o djelovanju i organizaciji Europskog suda. Istovremeno autor ukazuje na razlike u postupcima i samo rješavanje predmeta tog Suda i Suda za ljudska prava u Starsbourgu, kao i na razlike u postupcima redovitih sudova u Republici Hrvatskoj i na postupanje Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Neka zapažanja o pravu na isplatu invalidske mirovine osiguranicima
Autor: Žanet Vidović

Stručni članak

U 2014. godini stupa na snagu 1. siječnja novi Zakon o mirovinskom osiguranju. Autorica, stoga, u članku iznosi zapažanja o (ne)usklađenosti propisa koji reguliraju prava na materijalna davanja iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, u slučaju utvrđivanja invalidnosti osiguraniku koji je u vrijeme utvrđivanja invalidnosti na bolovanju i prima naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

Pravo intelektualnog vlasništva
Autor: Ana Berlengi Fellner

Stručni članak

U Informatoru, broj 6239-6241 od 21., 25. i 28. prosinca 2013. objavili smo prvi dio ovog članka, u kojem smo objavili upravnosudsku praksu u primjeni Zakona o žigu. U ovom, drugom nastavku dovršavamo temu o primjeni i postupku zakona iz područja industrijskog vlasništva, donoseći upravnosudsku praksu u tom području.

Utjecaj presude »Trgo protiv Hrvatske« na sudsku praksu u svezi s dosjelošću
Autor: Robert Peček

Stručni članak

Presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu »Trgo protiv Hrvatske« vrlo je značajna za stjecanje prava vlasništva temeljem dosjelosti, jer iz nje proizlazi da osoba koja je u razdoblju između 1. siječnja 1997. do 17. studenog 1999. pokrenula parnicu uz primjenu (kasnije od Ustavnog suda RH ukinutog) članka 388. stavak 4. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Nar. nov., br. 91/96, 68/98, 137/99 - Odluka USRH, 22/00 - Odluka USRH, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09 i 143/12), radi stjecanja prava vlasništva na nekretnini na temelju dosjelosti, i ishodila sudsku presudu, to je vlasništvo stekla zakonito jer se ta presuda ne može naknadno izmijeniti samo zato jer je Ustavni sud RH tu zakonsku odredbu naknadno ukinuo. Svrha ovoga članka jest dati dodatni naglasak na stajališta Europskog suda za ljudska prava iz te presude, kao i utjecaj koje to stajalište može imati na presude koje se donose u predmetima utvrđenja prava vlasništva na temelju dosjelosti.

Bitne povrede odredaba parničnog postupka - nedostaci u zastupanju
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Na nedostatke u zastupanju kao žalbeni razlog bitne povrede odredaba Zakona o parničnom postupku, može se osnovano pozvati stranka koje se ti nedostaci tiču

Odlučivanje o cijeni pristupa lokalnoj petlji
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Da bi Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije mogla meritorno razmatrati osnovanost zahtjeva tužitelja za povećanje cijene pristupa lokalnoj petlji tužitelj mora dokazati ne samo promjene vezane uz trošak, već i pokrivenost troška

Prestanak ugovora o radu - opoziv sa mjesta predsjednika uprave društva
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Kad je ugovor o radu zaključen isključivo za obavljanje poslova predsjednika uprave društva, prethodni opoziv s mjesta predsjednika uprave predstavlja osobito važnu činjenicu zbog koje nastavak radnog odnosa više nije moguć – jer je opozivom prestala i svrha zbog koje je otkazani ugovor zaključen

Suvlasništvo - razvrgnuće suvlasničke zajednice
Sud: Županijski sud Varaždin

SENTENCE

Sporazum suvlasnika bilo odluka suda glede razvrgnuća suvlasničke zajednice u kojem ne sudjeluju svi suvlasnici ne može biti od utjecaja na suvlasnička prava suvlasnika koji u njemu nije sudjelovao

Odluka o odabiru - poništenje - dostava

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li naručitelj poništiti odluku o odabiru koju je već donio u postupku javne nabave i dostavio ponuditeljima i donijeti novu odluku o odabiru?

Preinaka tužbe

Vi pitate - mi odgovaramo

Hoće li se raditi o preinaci tužbe ako tužitelj za vrijeme parnice promijeni činjeničnu osnovu tužbe tako da isti tužbeni zahtjev opravdava događajem različitim od onog koji je naveo prvobitno u tužbi

Dokazivanje nekažnjavanosti u postupku javne nabave

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako gospodarski subjekt, natjecatelj odnosno ponuditelj, dokazuje nekažnjavanost u postupku javne nabave?

Podaci revizorskog društva iz poslovanja trgovačkog društva u istražnom postupku

Vi pitate - mi odgovaramo

Protiv odgovornih osoba trgovačkog društva vodi se istražni postupak. S obzirom na to da je u trgovačkom društvu provedena revizija, i da je revizorsko društvo u obvezi čuvati sve podatke koji su predmet revizije, kao povjerljive, je li u istražnom postupku koje se vodi protiv odogovrnih osoba trgovačkog društva, revizorsko društvo u obvezi dati podatke koji su potrebni za utvrđivanje činjenica u istražnom postupku?

Filteri