Informator broj 6298-6299 od 16. srpnja 2014. i 23. srpnja 2014.

UVODNIK

Bît sudačke funkcije u zemljama anglo-američke tradicije i razlike u odnosu na sustav Republike Hrvatske

Profesor Mirjan Damaška dobio je 12. lipnja 2014. Nagradu Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić za iznimna postignuća u pravnoj struci i osobit doprinos vladavini prava, o čemu smo pisali u Informatoru, broj 6292-6293 od 25. i 28. lipnja 2014. Međutim, pitanja o kojima ćemo razgovarati odnose se na raspad bivše SFRJ na republike, sada suverene države, koje su prihvatile granice iz tog razdoblja. Međutim agresijom i ratnim operacijama bivše JNA to načelo nije poštovano. Bilateralnim dogovorom nije postignuto pravično rješenje, a niti naknada ratne štete, o čemu se pravorijek traži kod Međunarodnog suda pravde u Haagu. Za javnost je, tako, zanimljivo i pitanje vezano uz imigracije i prava imigranata, posebice u državama u kojima je njihov broj doista respektabilan. O tim i drugim pitanjima, stanju i mogućim rješenjima, za naše čitatelje govori professor emeritus dr. sc. MIRJAN DAMAŠKA.
Autor: prof. dr. sc. Mirjan Damaška, professor emeritus, Yale Law School

Sadržaj

Sukob interesa državnih službenika i javnih dužnosnika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U ovom članku donosimo pregled zakonodavne regulative koja se odnosi na pitanja sukoba interesa za dužnosnike i državne službenike, kojom je uspostavljen sustav pravila, obveza, ograničenja, a sve u svrhu sprječavanja nastanka sukoba interesa prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Nar. nov., br. 48/13 - proč. tekst) i drugim mjerodavnim propisima. Članak ćemo objaviti u dva dijela.

Razumna prilagodba radnog mjesta i zapošljavanje osoba s invaliditetom
Autor: Bruno Moslavac

Stručni članak

Radnici s invaliditetom predstavljaju jednu od skupina osobito ranjivih radnika, kojima je društvo u cijelosti dužno pomoći prilikom ostvarivanja njihovih prava i obveza, uključujući i zapošljavanje. Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (Nar. nov., br. 157/13) poslodavcima je postavljen zahtjev za razumnom prilagodbom radnog mjesta da bi se osobama s invaliditetom osiguralo zapošljavanje i rad na ravnopravnoj osnovi s drugima. Prema navedenom Zakonu četiri su temeljna oblika zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, u razmjerima od potpuno samostalnog zapošljavanja do zapošljavanja uz podršku i potporu. O tim pitanjima, kao i o obvezi kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, piše mr. sc. Bruno Moslavac.

Računanje rokova u europskim postupcima
Autor: Jelena Čuveljak

Stručni članak

Budući da je neposredna primjena EU prava započela još 1. srpnja 2013., u praksi su se otvorila brojna pravna pitanja koja su bitna za neposrednu provedbu Uredbi. Jedno je od tih bitnih pitanja je i računanje tijeka rokova, stoga autorica u ovom članku ističe sličnosti i razlike u odnosu na računanje rokova sukladno domaćim propisima.

PDV identifikacijski broj u poslovanju unutar Europske unije
Autori: Lidija Cvitić Renata Kalčić

Stručni članak

Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji postala dijelom Jedinstvenog tržišta Europske unije koje označava područje bez unutarnjih granica, s obilježjem slobodnog kretanja dobara, osoba, usluga i kapitala. Jedinstveno tržište Europske unije uspostavljeno je 1. siječnja 1993., a pridonijelo je značajnom smanjenju administrativnog opterećenja za porezne obveznike i pojednostavnilo poslovanje. Zbog slobodne razmjene dobara između država članica bez carinske kontrole na granici, uspostavljen je jedinstveni sustav oporezivanja PDV-om. Tako su Direktivom 2006/112/EZ propisane, između ostalog, odredbe u vezi s transakcijama na Jedinstvenom tržištu Europske unije koje moraju biti na jednak način implementirane u svim državama članicama s obzirom na to da bi u protivnom moglo doći do dvostrukog oporezivanja ili do neoporezivanja pojedinih transakcija. Budući da bi hrvatski porezni obveznici mogli poslovati na zajedničkom tržištu, odnosno stjecati dobra te primati ili obavljati usluge unutar Europske unije sukladno pravilima koje propisuje Direktiva 2006/112/EZ, a koja su implantirana u Zakon o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73/13, 99/13 - Rješenje USRH, 148/13 i 153/13 - Rješenje USRH), potreban im je PDV identifikacijski broj. Posjedovanje valjanog PDV identifikacijskog broja preduvjet je poslovanja na zajedničkom tržištu. Valja imati na umu da će se svakom izmjenom i dopunom Direktiva, vezanim uz oporezivanje, morati usklađivati naš Zakon o PDV-u.

Ugovori sportaša i klubova u nogometu, košarci i rukometu
Autor: Damir Jelušić

Stručni članak

Prava i obveze sportaša kao fizičkih osoba u sustavu sporta, s jedne strane, i sportskih klubova kao pravnih osoba s druge strane, regulirana su, u pravilu, ugovorima. Svrha ovoga članka je na temelju pravnih akata nacionalnih sportskih saveza koji reguliraju tu pravnu materiju u tri najrasprostranjenija i najpopularnija momčadska, timska, odnosno ekipna sporta u Republici Hrvatskoj, nogometu, košarci i rukometu - pravno prikazati kojim se vrstama ugovora reguliraju prava i obveze sportaša i klubova u tim sportovima, te izložiti bitne značajke i sastojke tih ugovora. U jednom od sljedećih brojeva objavit ćemo nastavak ovog članka.

Alternativni načini financiranja poslovanja
Autor: Boris Masnjak

Stručni članak

Alternativni način financiranja poslovanja čine zanimljive financijske proizvode, posebice u vremenu ekonomske krize, kada gospodarski subjekti imaju velikih problema u izvršavanju svojih financijskih obveza, što u konačnici stvara permanentnu nelikvidnost i insolventnost. Od tih alternativnih načina financiranja poznati su i sve više prisutni u praksi cash pooling, faktoring i forfaiting. Naime, hrvatskim gospodarstvenicima, još i danas u uvjetima ekonomske krize, nekako je bliže kreditno zaduživanje kod poslovnih banaka. Uvjeti na tržištu općenito, kao i uvjeti financiranja doveli su do ujednačavanja kamatnih stopa i uvjeta odobravanja kredita te poslovne banke sve više nastoje tržištu ponuditi neke nove financijske proizvode pa tako cash pooling, faktoring i forfaiting postaju sve prisutniji i predmet pojačanog interesa malog i srednjeg poduzetništva. O svemu tome autor opširnije piše u nastavku.

Pravo na pravično suđenje – odmjeravanje kazne
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustavno pravo na pravično suđenje bit će povrijeđeno ako drugostupanjski sud preinači (»postroži«) prvostupanjsku odluku o kazni, a svoju odluku valjano ne obrazloži

Osiguranje – privremene mjere radi osiguranja novčane tražbine
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Vjerojatnost postojanja novčane tražbine vjerovnika sud treba ocijeniti na temelju isprava i drugih dokaza, a ne samo prema činjeničnim navodima tužbe

Prostorno uređenje – usklađenje dokumenata
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Dokumenti prostornog uređenja užeg područja moraju biti usklađeni s dokumentom prostornog uređenja šireg područja

Smetanje suposjeda stubišta stambene zgrade
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Uklanjanje radijatora sa zajedničkog stubišta stambene zgrade odlukom vlasnika određenog broja stanova, nije radnja kojom se isključuje ili bitno ograničava suposjedovanje stubišta, pa zbog takvog čina vlasnik posebnog dijela pravnu zaštitu ne može s uspjehom ostvarivati u posjedovnoj parnici, već to treba učiniti u postupku za uređenje odnosa između suvlasnika glede pitanja zajedničkog upravljanja zgradom

Sazivanje glavne skupštine na zahtjev manjine – naknadno sazivanje

Vi pitate - mi odgovaramo

Uprava društva nakon odbijanja naknadno je sazvala glavnu skupštinu i to s dnevnim redom iz zahtjeva manjinskih dioničara. Mogu li manjinski dioničari tražiti od suda ovlast da sami sazovu glavnu skupštinu?

Državljani članica Europske unije kao iznajmljivači soba i apartmana

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li državljani članica EU koji u Republici Hrvatskoj imaju u vlasništvu kuće i apartmane obavljati djelatnost iznajmljivanja i može li se dohodak od tog iznajmljivanja paušalno oporezivati?

Upravni postupak - uputa o pravnom lijeku

Vi pitate - mi odgovaramo

Kakvu uputu o pravnom lijeku u svoje rješenje treba staviti drugostupanjsko tijelo kad je za odlučivanje o tužbi protiv tog rješenja mjesno nadležan upravni sud koji je u odnosnome upravnom postupku, u službeničkoj upravnoj stvari, imao položaj prvostupanjskog tijela?

Glavna rasprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li sud na pripremnom ročištu održati glavnu raspravu i odmah donijeti presudu?

Filteri