Informator broj 6528-6529 od 25. lipnja 2018. i 02. srpnja 2018.

UVODNIK

Od Nacrta prijedloga do Konačnog prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvuPrijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu upućen je Hrvatskom saboru 21. prosinaca 2017. na prvo čitanje. Rasprava je zaključena 8. veljače 2018. Na 7. sjednici, 14. veljače 2018. donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu (77 glasova »za« i 36 »protiv« i 3 »suzdržana«), a predlagatelj je bio dužan da uz Konačni prijedlog Zakona pribavi i dostavi mišljenje Udruge gradova i Udruge općina RH. Na e-savjetovanju na tekst Konačnog prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu, provedenom od 16. ožujka 2017. do 15. travnja 2017., bilo je 89 primjedaba, a Vlada Republike Hrvatske na svojoj 100. sjednici, održanoj 7. lipnja 2018. uputila je Hrvatskom saboru Konačni prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu, čije se donošenje uskoro očekuje.Autorica: mr. sc. Dragica Kemeter

Sadržaj

Od Nacrta prijedloga do Konačnog prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

Prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu upućen je Hrvatskom saboru 21. prosinaca 2017. na prvo čitanje. Rasprava je zaključena 8. veljače 2018. Na 7. sjednici, 14. veljače 2018. donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu (77 glasova »za« i 36 »protiv« i 3 »suzdržana«), a predlagatelj je bio dužan da uz Konačni prijedlog Zakona pribavi i dostavi mišljenje Udruge gradova i Udruge općina RH. Na e-savjetovanju na tekst Konačnog prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu, provedenom od 16. ožujka 2017. do 15. travnja 2017., bilo je 89 primjedaba, a Vlada Republike Hrvatske na svojoj 100. sjednici, održanoj 7. lipnja 2018. uputila je Hrvatskom saboru Konačni prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu, čije se donošenje uskoro očekuje.

ADVOCATI HODIERNI ET TRADITIO IURIDICA
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

U svrhu, kako se jednom izrazio Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, »zaštite odvjetništva i kvalitete naših usluga« (govor predsjednika Travaša na Konferenciji odvjetnika i odvjetničkih vježbenika 2013.), Upravni odbor Komore usvojio je 2011. Pravilnik o uvjetima i postupku za upis u imenik odvjetnika i odvjetničkih vježbenika.

Privremeno udaljenje zaposlenika u sudskoj praksi, s posebnim osvrtom na privremeno udaljenje u školama
Autor: Iris Gović-Penić

Stručni članak

Privremeno udaljenje s radnog mjesta pravno je područje koje uređuje Zakon o radu i neki drugi posebni zakoni. Međutim, u praksi se pojavljuju mnoge dvojbe na koje zakoni ne daju izričit odgovor pa je važno poznavati sudsku praksu koja se odnosi na to pravno područje. U članku dajemo prikaz zakonskih odredaba kao i relevantne sudske prakse koja se na te odredbe odnosi, s tim da poseban osvrt dajemo na područje školstva.

Položaj stečajnog dužnika u postupku javne nabave
Autori: Dejan Bodul Darko Bodul

Stručni članak

Posljednjih godina tendencija nužnosti opstanka subjekta kroz stečajni plan, pa kroz institut predstečajne nagodbe, a sada kroz predstečajni postupak i nova-stara rješenja stečajnog plana nalazila su se na samom vrhu liste pravno-političkih ciljeva reforme trgovačkog pravosuđenja. Pritom je bitno u kakvom je odnosu Stečajni zakon s ostalim zakonima u pravnom sustavu, pa tako i odnos sa Zakonom o javnoj nabavi. U ovom radu autori analiziraju dvije teme, koje smo argumentiranjem povezali u jedinstvenu cjelinu.Naime, cilj je analizirati specifičan aspekt međusobne neusklađenosti određenih načela pa i odredaba Stečajnog zakona i Zakona o javnoj nabavi. Pokazat ćemo kako Zakon o javnim nabavama izaziva i pravne i faktične smetnje za adekvatno provođenje predstečajnog postupka odnosno stečajnog plana, onemogućavajući ekonomsko-financijsko ozdravljenje subjekta, čime istovremeno dolazi do diskriminacije unutar postupaka javnih nabava. U tom smislu, namjera je autora ukazati na paradigme toga odnosa pokušavajući usmjeriti razmišljanja o tom problemu u smjeru određenih de lege ferenda rješenja.

Informatorovi pravni alati: Odluka o imenovanju službenika za zaštitu podataka u lokalnoj jedinici

Stručni članak

Jedna od prvih zadaća lokalnih jedinica u provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka jest imenovanje službenika za zaštitu podataka. 

Vremeplov: Versajski ugovor – 28. lipnja 1919.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Nakon Prvog svjetskog rata, u Dvorani ogledala Versajske palače, 28. lipnja 1919., potpisan je mirovni ugovor između sila Antante i Njemačke. 

Imenovanje službenika za zaštitu podataka u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave
Autor: Marina Krajnović

Stručni članak

U članku dajemo osnovne informacije u svezi s obvezom imenovanja službenika za zaštitu podataka u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te kratak prikaz njihovih zadaća i dužnosti. Također, ukazujemo na zakonske odredbe o OIB-u, kao osobnom podatku, koji je neizostavan podatak u evidencijama lokalnih jedinica.

Ured europskog javnog tužitelja
Autori: Nikola Mijatović Karla Jurković

Stručni članak

Na sjednici Vijeća za pravosuđe, u lipnju prošle godine, postignuto je suglasje dvadeset[*] država članica o potrebi osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja (u nastavku teksta: Ured). Riječ je o decentraliziranom uredu Europske unije (u nastavku teksta: EU) nadležnom za provođenje istrage, kaznenog progona i podizanje optužnice u slučaju kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU. Tadašnji predsjednik Europske komisije, gospodin Barroso, 2012. godine, u svom je govoru[**] o stanju EU najavio da će Europska komisija (u nastavku teksta: Komisija) predložiti osnivanje Ureda, što je i učinila 13. srpnja 2013. Na osnovi postignutog suglasja u lipnju 2017., Europski parlament većinom glasova, 5. listopada 2017., donio je odluku o osnivanju Ureda, a očekuje se da bi Ured trebao započeti s radom najkasnije početkom 2020. Povodom osnivanja Ureda, povjerenici Oettinger i Jourove u svojem su priopćenju istaknuli da mnogi slučajevi prijevara kojima se nanosi šteta proračunu EU, imaju transnacionalan karakter te je stoga potrebna institucija koja neće provoditi samo istrage, nego i prekogranični kazneni progon. Naglasili su da će upravo to biti zadaća budućeg javnog tužitelja i da će se osigurati brže pokretanje postupaka protiv prekršitelja i veći povrat novca.

Parnični postupak – apsolutno bitne povrede postupka – onemogućeno raspravljanje
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Drugostupanjski sud onemogućio je podnositelja odgovora na žalbu u raspravljanju pred sudom, u slučaju kada je odlučio o žalbi, ne ocjenjujući pritom sadržaj podnesenog odgovora na žalbu

Novacija ugovora
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Novacija se kod ugovora ne predmnijeva, već je potrebno da stranke izričito izraze namjeru da ugase postojeću obvezu kada stvaraju novu, a ako to nije tako, može se i dalje tražiti ispunjenje prvobitne tražbine

Prebivalište
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Prebivalište u postupku oporezivanja utvrđuje se prema odredbama Općeg poreznog zakona, a ne Zakona o prebivalištu i boravištu građana

Dužnost plaćanja sudskih pristojbi u ovršnom postupku
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Kada je prijedlog za ovrhu podnesen javnom bilježniku, a on ga proslijedi nadležnom sudu radi odlučivanja, tada nema osnove da se ovrhovoditelju naplati sudska pristojba

Ramljak protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Blisko srodstvo sudca sa zaposlenikom odvjetničkog ureda koji zastupa jednu od stranaka u postupku, opravdan je razlog za sumnju u njegovu nepristranost, te time i razlog za njegov otklon

Solidarnost dužnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li, da bi dug prema svim solidarnim dužnicima bio otpušten, dovoljna samo jednostrana izjava volje vjerovnika ili je potrebno da se s otpustom duga suglasi jedan od solidarnih dužnika?

Istek certifikata za fiskalizaciju

Vi pitate - mi odgovaramo

Što učiniti u slučaju isteka valjanosti certifikata za fiskalizaciju?

Pravo na mirovinu supruge umrlog hrvatskog branitelja

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li supruga umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ostvariti pravo na mirovinu iako joj je već utvrđeno da ima pravo na obiteljsku mirovinu iza njega? Naime, njezine su kćeri primale obiteljsku mirovinu za vrijeme svog školovanja. Sad, kad su završile školovanje, supruga umrlog podnijela je zahtjev za informativni izračun mirovine, a dobila je i rješenje gdje je utvrđeno da ima pravo na obiteljsku mirovinu, ali da je neće moći primati dok joj se ne okonča trenutačni radni odnos. S obzirom na to da bi joj obiteljska mirovina bila povoljnija od one ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ima li pravo izbora između mirovina?

Kamate na kamate

Vi pitate - mi odgovaramo

Utužili smo glavni dug te smo obračunali i pripadajuće zatezne kamate, koje smo također istovremeno utužili. Imamo li pravo na procesne kamate na tako obračunane i utužene zatezne kamate?

e-Poslovanje

Vi pitate - mi odgovaramo

Što je e-Poslovanje i što omogućava?

Politike i procedure zaštite osobnih podataka

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji način voditelj obrade osobnih podataka treba provesti učinkoviti postupak zaštite osobnih podataka, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka?

Filteri