Informator broj 6083-6084 od 23. lipnja 2012. i 30. lipnja 2012.

UVODNIK

Revizija kao izvanredni pravni lijek u zemljišnoknjižnom postupku

O reviziji, prema noveli Zakona o parničnom postupku iz 2011., pisali smo u Informatoru, broj 5976 od 15. lipnja 2011. i broj 5977 od 18. lipnja 2011. U ovom članku autor razmatra pitanje dopuštenosti revizije u zemljišnoknjižnom postupku i od kad je moguće ulagati taj izvanredni pravni lijek. Veći dio članka posvećen je relevantnoj sudskoj praksi Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Zbog opsežnosti, članak će biti objavljen u dva dijela.
Autor: Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Sadržaj

Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost
Autor: Renata Kalčić

Stručni članak

Posljednje izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost1 dijelom su stupile na snagu 1. ožujka 2012., dok dio odredaba stupa na snagu 1. siječnja 2013. Na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost.2 Od 1. ožujka 2012. propisano je potpuno ograničenje prava na odbitak pretporeza za nabavu dobara i usluga za potrebe reprezentacije te za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu te zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz. Ograničenje prava na odbitak pretporeza propisano je i za nabavu svih dobara i usluga u svezi s tim plovilima, zrakoplovima, osobnim automobilima i drugim sredstvima za osobni prijevoz. U međuvremenu objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 64/12), kojim su dodatno pojašnjene odredbe o ograničenju odbitka pretporeza za osobne automobile te se u nastavku šire govori o tome.

Konačnost namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata
Autor: Miroslav Gregurek

Stručni članak

Zakon o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata (Nar. nov., br. 59/12 - u nastavku teksta: Zakon) uređuje konačnost namire u sustavima za namiru naloga za prijenos i posljedice postupaka zbog insolventnosti nad sudionikom u sustavu na prava i obveze koje proizlaze iz sudjelovanja ili su u svezi sa sudjelovanjem sudionika u sustavu, te prava primatelja instrumenta osiguranja u slučaju postupka zbog insolventnosti nad davateljem instrumenta osiguranja. Predmetni zakon usklađen je s važećom regulativom Europske unije.1 Sustavni rizik koji se pritom javlja je rizik da zbog nemogućnosti jednog sudionika da ispunjava svoje obveze, odnosno, zbog poremećaja u sustavu, može doći do nemogućnosti ispunjavanja obveza na vrijeme drugih sudionika sustava. Predmetnim Zakonom dana je mogućnost kojom je dopušteno sudioniku unutar sustava odobriti kredit na temelju raspoloživih instrumenata osiguranja, u slučaju otvaranja postupka zbog insolventnosti nad sudionikom na radni dan kad je postupak otvoren, a u svrhu ispunjenja obveza sudionika u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata. U nastavku teksta dajemo širi prikaz odredaba predmetnog Zakona.

Nadzor i ocjena zakonitosti općih akata javnopravnih tijela i javnih službi
Autor: Štefanija Kasabašić

Stručni članak

Stupanjem na snagu Zakona o upravnim sporovima Nar. nov., br. 20/10) postupak ocjene zakonitosti općih akata javnopravnih tijela i ukidanja nezakonitih općih akata od 1. siječnja 2012. provodi Visoki upravni sud Republike Hrvatske. O promjenama u postupku sudske ocjene zakonitosti općih akata javnopravnih tijela prema navedenom Zakonu, a s tim u svezi o primjeni, odnosu i međuzavisnosti drugih propisa koji uređuju nadzor i ocjenu zakonitosti općih akata javnopravnih tijela i javnih službi, te potrebi njihovog usklađivanja nakon stupanja na snagu Zakona o upravnim sporovima i dvojbama u praksi piše ŠTEFANIJA KASABAŠIĆ, dipl. iur. iz Zagreba. Autorica se osobito osvrće na upravni nadzor i odluke javnopravnih tijela koje se donose u području cijena vodnih usluga prema Zakonu o vodama (Nar. nov., br. 153/09, 63/11 i 130/11).

Revizija kao izvanredni pravni lijek u zemljišnoknjižnom postupku
Autor: Đuro Sessa

Stručni članak

O reviziji, prema noveli Zakona o parničnom postupku iz 2011., pisali smo u Informatoru, broj 5976 od 15. lipnja 2011. i broj 5977 od 18. lipnja 2011. U ovom članku autor razmatra pitanje dopuštenosti revizije u zemljišnoknjižnom postupku i od kad je moguće ulagati taj izvanredni pravni lijek. Veći dio članka posvećen je relevantnoj sudskoj praksi Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Zbog opsežnosti, članak će biti objavljen u dva dijela.

Samozapošljavanje ili prilika za šansu
Autor: Bruno Moslavac

Stručni članak

Javna bi vlast trebala biti servis svojim građanima i trebala bi poduzimati potrebne mjere i akcije za smanjenje nezaposlenosti, i morala bi stvoriti mogućnost za samozapošljavanje radno sposobnog stanovništva koje želi raditi. Stvaranje preduvjeta za razvoj svijesti radno sposobnih građana o mogućnosti da sami sebi osmisle zaposlenje, odnosno radno mjesto, predstavlja priliku koju im daje društvo. Početna pomoć društva u obliku organiziranja programa doškolovanja, prekvalifikacije, stjecanja novih znanja i vještina u okviru javnih radova, možebitno rada za opće dobro na slobodi radi postizanja opće dobrobiti, stvaranja novih radnih mjesta na temelju inicijative samih budućih radnika, u skladu s njihovim trenutnim mogućnostima, u konačnici treba rezultirati smanjenjem nezaposlenosti, odnosno povećanjem zaposlenosti primjenom samozapošljavanja.

Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak i Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti
Autori: Ksenija Cipek Iva Uljanić

Stručni članak

Nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 22/12), koji je stupio na snagu 1. ožujka 2012., donesen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 61/12), kojim su usklađene odredbe koje propisuju visinu osnovnog osobnog odbitka i osobnog odbitka umirovljenika, odredbe o oporezivanju mirovina iz inozemstva, odredbe o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, te odredbe o oporezivanju poljoprivrednika, zbog izmjena praga za ulazak u sustav PDV-a, koje će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2013., a dodane su i neke nove odredbe radi pojednostavljenja izvršenja porezne obveze i plaćanja poreza. Zbog izmjena osnovnog osobnog odbitka i osobnog odbitka umirovljenika te novih poreznih razreda, izmijenjen je Obrazac DOH – godišnja porezna prijava te Prilog UPO za 2012. zbog propisivanja prosječnih poreznih stopa (a zbog izmjene osobnog odbitka i poreznih razreda u tijeku poreznog razdoblja), zatim, izmijenjen je i Obrazac ID-1, »Zahtjev za umanjenje porezne obveze, izuzimanje od porezne obveze ili povrat više plaćenog poreza na dividende prema Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i ----------« i Obrazac IP. Donesen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (Nar. nov., br. 61/12), koji na snagu stupa 1. siječnja 2013., a kojim su, također, usklađene odredbe sa zadnjim izmjenama Zakona, s obzirom na to da je izmijenjen prag za ulazak u sustav PDV-a. O glavnim izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak i Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, autorice pišu u nastavku teksta.

Vladajući položaj i ograničavajuća djelovanja poduzetnika s aspekta Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja
Autor: Mirna Pavletić Župić

Stručni članak

U Informatoru, broj 6080 od 13. lipnja 2012., objavili smo prvi dio članka u kojem smo obradili neke dvojbe u pravnom okviru vladajućeg položaja i ograničavajućeg djelovanja poduzetnika glede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (Nar. nov., br. 79/09). U ovom broju dovršavamo temu pišući o prikupljanju podataka prilikom vođenja postupka zaštite tržišnog natjecanja, obavijesti i tijeku usmene rasprave i drugim pitanjima.

Sredstva otklanjanja posljedica smanjenja vrijednosti ili propasti zaloga*
Autori: Loris Belanić Gabrijela Mihelčić

Stručni članak

Položaj založnog vjerovnika ozbiljno je narušen ako dođe do smanjenja vrijednosti li propasti predmeta zaloga. Također, njegov je položaj ugrožen i u situacijama kad dužnik zbog različitih životnih okolnosti postane nesposoban za ispunjavanje svojih obveza, otplatu kredita i sl. U članku raspravljamo o ovlastima stranaka (založnog vjerovnika i založnog dužnika) u slučaju smanjenja vrijednosti ili propasti zaloga prema pravilima stvarnoga prava. Pritom dajemo usporedni prikaz rješenja prema njemačkom i austrijskom pravu kao možebitne prijedloge de lege ferenda. U jednom od sljedećih brojeva objavit ćemo članak pod naslovom Uloga ugovora o osiguranju u poboljšanju položaja založnog vjerovnika, kao nastavak ovog članka s kojim čini cjelinu.

Upravni spor – osporavanje općega i pojedinačnog akta

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li tužitelj u upravnom sporu usporedno osporavati zakonitost pojedinačne odluke te zakonitost općeg akta na kojem je utemeljena odnosna pojedinačna odluka?

Primjena stope doprinosa za zdravstveno osiguranje

Vi pitate - mi odgovaramo

Koja se stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje primjenjuje na isplatu zaostalih plaća?

Pravo na invalidsku mirovinu

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li korisnik starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine ili obiteljske mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, naknadno ostvariti pravo na invalidsku mirovinu prema istome zakonu, ako ispunjava uvjete invalidnosti i navršenog mirovinskog staža?

Upravni spor – troškovi kod obustave spora

Vi pitate - mi odgovaramo

Tko snosi troškove obustavljenoga upravnog spora?

Filteri