Informator broj 5518 od 24. siječnja 2007.

UVODNIK

Novine u Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata

Hrvatski sabor je na sjednici od 15. prosinca 2006. g. donio dugoočekivani Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata (Nar. nov., br. 1/07 od 2. siječnja 2007. g.) kojim su u jednom propisu uređena pitanja kao što je financiranje političkih stranaka te nezavisnih lista i kandidata, zabrana financiranja, odnosno pogodovanja političkih stranaka, nadzor i financijsko poslovanje političkih stanaka uz odgovarajuće kaznene odredbe. Stoga o novinama u načinu i uvjetima stjecanja sredstava za djelovanje političkih stranka piše dr. sc. Mario Jelušića, docent na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odredabama toga Zakona zaokružuje se zakonodavstvo o političkim strankama i njihovom financiranju u Republici Hrvatskoj.
Autor: dr.sc. Mario Jelušić

Sadržaj

Parnični postupak – tužba na utvrđenje

Vi pitate - mi odgovaramo

Sud je donio deklaratornu presudu iako je tužba na utvrđenje, u povodu koje je presuda donesena, podnesena nakon dospjelosti zahtjeva za činidbu. Je li takvim postupanjem počinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka?

Smetanje posjeda – ovrha

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se provesti ovrha odluke suda donesene u parnici radi smetanja posjeda, kojom se nalaže vraćanje oduzete nekretnine i protiv osobe koja nije navedena u odluci suda, ali se nalazi u posjedu nekretnine? Naime, nekretnina više nije u posjedu ovršenika, nego je u posjedu treće osobe.

Obvezni doprinosi na poduzetničku plaću

Vi pitate - mi odgovaramo

Koji se doprinosi plaćaju na poduzetničku plaću, po kojim stopama i na koju osnovicu?

Preraspodjela radnog vremena

Vi pitate - mi odgovaramo

U našem društvu nema sklopljenog kolektivnog ugovora, a htjeli bismo uvesti preraspodjelu radnog vremena. Moramo li za to zatražiti nečiju suglasnost?

Filteri