Informator broj 6210-6211 od 11. rujna 2013. i 18. rujna 2013.

UVODNIK

Odvjetništvo u novom pravnom sustavu

Stalna smo članica Europske unije i sukladno, s tim postupci pred našim sudovima vode se na temelju zakona usklađenih s europskom pravnom stečevinom. Kako se to odražava na rad odvjetnika, ima li potrebe za ubrzanim usklađivanjem podzakonskih akata s temeljnim zakonima, kako se primjenjuje novi Kazneni zakon te zbog čega naši građani traže zaštitu svojih prava i pred sudom u Strasbourgu, za naše čitatelje govori gospodin ROBERT TRAVAŠ, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.
Autor: Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore

Sadržaj

Stjecanje i isporuke novih prijevoznih sredstava unutar Europske unije
Autor: Ljubica Javor

Stručni članak

Isporuke i stjecanja novih prijevoznih sredstava unutar Europske unije imaju poseban porezni status. Odredbama Direktive 2006/112/EZ usvojeno je načelo da se ta prijevozna sredstva oporezuju u svim slučajevima prema načelu države odredišta, tj. tamo gdje će biti registrirana, i to bez obzira na to nabavlja li ih porezni obveznik ili krajnji potrošač, kao i bez obzira na to tko ih isporučuje. Zbog toga je bilo potrebno definirati stjecanje, ali i isporuke dobara novih prijevoznih sredstava, porezna oslobođenja, podnošenje poreznih prijava i plaćanje PDV-a.

Odštetnopravna zaštita zbog neodgovarajuće usluge privatnopravnih registara u hrvatskom pravu*
Autori: Hano Ernst Gabrijela Mihelčić

Stručni članak

U Republici Hrvatskoj postoje brojni javni odnosno ograničeno javni upisnici u koje se upisuju ili se upisima u njih stječu, ograničavaju ili prestaju određena prava, pravni odnosi ili pravnorelevantne činjenice. Iz različitih razloga može se dogoditi da tijela koja vode upisnik nezakonitim ili nepravilnim radom, povrijede registarska pravila o vođenju i upisu u upisnik pa da poradi tih povreda nastupi šteta. Kad šteta nastane, postavlja se pitanje tko je odgovoran za nju, s naslova koje vrste odgovornosti se odgovara za takvu štetu, koje su pretpostavke te odgovornosti te kako se takva šteta treba popraviti. O tim i nekim drugim pitanjima vezanim uz usluge privatnopravnih registara pišemo u ovom radu.

Koordinacija sustava rodiljnih i roditeljskih potpora
Autor: Renata Turčinov

Stručni članak

Republika Hrvatska je od dana pristupanja Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., obvezatna primjenjivati europske pravne propise o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a to su Uredba (EZ), br. 883/2004. Europskog parlamenta i Vijeća, od 29. travnja 2004., o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i Uredba (EZ), br. 987/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna 2009., kojom se uređuje postupak provedbe Uredbe, br. 883/2004, te druge uredbe o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, propisane člankom 2. stavak 1. točka a) Zakona o provedbi uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (Nar. nov., br. 54/13). Ti će se propisi primjenjivati i kod odlučivanja o zahtjevima za ostvarivanje prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (Nar. nov., br. 85/08, 110/08, 34/11 i 54/13), kod kojih postoji prekogranični element koji uključuje barem dvije države članice Europske unije.

Koje novine donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi
Autor: Ante Loboja

Stručni članak

U Informatoru smo, u broju 6193-6194, objavli prvi nastavak o sadržaju novele Zakona o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 83/13), a u broju 6198-6199, objavili smo drugi dio članka. U ovom broju dovršavamo temu pišući o novinama u načinu dostave Odluke o odabiru/poništenju, te o odredbama Zakona koje se odnose na pravne lijekove.

Nova zabilježba u zemljišnoknjižnom postupku
Autor: Ana-Marija Končić

Stručni članak

Člankom 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama1 dodana je u tekst Zakona o zemljišnim knjigama odredba članka 84.a Zakona o zemljišnim knjigama,2 kojom je propisana nova vrsta zabilježbe. Riječ je o zabilježbi pokretanja postupka pred drugim sudom ili tijelom, koja se ne može upisati kao spor, ali može imati utjecaja na upise u zemljišnoj knjizi. Za ovaj članak zanimljiv je učinak zabilježbe iz članka 84.a Zakona o zemljišnim knjigama u ovršnom postupku, s obzirom na to da ta odredba zamjenjuje dosadašnju odredbu članka 57. Pravilnika o unutarnjem ustroju, vođenju zemljišnih knjiga i obavljanju drugih poslova u zemljišnoknjižnim odjelima sudova (Zemljišnoknjižni poslovnik)3, koja je člankom 86. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama stavljena izvan snage.

Reprogramiranje poreznog duga prouzročenog gospodarskom krizom
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Zakon o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom (Nar. nov., br. 94/13), stupio je na snagu 23. srpnja 2013., a kojim se poduzetnicima daje mogućnost reprogramiranja poreznog duga nastalog do 31. siječnja 2013. na rok do 36 mjeseci. Zahtjev za reprogramom poduzetnici mogu podnijeti u roku 60 dana od dana stupanja na snagu, što znači, zaključno do 20. rujna 2013. U prvom dijelu ovog članka5 autorica je pisala o poreznom dugu i javnim davanjima koja se ne mogu reprogramirati, o subjektima primjene Zakona, naplati poreznog duga, utvrđivanju poreznog duga, provođenju usklađenja, sastavljanju službene zabilješke, a u ovom drugom dijelu bit će više riječi o knjigovodstvenom evidentiranju poreznih dugova utvrđenih reprogramom, usporednoj primjeni drugih zakonskih propisa, obustavi ovrhe pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava, uz prikaz na konkretnom primjeru.

Ugovor o obavljanju privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi
Autor: Marinko Đ. Učur

Stručni članak

Tražeći rješenja za narasle probleme nezaposlenosti, donesen je Zakon o poticanju zapošljavanja kojim se u svrhu poticanja zapošljavanja, a zbog posebnih obilježja sezonskog rada u poljoprivredi, uređuje jednostavniji način zapošljavanja sezonskih radnika na privremenim, odnosno povremenim poslovima u poljoprivredi. Autor u nastavku piše o Ugovoru o obavljanju privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi i specifičnostima tog Ugovora kojim se na drukčiji način uređuju pojedina pitanja uređena općim propisima o radu.

Prelazak ostavine na nasljednike – potraživanje na temelju stjecanja bez osnove
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Potraživanje ostavitelja na temelju stjecanja bez osnove prelazi na nasljednike neovisno o tome je li ostavitelj podnio tužbu radi ostvarenja tog potraživanja

Podijeljena odgovornost – doprinos oštećenog nastaloj šteti
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Postoji doprinos oštećenika nastanku vlastite štete kad je u okolnostima konkretnog slučaja roneći u određenom akvatoriju oštećenik propustio propisanom plutačom obilježiti mjesto i pravac ronjenja

Radno pravo – otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Fizički napad na poslovođu, opravdan je razlog za redoviti otkaz ugovora o radu uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika

Pokretanje stečajnoga postupka – razlučni vjerovnici
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka koji podnese razlučni vjerovnik dopušten je samo ako je predlagatelj učinio vjerojatnim da svoju tražbinu neće moći u cijelosti namiriti iz predmeta na kojemu postoji njegovom razlučno pravo.

Telekomunikacijske usluge – raskid ugovora – preseljenje pretplatničke linije
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pretplatnik ne može snositi krivnju što operator ne može pružiti uslugu na novoj lokaciji te operator nema pravo naplatiti naknadu za prijevremeni raskid ugovora pretplatniku ukoliko nije u stanju izvršiti preseljenje pretplatničke linije

Spor između člana društva i društva – naknada štete – nadležnost trgovačkih sudova
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Kada dioničar društva tuži društvo za naknadu štete radi umanjenja imovine društva uslijed prekomjernog zaduživanja društva te nepotrebnog opterećenja ili otuđenja njegove imovine od strane uprave društva, za suđenje je stvarno nadležan trgovački sud.

Pronalazak novog posla kao osobito važan razlog za skraćenje otkaznog roka

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik otkazuje ugovor o radu i traži da mu se odobri otkazni rok od mjesec dana, sukladno članku 114. stavak 7. Zakona o radu (poslodavcu je istovremeno u interesu da navedeni radnik odradi propisani otkazni rok od 2 mjeseca), a zahtjev obrazlaže navodom da je pronašao novi posao. Smatra li se pronalazak novog posla osobito važnim razlogom zbog kojeg se radniku mora odobriti otkazni rok od mjesec dana, sukladno članku 114. stavak 7. Zakona o radu? Ako se pronalazak novog posla smatra osobito važnim razlogom za skraćenje otkaznog roka, smije li poslodavac od radnika tražiti informaciju o novom poslodavcu i/ili drugi dokaz o tome da radnik doista pronašao novi posao?

Lokalna samouprava – poništenje razrješenja pročelnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Upravni sud poništio je rješenje o razrješenju pročelnika upravnog tijela općine i naložio njegovo vraćanje na tu dužnost. U takvoj situaciji, na koji način treba postupiti s pročelnicom koja je nakon razrješenja pročelnika imenovana na to radno mjesto na temelju javnog natječaja?

Izuzeće od ovrhe naknade štete radniku zbog bolesti prouzročene izloženošću azbestu

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je prilikom obavljanja poslova i radnih zadataka bio izložen azbestu i zbog toga mu je utvrđena profesionalna bolest. S tim u svezi pozitivno mu je riješen zahtjev za odštetu temeljem profesionalne bolesti prouzročene azbestom. Jesu li tako primljene naknade, na ime odštete temeljem profesionalne bolesti, izuzete od ovrhe?

Filteri