Informator broj 6515-6516 od 26. ožujka 2018. i 02. travnja 2018.

UVODNIK

Rod i rodna ideologija - muška borba oko ženske zaštite

U ozračju aktualnih polemika povodom namjeravanog iznošenja pred Hrvatski sabor prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, razmatramo nastali spor oko navodnog unošenja rodne ideologije u hrvatski pravni sustav, prihvaćanjem Konvencije, koja u svom pojmovniku sadržava oba izraza - spol i rod. Nasuprot stajalištu da se Konvencijom unosi »disocijacija pojmova spol i rod«, autor zastupa stajalište o povezanosti tih pojmova u Konvenciji, te o konvencijskom funkcionalno-socijalnom razlikovanju tih povezanih izraza, ali primjenjivih s obzirom na situaciju na koju se odnose, to jest u kontekstu društvene realnosti. Zaključujemo ukazivanjem na realne pretpostavke koje svaka država mora uzeti u obzir pri određivanju trenutka pristupanja Konvenciji, s obzirom na mogućnosti i vrijeme. Sve to u očekivanju vremena kada će »disocijacija žrtve s obzirom na spol/rod« postati nepotrebna.
Autor: mr. sc. Miljenko A. Giunio

Sadržaj

Zaštita osobnih podataka od 25. svibnja 2018.
Autor: Marijana Dedić-Lokma

Stručni članak

Opća uredba o zaštiti podataka, koja će se primjenjivati od 25. svibnja 2018., uvodi novei pojednostavnjuje neke već postojeće definicije i precizira postojeće pojmove vezane uz zaštitu osobnih podataka, jača prava ispitanika, smanjuje i pojednostavnjuje pojedine administrativne obveze te jača nadzorne ovlasti nadzornog tijela. U članku autorica iznosi pregled nekih temeljnih novosti, s objašnjenjima nekih osnovnih pojmova nužnih za razumijevanje primjene Opće uredbe za zaštitu osobnih podataka.

Vremeplov: Pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu – 25. ožujka 1941.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Kraljevina Jugoslavija dočekala je Drugi svjetski rat u teškim unutarnjopolitičkim previranjima, okosnicu kojih je činilo rješavanje »hrvatskog pitanja«. Svjesna okolnosti u kojima se nalazila, ali i slabosti, Jugoslavija je dan nakon Hitlerovog napada na Poljsku, 1. rujna 1939., posebnom izjavom objavila svoju neutralnost, što je Njemačkoj odgovaralo, ali i Velikoj Britaniji, kojoj nije bilo u interesu njemačko približavanje Sredozemnom moru. 

RAZGOVOR JE RAZGOVOR, A UGOVOR STRANAMA ZAKON
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Citirana izreka našeg slavnog pravnika Balda Bogišića, unesena u čl. 1020. njegove europski znamenite kodifikacije (OIZ), ima svoj latinski uzor. 

Rod i rodna ideologija - muška borba oko ženske zaštite
Autor: Miljenko A. Giunio

Stručni članak

U ozračju aktualnih polemika povodom namjeravanog iznošenja pred Hrvatski sabor prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, razmatramo nastali spor oko navodnog unošenja rodne ideologije u hrvatski pravni sustav, prihvaćanjem Konvencije, koja u svom pojmovniku sadržava oba izraza - spol i rod. Nasuprot stajalištu da se Konvencijom unosi »disocijacija pojmova spol i rod«, autor zastupa stajalište o povezanosti tih pojmova u Konvenciji, te o konvencijskom funkcionalno-socijalnom razlikovanju tih povezanih izraza, ali primjenjivih s obzirom na situaciju na koju se odnose, to jest u kontekstu društvene realnosti.Zaključujemo ukazivanjem na realne pretpostavke koje svaka država mora uzeti u obzir pri određivanju trenutka pristupanja Konvenciji, s obzirom na mogućnosti i vrijeme. Sve to u očekivanju vremena kada će »disocijacija žrtve s obzirom na spol/rod« postati nepotrebna.

Porezni tretman isplata članovima uprave (direktorima) 1. dio
Autor: Iva Uljanić - Škreblin

Stručni članak

Pitanje obračuna poreza i doprinosa prigodom isplata primitaka direktorima, uvijek je aktualno. Prepoznavajući važnost i složenost spomenute tematike, donosimo detaljan pregled isplata direktorima u slučaju kada su u radnom odnosu u društvu, ali i u slučaju kada nisu u radnom odnosu u društvu. Članak smo podijelili u dva dijela, koje ćemo objaviti zasebno. U ovom broju pišemo o poreznom tretmanu isplata direktorima koji su u radnom odnosu, dok ćemo u sljedećem broju pisati o tretmanu isplata direktorima koji nisu u radnom odnosu.

Sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti u javnoj nabavi
Autor: Zoran Vuić

Stručni članak

U članku navodimo mišljenja središnjeg tijela državne uprave za politiku javne nabave i primjere nezakonitog određivanja sposobnosti za obavljanje profesionalne djelatnosti iz odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, vezane uz obavljanje profesionalne djelatnosti.

Mišljenja Središnjeg ureda

Stručni članak

Udruživanje dviju malih nezavisnih pivovara nije dopušteno, manjak cigareta utvrđen godišnjim popisom zaliha, Određivanje poreznog statusa proizvoda - aromatizirani instant crni čaj s okusom limuna, trošarine - trošarinski status vina od meda (medovine) 

Bračna stečevina – sporna pitanja u sudskoj praksi

Stručni članak

U Zagrebu je, u Sheraton Zagreb Hotelu, 16. ožujka 2018. održana interaktivna pravna radionica - »Bračna stečevina - sporna pitanja u sudskoj praksi«, koju je održao Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu. 

Postupanje komunalnih redara prema Zakonu o građevinskoj inspekciji
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

Prema Zakonu o građevinskoj inspekciji (Nar. nov., br. 153/13), nadzor građenja i provedbe zahvata u prostoru koji nisu građenje, provodi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva, odnosno provodi jedinstveni upravni odjel na čijem se području gradi, odnosno provodi zahvat u prostoru. Radi se o Zakonu koji je bez posebnih pitanja o osposobljenosti i kadrovskim mogućnostima jedinica lokalne samouprave, a dakako i bez financijske decentralizacije, opteretio općine i gradove dodatnim poslovima redarstvu.

Informatorovi pravni alati: Ugovor o zajmu

Stručni članak

Ugovor o zajmu institut je obveznog prava i reguliran je čl. 499.-508. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05, 41/08, 125/11 i 78/15 - u nastavku teksta: Zakon). 

Milisavljević protiv Srbije
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Kada navodi u novinskom članku predstavljaju prenošenje tuđih, prije već objavljenih navoda, tada se oni ne smatraju stajalištima autora članka, pa sankcioniranje autora zbog takvih navoda predstavlja povredu njegova prava na slobodu izražavanja

Josip Molnar protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Podnositelj nije podnio zahtjev u roku šest mjeseci iz čl. 35. Konvencije, zato što pismo Vrhovnom sudu nije pravno sredstvo koje je trebao iskoristiti, te ne prekida tijek šestomjesečnog roka za podnošenje zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava od konačne odluke domaćeg tijela

Obvezno pravo – odgovornost za štetu – šteta koju prouzroči divljač
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Za štetu koja nastane naletom divljači na automobil na javnoj cesti, solidarno odgovaraju lovačko društvo koje gospodari lovištem, i to prema načelu uzročnosti jer je divljač u takvim okolnostima opasna stvar, te nadležna organizacija za ceste zbog neodgovarajućeg održavanja prometnice, prema načelu presumirane krivnje

Određivanje vrijednosti predmeta spora
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sud je dužan odrediti vrijednost predmeta spora najkasnije na prvom ročištu za glavnu raspravu, ali kada rasprava nije održana, o vrijednosti predmeta spora može se odlučiti u rješenju kojim se utvrđuje povlačenje tužbe

Vlasništvo nad nerazvrstanim cestama
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Nerazvrstane ceste su ex lege u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze, neovisno o tome je li njihovo vlasništvo upisano u zemljišnu knjigu, jer je u tom slučaju uknjižba deklaratorne prirode

Članak 80.b Ovršnog zakona
Sud: Županijski sud Osijek

SENTENCE

Članak 80.b Ovršnog zakona primjenjuje se i na postupak osiguranja tražbine zasnivanjem prisilnog založnog prava na nekretnini

Prodaja nekretnine upisane u temeljni kapital društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo ima u vlasništvu nekretninu koja je upisana u temeljni kapital društva, a u bilanci se vodi kao dugotrajna imovina. Prodaja te nekretnine izvršila bi se prema trenutačnoj tržišnoj vrijednosti, prema procjeni vrijednosti izvršene od strane sudskog vještaka. Međutim, tržišna vrijednost, ali i procijenjena vrijednost manja je od trenutačne vrijednosti u bilanci. Zanima nas što će biti s razlikom između tržišne vrijednosti nekretnine i vrijednosti nekretnine upisane u bilanci te moramo li smanjiti temeljni kapital ako prodamo nekretninu koja je upisana u temeljni kapital?

Upravni ugovor za porezni dug

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li i građanin s Poreznom upravom sklopiti upravni ugovor za porezni dug, a ako može, koji su uvjeti za sklapanje tog ugovora?

Sklapanje ugovora od strane neovlaštene osobe

Vi pitate - mi odgovaramo

Umjesto nas, kao vlasnika stana, zakupoprimatelj je bez naše punomoći potpisao dodatak ugovoru koji smo morali mi potpisati. Htjeli bismo regulirati taj odnos i priznati valjanim taj dodatak ugovora. Na koji bismo to način mogli učiniti?

Godišnji odmor radnika koji rade u izmjenama smjena

Vi pitate - mi odgovaramo

Neki naši radnici rade smjenski u sljedećem rasporedu - dvije prve smjene, dvije druge smjene, dvije noćne smjene pa dva dana slobodno. Ulaze li njima subote i nedjelje ili blagdani u godišnji odmor? Primjerice, radnik je radio četvrtak i petak prvu smjenu, subotu i nedjelju drugu smjenu, ponedjeljak i utorak treću smjenu. Srijedu i četvrtak je slobodan, a od petka bi koristio godišnji odmor u trajanju od dva tjedna. Koje dane računati u godišnji odmor kod takvih radnika?

Sukob interesa prema Zakonu o javnoj nabavi

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li majka ponuditelja, koja je ujedno i odgovorna osoba javnog naručitelja, te koja je stekla poslovne udjele u tvrtki ponuditelja prije više od dvije godine od zadnjeg imenovanja, ali za vrijeme prethodnog mandata, u sukobu interesa prema Zakonu o javnoj nabavi?

Filteri