Informator broj 6117 od 20. listopada 2012.

UVODNIK

Novi Ovršni zakon

Novi Ovršni zakon donesen je 28. rujna 2012. na sjednici Hrvatskog sabora, a stupio je na snagu 15. listopada 2012. (Nar. nov., br. 112 od 11. listopada 2012.), osim odredaba 356 do 364, koje stupaju na snagu danom prijma Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Stupanjem na snagu novog Ovršnog zakona prestao je važiti Ovršni zakon (Nar. nov., br. 139/10, 150/11, 154/11, 12/12, 70/12 i 80/12). Donošenjem novog Ovršnog zakona u Republici Hrvatskoj došlo je do niza novih rješenja u provođenju ovršnog postupka. Stoga, o odredbama novog Ovršnog zakona i ciljevima zakonodavca i novog određenja niza instituta ovršnog postupka, u ovom broju piše dr. sc. Vanja Bilić, pomoćnik ministra pravosuđa Republike Hrvatske.
Autor: dr. sc. Vanja Bilić, pomoćnik ministra pravosuđa Republike Hrvatske

Sadržaj

Kreiranje vlastitog ulaganja
Autor: Tonči Jakovčević

Stručni članak

Pojam financijska sloboda u pravom smislu riječi znači kontinuirano osiguranje većeg prihoda od troškova. Kako to ostvariti? Prije svega, moramo odgovoriti na pitanje kako se ponašamo prema zarađenom novcu, odnosno kako nadomjestiti možebitnu negativnu razliku prihoda i troškova. Trenutačno u financijskom svijetu postoje dva načina za postizanje navedenog cilja. Prvi se način odnosi na smanjivanje troškova koji bi trebali biti ispod visine prihoda. Drugi se način odnosi na stvaranje vještina s pomoću kojih ćemo akumulirati više prihoda od učinjenih troškova. U nastavku obrađujemo dio koji se odnosi na osiguranje što je moguće više prihoda, odnosno kreiranje vlastitog ulagačkog portfelja koji bi to trebao osigurati. Za kreiranje ulagačkog portfelja odabrali smo proizvode za koje mislimo da njihova različitost omogućuje stvaranje optimalnog. Proizvodi koji su uključeni u portfelj, odnosno koji predstavljaju ulog, su: ulaganje u štednju, investicijske fondove, novčane fondove, dobrovoljne mirovinske fondove, dioničke fondove te ulaganje u životno osiguranje. To i zapravo predstavlja bît osobnog financiranja.

Zastara tražbine novčane naknade u svezi s duševnim bolima zbog smrti bliske osobe
Autor: Ivan Kaladić

Stručni članak

Autor u članku analizira slučaj iz sudske prakse, u kojem su posredni oštećenici zahtijevali novčanu naknadu nematerijalne štete zbog duševnih boli u svezi sa smrću bliske osobe koja je nestala, a znatno kasnije je utvrđena njezina smrt. Sporno pitanje koje se javilo bilo je – je li zastara odštetnog zahtjeva počela teći nestankom bliske osobe ili utvrđenjem njezine smrti.

Rok za donošenje privremenog poreznog rješenja po godišnjoj poreznoj prijavi
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Porez na dohodak utvrđuje se i plaća prema odredbama Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 177/04 – 22/12 - u nastavku teksta: Zakon), te njegovog provedbenog propisa Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 95/05 – 61/12 - u nastavku teksta. Pravilnik), pri čemu je porezni obveznik svaka fizička soba koja ostvaruje dohodak, i to po osnovi: nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala, osiguranja i drugog dohotka. Konačni obračun poreza na dohodak utvrđuje se na temelju godišnje porezne prijave koju su porezni obveznici dužni podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu. U članku pišemo o donošenju privremenog poreznog rješenja po godišnjoj poreznoj prijavi poreza na dohodak, propisanom roku za zamjenu privremenog poreznog rješenja, zastarnom roku za provjeru podataka iskazanih u poreznoj prijavi i donošenju novog poreznog rješenja.

Primjena Europske povelje o lokalnoj samoupravi u Republici Hrvatskoj
Autor: Nives Kopajtich-Škrlec

Stručni članak

U Informatoru, u broju6113-6114 od 6. i 10. listopada 2012., objavili smo na uvodnim stranicama prvi dio ovoga članka, pod naslovom »Primjena Europske povelje u lokalnoj samoupravi u Republici Hrvatskoj« u kojem smo pisali o primjeni odredaba Povelje (Nar. nov. - MU, br. 14/97 i 2/07), i to članka 2.-3. U ovom broju pišemo o sadržaju i značenju odredbe članka 4. i 5. Europske povelje o lokalnoj samoupravi. U jednom od sljedećih brojeva nastavit ćemo s komentiranjem sadržaja odredaba te Povelje i njezinoj primjeni u Republici Hrvatskoj.

Brisovna i kvazibrisovna tužba
Autor: Goran Milaković

Stručni članak

Zaštita knjižnih prava u zemljišnoknjižnom postupku osigurana je podnošenjem redovitih pravnih lijekova, podnošenjem brisovne tužbe, te tužbe za ispravak. Takvu pravnu zaštitu pružaju odredbe Zakona o zemljišnim knjigama (Nar. nov., br. 91/96, 68/98, 137/99, 114/01, 100/04, 107/07, 152/08 i 126/10). No, zaštita od nevaljanog upisa predviđena je i odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Nar. nov., br. 91/96, 68/98, 137/99-Odluka USRH, 22/00-Odluka USRH, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09 i 153/09) kod višestrukog ugovaranja otuđenja. U ovom članku obrađujemo bitna svojstva brisovne tužbe i tužbe radi brisanja upisa kod višestruko ugovaranog otuđenja nekretnine koju ćemo nazvati kvazibrisovnom tužbom. Ove vrste tužbi imaju svojih razlika koje determiniraju njihova bitna svojstva i važno ih je razlikovati s obzirom na aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe, ali i glede zastarnih rokova koji su prekluzivni i na koje sud pazi po službenoj dužnosti. Naime, u sudskoj je praksi primijećeno da se ponekad ne radi razlika između te dvije vrste tužbi, kao i to da je pitanje zastare kod brisovne tužbe različito određeno, ovisno o tome radi li se o neposrednom stjecanju prava na uknjižbu ili je stjecatelj treća osoba koja u tom slučaju ima drukčiji pravni položaj.

Primjer kolektivnog ugovora između jednog poslodavca i jednog sindikata
Autor: Marinko Đ. Učur

Stručni članak

Među podjelama kolektivnih ugovora, kao najsloženijih i najvažnijih autonomnih propisa o uvjetima rada, javljaju se i »kućni« kolektivni ugovori, za jednog poslodavca i radnike (organizirani u jedan ili više sindikata). Takav je Kolektivni ugovor za radnike A. S. d.o.o. za poslovne usluge, objavljen u Nar. nov., br. 56 od 17. svibnja 2012. , kao i aneks tog Kolektivnog ugovora kojim je rok njegovog važenja produljen do 25. ožujka 2013. U ovom članku komentiramo odredbe kolektivnog ugovora kojim su uređena minimalna prava i obveze poslodavca i radnika te određena pravila i pitanja iz radnih odnosa i u svezi s radnim odnosom radnika u A. S. d.o.o., članova Novog sindikata.

Novi Ovršni zakon
Autor: Vanja Bilić

Stručni članak

Novi Ovršni zakon donesen je 28. rujna 2012. na sjednici Hrvatskog sabora, a stupio je na snagu 15. listopada 2012. (Nar. nov., br. 112 od 11. listopada 2012.), osim odredaba 356 do 364, koje stupaju na snagu danom prijma Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Stupanjem na snagu novog Ovršnog zakona prestao je važiti Ovršni zakon (Nar. nov., br. 139/10, 150/11, 154/11, 12/12, 70/12 i 80/12). Donošenjem novog Ovršnog zakona u Republici Hrvatskoj došlo je do niza novih rješenja u provođenju ovršnog postupka. Stoga, o odredbama novog Ovršnog zakona i ciljevima zakonodavca i novog određenja niza instituta ovršnog postupka, u ovom broju piše dr. sc. Vanja Bilić, pomoćnik ministra pravosuđa Republike Hrvatske.

Pravo na pravično suđenje – povreda postupovnih pravila za utvrđivanje stupnja oštećenja organizma
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

U žalbenom postupku, u slučaju izričitog zahtjeva žalitelja, drugostupanjsko liječničko povjerenstvo daje nalaz i mišljenje isključivo nakon pregleda osobe

Izvanredni otkaz ugovora o radu – neovlašteno korištenje kartice
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Korištenje kartice za gorivo suprotno ugovoru o korištenju te kartice te propuštanje vođenja dužne pažnje pri njezinom korištenju, predstavlja osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa

Parnični postupak – nedostatak zastupanju
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zbog toga što je pravnu osobu koja je stranka u postupku zastupala neovlaštena osoba ili zbog toga što zakonski zastupnik ili opunomoćenik nije imao potrebnu ovlast za vođenje parnice, žalbu može izjaviti samo stranka koje se ti nedostaci tiču, ali ne i protivna stranka

Kontrola sredstava za zaštitu bilja – ovlast inspektora
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Osnovano je inspektor kao prvostupanjsko tijelo imao ovlast zabraniti promet sredstvima za zaštitu bilja kad je u kontroli utvrdio da ta sredstva ne posjeduju ispravna svojstva u skladu s Rješenjem i Pravilnikom

Porez na kuće za odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

Građanin je vlasnik kuće za odmor koju zajedno s obitelji povremeno koristi za vlastiti odmor, i za koju svake godine plaća godišnji porez na kuće za odmor. U prizemlju kuće ima dva apartmana s ukupno šest ležajeva koji se u ljetnoj sezoni iznajmljuju gostima, za što je, prema rješenju Porezne uprave, građanin obveznik plaćanja paušalnog porez na dohodak od iznajmljivanja te paušalne boravišne pristojbe za goste. Može li se prizemni dio kuće u kojem su apartmani i koji se ne koristi za vlastiti odmor nego se iznajmljuje gostima, izuzeti od oporezivanja porezom za kuće za odmor, budući da se za taj dio kuće, koja je u gospodarskoj funkciji, plaća paušalni porez na dohodak od iznajmljivanja?

Obavljanje ugostiteljskih djelatnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li se u svrhu izrade koktela rastakati prirodni sokovi i Coca Cola?

Cijena vodnih usluga – fiksni dio

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li isporučitelj vodnih usluga na području Zagreba ovlašten, uz potrošenu vodu, naplaćivati i fiksni dio bez obzira na potrošnju?

Ugovor o građenju – izmjena cijene

Vi pitate - mi odgovaramo

Cijena određenih elemenata ugrađenih u objekt je u vrijeme ispunjenja ugovora bila veća za više od 2% u odnosu na cijene važeće u vrijeme sklapanja ugovora. No, ukupna cijena radova nije bila uvećana za više od 2%. Može li se izvođač u konkretnom slučaju pozvati na članak 626. Zakona o obveznim odnosima i potraživati isplatu uvećane cijene?

Filteri