Informator broj 6534-6535 od 06. kolovoza 2018. i 13. kolovoza 2018.

UVODNIK

O ustavnosti referendumskih pitanja građanske inicijative Narod odlučuje

U članku autor analizira načelan i konkretan ustavnopravni aspekt dvaju referendumskih pitanja koja je pokrenula građanska inicijativa Narod odlučuje. Posebna pozornost posvećena je referendumskom pitanju kojim se ograničava pravo zastupnika nacionalnih manjina da sudjeluju u glasovanju o povjerenju Vladi Republike Hrvatske i donošenju državnog proračuna jer je ono ustavnopravno najsloženije i politički najosjetljivije. Osim navedenoga, vodeće parlamentarne stranke oštro se protive provođenju referenduma vezano uz to pitanje. S obzirom na to da je u tijeku postupak utvrđivanja broja pravovaljanih potpisa, kao ustavnog preduvjeta za provođenje referendumskih inicijativa i izgledno podnošenje zahtjeva za ocjenu sukladnosti s Ustavom tih pitanja, držimo da je zbog svega navedenog nužno izraziti argumentaciju i stajališta o tim referendumskim pitanjima.
Autor: doc. dr. sc. Mato Palić

Sadržaj

Anonimiziranje podataka o fizičkim osobama u prethodnim postupcima Suda Europske unije

Stručni članak

Budući da se upravo počela primjenjivati nova Opća uredba o zaštiti podataka (OUZP koja prethodi uredbi koja će se uskoro početi primjenjivati na institucije Europske unije, Sud Europske unije (u nastavku teksta: Sud) odlučio je pojačati zaštitu osobnih podataka u okviru objava koje se odnose na prethodne postupke.

PROCESSUS PER LEGIS ACTIONES
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

U antičkom rimskom pravu, najstariji oblik parničnog sudskog postupka. Bio je podijeljen na dva dijela, od kojih se prvi, nazvan in iure, odvijao pred pravosudnim magistratom, tj. pretorom (praetor), a drugi dio, nazvan apud iudicem, pred sudcem izabranim od stanaka (iudex privatus). 

Informatorovi pravni alati: Tužba radi raskida ugovora o doživotnom uzdržavanju

Stručni članak

Ugovor o doživotnom uzdržavanju je ugovor kojim se obvezuje jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili trećega (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s tim da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. 

Vremeplov: Crnogorska Stega – 6. kolovoza 1796.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Prvi crnogorski pisani zakon - Stega (prisega) donesen je 6. kolovoza 1796. na Crnogorskom zboru u Cetinju. Stegi je prethodila Odluka od 20. lipnja 1796., koja je nastala u jeku organiziranja otpora protiv skadarskog vezira Mahmut-paše Bušatlije uoči bitke na Martinićima. 

O ustavnosti referendumskih pitanja građanske inicijative Narod odlučuje
Autor: Mato Palić

Stručni članak

U članku autor analizira načelan i konkretan ustavnopravni aspekt dvaju referendumskih pitanja koja je pokrenula građanska inicijativa Narod odlučuje. Posebna pozornost posvećena je referendumskom pitanju kojim se ograničava pravo zastupnika nacionalnih manjina da sudjeluju u glasovanju o povjerenju Vladi Republike Hrvatske i donošenju državnog proračuna jer je ono ustavnopravno najsloženije i politički najosjetljivije. Osim navedenoga, vodeće parlamentarne stranke oštro se protive provođenju referenduma vezano uz to pitanje. S obzirom na to da je u tijeku postupak utvrđivanja broja pravovaljanih potpisa, kao ustavnog preduvjeta za provođenje referendumskih inicijativa i izgledno podnošenje zahtjeva za ocjenu sukladnosti s Ustavom tih pitanja, autor iznosi svoju argumentaciju i stajališta o njima.

Paušalno oporezivanje građana po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima 1. dio
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Oporezivanje dohotka od imovine koji ostvaruju građani Republike Hrvatske iznajmljivanjem stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranjem kampova aktualna je tema, posebice tijekom turističke sezone. S obzirom na to da je poreznim propisima određenim iznajmljivačima dana mogućnost plaćanja paušalnog poreza na dohodak, autorica u članku podrobno pojašnjava koje uvjete mora ispuniti iznajmljivač da bi plaćao paušalni porez, način utvrđivanja toga poreza i njegovo plaćanje, evidencije koje vodi iznajmljivač te druge obveze. U sljedećem broju pisat ćemo o oporezivanju istovrsnih usluga koje pružaju nerezidenti. 

Zastupanje u trgovačkom društvu (društvu s ograničenom odgovornošću i dioničkom društvu)
Autor: Nada Vidović-Džidić *

Stručni članak

Trgovačko društvo kapitala (dioničko društvo i društvo s ograničenom odgovornošću) zastupa uprava, koja se može sastojati od jednog ili više članova. Ako se uprava sastoji od više članova, postoje razne mogućnosti kako će oni zastupati društvo pa i takve da pojedini član zastupa društvo zajedno s prokuristom. U članku dajemo prikaz načina na koji uprava zastupa trgovačko društvo te prikaz općih odredaba Zakona o trgovačkim društvima o zastupanju, što uključuje i zastupanje osoba koje nisu članovi uprave. 

Radnopravni status redara (službenika) u jedinicama lokalne samouprave
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

U članku autorica piše o radnopravnom statusu više kategorija redara u jedinicama lokalne samouprave: komunalnog, prometnog, poljoprivrednog, ali se osobito osvrće na problematiku odnosa opsega posla komunalnih redara i postojećeg sustava plaća, te iznosi određene prijedloge za poboljšanje njihova statusa. 

Reparacija neimovinske štete zbog objave medijskih dezinformacija
Autor: Damir Jelušić

Stručni članak

Promijenjeno je pravno shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske o objavi pravomoćne presude kao obliku reparacije neimovinske štete pričinjene objavom medijskih dezinformacija. U nastavku prezentiramo dosadašnje materijalnopravno shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske o tom pravnom pitanju i podsjećamo na brojne objekcije i razloge kojima autor argumentira svoje neslaganje s novozauzetim modificiranim pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 

Pravo na žalbu, pravično suđenje – isplata osigurane svote
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Nedostatak relevantnih i dostatnih razloga za ocjene kakve su odlukom dane, prvi je i najvažniji znak koji upućuje na arbitrarno sudsko odlučivanje.

Radno pravo – prerastanje ugovora o radu
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Da bi ugovor o radu na određeno vrijeme »prerastao« u ugovor o radu na neodređeno vrijeme, nužno je da se ostvari jedna od pretpostavki propisanih Zakona o radu, ili da je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno njegovim odredbama, ili da radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen

Valjanost punomoći izdane od strane odgovorne osobe trgovačkog društva – dražba nekretnina
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Punomoć za sudjelovanje na dražbi nekretnina, koja je dana od strane trgovačkog društva, ne mora biti javno ovjerena, već je dovoljno da bude ovjerena potpisom i pečatom odgovorne osobe društva

(Ne)nadležnost javnog bilježnika u ovršnom postupku
Sud: Županijski sud Pula

SENTENCE

Javni bilježnici apsolutno su nenadležni za donošenje rješenja o ovrsi protiv osoba koje nemaju prebivalište u Republici Hrvatskih i osoba koje su strani državljani

Zahtjev za prethodnu odluku – pravo na spajanje obitelji – maloljetnik bez pratnje
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Članak 2. initio i točke (f) Direktive 2003/86, u svezi s njezinim člankom 10. st. 3. toč. (a), treba tumačiti tako da se »maloljetnikom«, u smislu te odredbe, treba smatrati državljanina treće zemlje ili osobu bez državljanstva koja je bila mlađa od osamnaest godina u trenutku ulaska na područje države članice i podnošenja zahtjeva za azil u toj državi, ali koja je tijekom postupka azila postala punoljetna i zatim joj je priznat status izbjeglice

Cesija

Vi pitate - mi odgovaramo

Ugovorom o cesiji vjerovnik je na treću osobu prenio tražbinu koju ima prema dužniku. Međutim, u ugovoru o cesiji naveo je viši iznos od onoga koji mu dužnik stvarno duguje. Je li takav ugovor valjan?

Lokalna samouprava - provjera poznavanja stranog jezika pri prijmu u službu

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li provjera poznavanja engleskog jezika, prigodom prijma u službu u općinsko upravno tijelo, biti provedena u okviru intervjua?

Naknada troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla

Vi pitate - mi odgovaramo

Zaposleniku društva odobreno je korištenje službenog automobila i za njegove privatne svrhe, za koje mu se obračunava primitak u naravi odnosno plaća. Može li se tom zaposleniku neoporezivo nadoknaditi i trošak prijevoza za dolazak i odlazak s posla kao i svim drugim zaposlenicima?

Dokazna sredstva u upravnom sporu

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li upravni sud ovlašten uporabiti neko od dokaznih sredstava koja nisu predviđena Zakonom o parničnom postupku?

Obnova kaznenog postupka nakon suđenja u odsutnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Kada i pod kojim uvjetima osuđenik može zatražiti obnovu kaznenog postupka ako mu je suđeno u odsutnosti?

Filteri