Informator broj 6206-6207 od 28. kolovoza 2013. i 04. rujna 2013.

UVODNIK

Određivanje radnog vremena

U ovom članku autorica piše o odredbama Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09, 61/11, 82/12 i 73/13), te o odredbama Direktiva EU, koje se odnose na pojam i oblike radnog vremena radnika za obavljanje poslova i ostvarenje određenih prava i izvršenje određenih obveza i poslodavca i radnika. Autorica istodobno iznosi značenje ovog instituta usklađenog s Direktivom EU-a, iznoseći i dvojbe u primjeni određenih odredaba Zakona o radu. Istotobno se u članku ukazuje i na sadržaj odredaba novele Zakona o radu (Nar. nov., br. 73/13) koje se odnose na primjenu ovog instituta, a stupile su na snagu 26. lipnja 2013. godine. U jednom od sljedećih brojeva lista nastavit ćemo s obradom ove značajne teme.
Autor: Vesna Šiklić Odak, dipl. iur., Zagreb

Sadržaj

Određivanje radnog vremena
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U ovom članku autorica piše o odredbama Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09, 61/11, 82/12 i 73/13), te o odredbama Direktiva EU, koje se odnose na pojam i oblike radnog vremena radnika za obavljanje poslova i ostvarenje određenih prava i izvršenje određenih obveza i poslodavca i radnika. Autorica istodobno iznosi značenje ovog instituta usklađenog s Direktivom EU-a, iznoseći i dvojbe u primjeni određenih odredaba Zakona o radu. Istotobno se u članku ukazuje i na sadržaj odredaba novele Zakona o radu (Nar. nov., br. 73/13) koje se odnose na primjenu ovog instituta, a stupile su na snagu 26. lipnja 2013. godine.

Primjena odredbe članka 13. Zakona o hrvatskom državljanstvu
Autor: Marina Katanec

Stručni članak

Povod ovom članku je donošenje Zaključka sjednice Imovinsko – pravnog odjela Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, od 15. ožujka 2013., kojim se promijenila dosadašnja praksa ovog suda. Citirani Zaključak daje jasan odgovor na pitanje kako i pod kojim uvjetima prirođenjem stječe hrvatsko državljanstvo maloljetno dijete s obzirom na primjenu odredbe članka 13. stavak 1. točka 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Stoga se autorica osvrće na slučaj iz sudske prakse Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske, u kojem je donesena presuda,Us-10066/2011 od 18. ožujka 2013.

Branko Smerdel: Ustavno uređenje europske Hrvatske
Autor: Arsen Bačić

Stručni članak

U ovom broju donosimo prikaz knjige »Ustavno uređenje europske Hrvatske«, prof. dr. sc. Branka Smerdela, predstojnika Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u nakladi Narodnih novina, Zagreb. Napominjemo da je u nakladi Novog informatora objavljena isto tako važna knjiga prof. B. Smerdela 2012., pod naslovom »O ustavima i ljudima«.

Utvrđivanje tražbina u predstečajnoj nagodbi
Autor: Jelena Čuveljak

Stručni članak

Postupak predstečajne nagodbe je uveo novi, drukčiji sustav utvrđivanja tražbina vjerovnika i to kako u odnosu na postupak koji postoji na temelju pravila o stečaju, tako i u odnosu na sustav koji je postojao na temelju prijašnjih pravila o prisilnim nagodbama. Taj novi sustav utvrđivanja tražbina u praksi pokazuje određene probleme, na koje autorica u ovom članku ukazuje te predlaže njihova moguća rješenja.

Pojednostavnjenje obračuna PDV-a kod stjecanja i isporuke dobara u okviru tzv. trostranih poslova
Autor: Ljubica Javor

Stručni članak

Tzv. trostrani poslovi su novost u području primjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73 – u nastavku teksta: Zakona o PDV-u), koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuje od 1. srpnja 2013., odnosno od njezina pristupanja Europskoj uniji. Kod tzv. trostranog posla, koji se u literaturi naziva još i triangulacija, ABC posao, ili trokut posao, radi se o transakciji u kojoj tri porezna obveznika, iz tri različite države članice, sudjeluju s istim dobrom ili dobrima, pri čemu postoji jedno fizičko kretanje, odnosno otprema dobara, a dva obveznopravna odnosa kupoprodaje tog dobra ili dobara. Transakcije s dobrima koja prodaju i otpremaju porezni obveznici iz jedne države članice u drugu državu članicu, u državi članici iz koje se dobra isporučuju predstavljaju isporuku dobara unutar Europske unije, koja može biti oslobođena PDV-a, ako su ispunjeni uvjeti propisani za postojanje oslobođene isporuke dobara unutar Europske unije, a u državi članici u kojoj je prijevoz ili otprema dobara završila, postoji oporezivo stjecanje dobara unutar Europske unije.

Novine u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama
Autor: Robert Čop

Stručni članak

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Nar. nov., br. 80/13), koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013., donio je određene novine u Zakon o sigurnosti prometa na cestama (Nar. nov., br. 67/08, 48/10 - Odluka USRH i 74/11), u prvom redu glede definiranja kategorija vozila te izdavanja i valjanosti vozačkih dozvola. No, bez obzira na to, u dogledno vrijeme moglo bi se očekivati preispitivanje brojnih odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebno iznosa novčanih kazni za određene (ili čak sve) prekršaje, propisivanje slučajeva obveznog oduzimanja predmeta (motornih vozila) kojima su počinjeni (pojedini) prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, itd. Ova pitanja zahtijevala bi širu (javnu) raspravu, koju prilikom donošenja ove novele Zakona nije bilo moguće provesti, ali se može očekivati da će se uskoro pristupiti sveobuhvatnijem noveliranju Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izmjene i dopune Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca
Autor: Marinko Đ. Učur

Stručni članak

Nakon pet godina od stupanja na snagu izmijenjen je i dopunjen Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, te je usklađen s Direktivom 2008/94/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, od 22. listopada 2008., o zaštiti zaposlenika u slučaju insolventnosti njihovog poslodavca. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (Nar. nov., br. 80/13) preciziraju se pojmovi, rokovi i postupak kao i sadržaji pojedinih prava. U ovom članku piše se o novinama u tom propisu, koje su stupile na snagu 6. srpnja 2013.

Trubić protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Ispitujući konkretan slučaju u svjetlu tzv. „Engel kriterija“, Europski sud ocjenjuje da postupak proveden pred upravom zatvora i sucem izvršenja nije bio kaznene naravi, zbog čega naknadna osuda podnositelja u kaznenom postupku nije bila protivna načelu ne bis in idem

Trgovačko pravo - ovlaštenje za pobijanje odluke skupštine
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Tužitelj koji u trenutku sazivanja i održavanja glavne skupštine nije upisan kao vlasnik dionica u registru dionica nije aktivno legitimiran za pobijanje odluke glavne skupštine. Okolnost da je tužitelj sklopio ugovor o kupoprodaji određenog broja dionica ne znači da je time postao dioničar, već je taj ugovor o kupoprodaji dionica valjana pravna osnova za stjecanje dionica

Stečajni postupak - osiguranje tražbina radnika u slučaju stečaja poslodavca
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je nad poslodavcem otvoren stečaj radnik ne može od suda zahtijevati da poslodavcu naloži isplatu naknade štete, već je sud u parnici ovlašten utvrditi postojanje radnikovog potraživanja po osnovi naknade štete ako je to potraživanje prijavio u stečajnom postupku, a stečajni upravitelj osporio

Parnični postupak – subjektivna preinaka tužbe
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Osoba koja je pribavila stvar ili pravo o kojem teče parnica može stupiti u parnicu umjesto tužitelja samo ako na to obje stranke pristanu

Upravni akt – davanje javne površine u zakup
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Odluka donesena u postupku davanja javne površine u zakup nije upravni akt

Pomorski promet i pomorstvo inspekcijski nadzor - ovlaštenje
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Za provođenje inspekcijskog nadzora u smislu odredbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ("Narodne novine", broj 158/03) dovoljna je činjenica da su granice pomorskog dobra utvrđene, iako kao takve nisu upisane u zemljišne knjige.

Suvlasnik - pošteni posjednik - naknada za uporabu i korištenje stvari
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Suvlasniku stvari koji u njenom posjedovanju razmjerno svom idealnom dijelu nije isključen ni ograničen izvršavanjem posjeda od strane drugog suvlasnika, nema pravo od tog suvlasnika, kao poštenog posjednika koji posjed ne izvršava na cijeloj stvari već na njezinu jednom dijelu, zahtijevati naknadu za korištenje te stvari

Zemljišnoknjižno pravo – brisanje zabilježbe spora
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Stranka na čiji prijedlog i u čiju je korist zabilježba spora određena i provedena ako smatra da nema više razloga za upis zabilježbe spora u zemljišnim knjigama može zahtijevati brisanje zabilježbe spora sve iako postupak radi kojega je provedena zabilježba spora, još nije dovršen

Naknada plaće – izuzeće od ovrhe

Vi pitate - mi odgovaramo

Podrazumijeva li se pod izuzećem od ovrhe i naknada plaće u vrijeme privremene nesposobnosti za rad koju za prvih 42 dana isplaćuje poslodavac?

Trajanje neplaćenog dopusta

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li se radnik, kojem je na njegov zahtjev poslodavac odobrio neplaćeni dopust u trajanju dvije godine, samovoljno vratiti na rad prije isteka tog dopusta, dakle, suprotno onome što je bilo dogovoreno?

Boravišna pristojba za nautičare

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojem su trenutku nautičari u obvezi platiti boravišnu pristojbu i za koja vremenska razdoblja?

Upravni spor – predmet spora i odbacivanje tužbe

Vi pitate - mi odgovaramo

Treba li upravni sud presudom odlučiti o tužbenom zahtjevu kad se tužbom ne osporava zakonitost upravnog akta, već tužitelj traži povoljnije uvjete ispunjenja svoje obveze (otplata na rate)?

Filteri