Informator broj 6067-6068 od 28. travnja 2012. i 05. svibnja 2012.

UVODNIK

O Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

U ovom broju donosimo članak, kao prilog raspravi, o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Naime, ovaj Nacrt sadržava neka od temeljnih pitanja sustava reforme obrazovanja i znanosti koja su riješena na dvojben način i suprotno stajalištima i ciljevima razvoja tog područja. Stoga u ovom članku prof. dr. sc. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iznosi mišljenje o tom Zakonu kao prilog raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona.
Autor: prof. dr. sc. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj

Izvanredni pravni lijekovi prema novom ZUS-u
Autor: Dunja Jurić Knežević

Stručni članak

Predmet ovog članka su odredbe novog Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 20/10), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2012., a kojima se uređuju izvanredni pravnih lijekovi. Stoga autorica DUNJA JURIĆ-KNEŽEVIĆ, sutkinja Viskog upravnog suda Republike Hrvtske, uspoređuje odredbe prijašnjeg Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 53/91, 9/92 i 77/92) i novog Zakona o upravnim sporovima, te ukazuje na razlike i određena važna pitanja, kao i na statistike u dosadašnjem korištenju instituta izvanrednih pravnih lijekova.

O zakupu poslovnoga prostora
Autor: Željko Borić

Stručni članak

U članku analiziramo mjerodavne odredbe Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Nar. nov., br. 125/11) i, podredno, Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05, 41/08 i 125/11) koje se odnose na uređenje instituta zakupa poslovnog prostora. Posebno analiziramo zakupni odnos u kojem je zakupodavac Republika Hrvatska, županija, Grad Zagreb, grad ili općina, odnosno pravne osobe u njihovom vlasništvu ili pretežnom vlasništvu. Autor ističe neka sporna pitanja i ujedno na njih nastoji dati odgovor. Članak objavljujemo u dva dijela. Nastavak članka pročitajte u sljedećem broju Informatora.

Postupci javne nabave: pregovarački postupak s prethodnom objavom
Autor: Ante Loboja

Stručni članak

U Informatoru, u broju 6066 od 25. travnja 2012., objavili smo na uvodnim stranicama prvi dio ovog članka, u kojem smo pisali o tome kad se smije provoditi pregovarački postupak s prethodnom objavom, o sadržaju pojmova nepravilna, neprihvatljiva i neprikladna ponuda, te o mogućim fazama pregovaračkog postupka javne nabave s prethodnom objavom poziva na nadmetanje. U nastavku pišemo o drugom stupnju pregovaračkog postupka javne nabave s prethodnom objavom, i to o pozivu na pregovaranje, pregovorima naručitelja i ponuditelja, javnom otvaranju konačnih ponuda, provjeri ponuditelja, odluci o odabiru, roku mirovanja i obavijesti o sklopljenom ugovoru.

O Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Autor: Branko Smerdel

Stručni članak

U ovom broju donosimo članak, kao prilog raspravi, o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Naime, ovaj Nacrt sadržava neka od temeljnih pitanja sustava reforme obrazovanja i znanosti koja su riješena na dvojben način i suprotno stajalištima i ciljevima razvoja tog područja. Stoga u ovom članku prof. dr. sc. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iznosi mišljenje o tom Zakonu kao prilog raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona.

Porezni tretman nastupa umjetnika i sportaša prema međunarodnom poreznom pravu
Autor: Marica Houška

Stručni članak

Nastupi umjetnika i sportaša te visoki honorari o kojima se zna ili nagađa da su tom prilikom isplaćeni, oduvijek su izazivali pozornost javnosti diljem svijeta. Temom oporezivanja takvih nastupa počeli su se baviti porezni stručnjaci još 60-tih godina prošloga stoljeća, te su prve konkretne odredbe o nastupima umjetnika i sportaša unesene još 1974. u OECD Model Ugovora o oporezivanju dohotka i imovine. Te su aktivnosti prema svojoj prirodi izrazito mobilne pa postoji mogućnost da se o prihodima ostvarenim na različitim stranama svijeta i ne zna u matičnoj državi. U razdoblju prije informatičke povezanosti, to je bilo moguće u mnogo većoj mjeri. Međutim, danas se sve manje prihoda uspijeva prikriti matičnim poreznim upravama. Zbog općepoznatih gubitaka prihoda ostvarenih prodajama CD-a, umjetnici intenziviraju svoje nastupe na koncertima u različitim državama svijeta, pa pitanje oporezivanja takvih nastupa ne gubi na svojoj važnosti.

Upoznavanje s pravom Europske unije i usavršavanje pravosudnih dužnosnika
Autor: Ivana Goranić

Stručni članak

U Informatoru, u broju 6057 od 24. ožujka 2012., i u broju 6060 od 4. travnja 2012. objavili smo članke o edukaciji pravosudnih dužnosnika o pravu Europske unije. U ovom broju nastavljao s obradom te teme pišući o zadacima Pravosudne akademije i pravnih fakulteta u edukaciji pravosudnih dužnosnika u području prava Europske unije u svrhu provođenja Europske strategije 2020.

Oporezivanje mirovina u Republici Hrvatskoj, ostvarenih u inozemstvu
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak1, uveo je, od 1. ožujka 2012. oporezivanje mirovina rezidenata Republike Hrvatske, ostvarenih u inozemstvu, koje su prema tuzemnim propisima do tada bile oslobođene oporezivanja. Za umirovljenike koji ostvaruju inozemne mirovine, propisane su određene nove obveze2 ako se istovremeno uz mirovinu iz inozemstva ostvaruje i mirovina u Republici Hrvatskoj. Umirovljenici su dužni poznavati i zakonski okvir za oporezivanje inozemnih mirovina te odredbe Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koje su po svojoj primjeni iznad tuzemnih propisa, ako ih je Republika Hrvatska sklopila sa zemljama iz kojih se inozemne mirovine isplaćuju. O svemu tome opširnije u nastavku.

Povreda prava na pravično suđenje – stanarsko pravo
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Stanarsko pravo bračnih drugova na stanu vezano je uz činjenicu njihovog zajedničkog života, a ne uz trajanje braka, pa propust suda da se očituje o navedenoj činjenici ima za posljedicu da postupak koji je prethodio ustavnosudskom postupku, ne ispunjava zahtjeve pravičnog suđenja

Ponavljanje postupka – protuzakonito oduzimanje mogućnosti raspravljanja pred sudom
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je tijekom postupka adresa tuženika bila nepoznata pa mu je zbog toga u skladu sa zakonom postavljen staratelj za poseban slučaj koji ga je i zastupao, tuženiku nije onemogućeno raspravljanje pred sudom

Kamate kod međunarodne prodaje robe
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kupac iz ugovora o međunarodnoj prodaji robe koji je zakasnio s ispunjenjem svoje ugovorne obveze isplate cijene, dužan je prodavatelju platiti i zatezne kamate prema materijalnom pravu prodavatelja

Obvezno pravo – kapitalizirana renta
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kapitalizirana renta određuje se prema visini zatražene rente i vjerojatnom trajanju vjerovnikovog života, uz odbitak odgovarajućih kamata, pa se kapitalizirana renta ne može uvećavati za zatezne kamate. Obveza isplate kapitaliziranog iznosa umjesto rente dospijeva danom donošenja prvostupanjske presude i tek od tada teku zatezne kamate

Naknada imovine - priznanje prava vlasništva
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Za priznavanje prava vlasništva nekretnine, na temelju članka 18. Zakona, nije propisana i činjenica da je osoba kojoj se priznaje pravo vlasništva ujedno i posjednik te nekretnine

Pravni lijekovi protiv rješenja o ovrsi na temelju ovršne isprave – žalba
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Otkazivanjem ugovora o radu novom odlukom poslodavca (ovršenika), ovršna isprava (pravomoćna presuda) na temelju koje je rješenjem o ovrsi određena ovrha radi vraćanja na rad radnika (ovrhovoditelja), gubi svoju djelotvornost i pravne učinke pa više nema osnove za provedbu ovrhe na temelju takve isprave

Izvanparnični postupak – razvrgnuće suvlasničke zajednice
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Odluka o troškovima postupka razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina donosi se na temelju pravnih pravila bivšeg Zakona o sudskom vanparničnom postupku

Upravni spor – troškovi zainteresirane osobe

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li zainteresirana osoba pravo na troškove zastupanja u upravnom sporu

Prestanak društva s ograničenom odgovornošću na temelju presude suda

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se provesti likvidacija društva s ograničenom odgovornošću ako je sud na temelju članka 468. Zakona o trgovačkim društvima donio odluku o prestanku društva.

Naknade troškova prijevoza na posao i s posla

Vi pitate - mi odgovaramo

S obzirom na mogućnost korištenja alternativnog mjesnog prijevoza (ZET, HŽ), imaju li djelatnici koji žive na području Grada Zagreba pravo na isplatu naknade troškova prijevoza na posao i s posla u gotovini i za jedan i za drugi prijevoz, koji koriste prema vlastitom izboru?

Rok za podnošenje zahtjeva za kupoprodaju poslovnoga prostora

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li rok od 90 dana za podnošenje zahtjeva za kupoprodaju poslovnog prostora, koji će početi teći od javne objave popisa poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje, instruktivan ili prekluzivan?

Filteri