Informator broj 6172-6173 od 01. svibnja 2013. i 08. svibnja 2013.

UVODNIK

Stagnacija gospodarstva

Pokazatelji o stanju u našem gospodarstvu i državnom proračunu nikako nisu ohrabrujući. Bilježimo pad BDP-a, pad potrošnje, izostale su najavljivane investicije, stečajevi se učestalo otvaraju, seoska gospodarstva, mljekarske farme i ukupna poljoprivredna proizvodnja su na zabrinjavajuće niskoj razini, gotovo pred obustavom proizvodnje. Broj nezaposlenih nezaustavljivo raste. Kakvo je zapravo stanje, gdje su uzroci i kakve posljedice možemo očekivati,
za čitatelje našeg lista govori gospodin prof. dr. sc. LJUBO JURČIĆ, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Autor: prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom
fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj

Elektronička komunikacijska infrastruktura poslovnih i stambenih zgrada
Autor: Justina Bajt

Stručni članak

Sukladno hrvatskim propisima o gradnji zgrada te propisima o elektroničkim komunikacijama, poslovne i stambene zgrade moraju imati elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, primjerenu namjeni zgrade. Tehničke uvjete gradnje, odnosno postavljanja elektroničke komunikacijske mreže i elektroničke komunikacijske infrastrukture poslovnih i stambenih zgrada, kao i obveze vlasnika, odnosno suvlasnika zgrada i operatora koji pružaju elektroničke komunikacijske usluge korisnicima u zgradama, podrobno uređuje Pravilnik o tehničkim uvjetima za elektroničku komunikacijsku mrežu poslovnih i stambenih zgrada (Nar. nov., br. 155/09).

Mišljenja Ministarstva financija, Porezna uprava – Središnji ured

Stručni članak

U ovom broju donosimo neka mišljenja i stajališta Porezne uprave - Središnjeg ureda o postupanju poreznih tijela kad je riječ o porezu na dobit i porezu na promet nekretnina, a za koje smo ocijenili da mogu biti od pomoći poreznim obveznicima.

Godišnji odmor državnih, javnih i lokalnih službenika i namještenika te lokalnih dužnosnika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

Predmet su ovog članka odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima (Nar. nov., br. 92/05, 107/08, 34/11, 34/12, 94/12, 37/13 i 38/13), odredbe Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09, 60/11 i 82/12), te odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (Nar. nov., br. 89/12) Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Nar. nov., br. 141/12), te odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 86/08 i 61/11) kao i odredbe Zakona o lokalnoj i podružnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 19/13 -proč. tekst) kao i drugih propisa kojima se ure|uje institut godišnjieg odmora. Isto tako u članku se iznose i odre|ena stajališta o primjeni odre|enih odredaba Kolektivnog ugovora koja se odnose na mjerila za uvećavanje godišnjeg odmora kao i druga prava službenika i namještenika, pa i na pravo na godišnji odmor lokalnih dužnosnika.

Obiteljska medijacija u Njemačkoj kao uzor hrvatskom zakonodavcu
Autor: Branka Rešetar

Stručni članak

Obiteljska medijacija uvedena je u hrvatski pravni sustav Zakonom o socijalnoj skrbi (Nar. nov., br. 33/12 i 46/13), i to samo jednom odredbom. S obzirom na potrebu preciznijeg normiranja, kao i potrebu razvijanja obiteljske medijacije kao postupka koji se provodi izvan suda, tako i izvan sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj, u članku prikazujemo razvoj i recentno uređenje obiteljske medijacije u njemačkom pravnom sustavu, koji hrvatskom zakonodavstvu može poslužiti kao uzor.

Je li ugovor o javnoj nabavi upravni ugovor?
Autor: Stanka Pejaković

Stručni članak

U Informatoru, broj 6171 od 27. travnja 2013., objavili smo prvi nastavak aktualnog članka pod naslovom Je li ugovor o javnoj nabavi upravni ugovor?, u kojem je autorica obradila stajališta upravnopravne teorije te započela temom o pojmu i karakteristikama upravnog ugovora i ugovora o javnoj nabavi, navodeći što je kriterij subjekata ugovornog odnosa i cilj takvih ugovora. U ovom broju nastavljamo s obradom te teme pišući o kriterijima posebnih uvjeta za sklapanje upravnih ugovora, ugovora o javnoj nabavi, te o pretpostavkama za postojanje upravnog ugovora, a kroz odredbe Zakona o javnoj nabavi, koje se odnose na izvršavanje ugovora i pravnu zaštitu. Autorica iznosi i svoje stajalište o pravnoj prirodi ugovora o javnoj nabavi. U jednom od sljedećih brojeva lista dovršit ćemo ovu temu s iznošenjem daljnjih argumenata u obranu mišljenja da pozitivno zakonodavstvo ne daje dovoljno uporišta prema kojem bi ugovori o javnoj nabavi bili upravni ugovori.

Najviši dopušteni iznos gotovine u blagajni pravnih i fizičkih osoba, u Republici Hrvatskoj, u kunama i stranoj valuti
Autor: Zoran Jurak

Stručni članak

Načini utvrđivanja te najveći iznosi gotovine u kunama i stranoj valuti koju u Republici Hrvatskoj mogu držati osobe koje obavljaju djelatnost uređeni su Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom1 (u nastavku teksta: Zakon), koji je na snagu stupio 1. siječnja 2013., te Odlukom o načinu na koji rezidenti podižu i polažu stranu gotovinu i čekove na račun otvoren u banci2 (u nastavku teksta: Odluka), koja je na snagu stupila 29. travnja 2010. Način utvrđivanja blagajničkog maksimuma u gotovini koju pravne i fizičke osobe, koje obavljaju djelatnost, smiju držati u blagajni, uređen je Zakonom, dok je način utvrđivanja te najveća ukupna vrijednost strane gotovine i čekova koji glase na stranu valutu, koje pravne i fizičke osobe smiju držati u blagajni (blagajnički maksimum u stranoj gotovini), uređen Odlukom. O svemu tome autor opširnije govori u nastavku.

Povreda prava na pravično suđenje - pravo na pristup sudu - pravo na pravni lijek
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pravo na pristup sudu podvrgnuto je ograničenjima, koja ne smiju umanjiti pristup sudu na takav način ili do takve mjere da time bude narušena sama bit „prava na sud” i pretpostavke dopuštenosti ulaganja pravnih lijekova

Stjecanje hrvatskog državljanstva - postojanje osuđujuće kaznene presude
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Prilikom odlučivanja o zahtjevu za primitak u hrvatsko državljanstvo, kada postoje osuđujuće kaznene presude izrečene podnositelju zahtjeva, za odbijanje zahtjeva nije dovoljno pozvati se na spomenute presude, već je potrebno utvrditi i druge relevantne okolnosti (npr. je li podnositelj zahtjeva kao državljanin SFRJ prije raspada te države živio na području RH, jesu li mu bračni drug i djeca hrvatski državljani i sl.), a sve s aspekta načela razmjernosti, te načela zaštite obitelji

Žalba protiv rješenja o troškovima postupka
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Podnesak (žalba) kojim stranka odluku prvostupanjskog suda pobija zbog toga što je njezin zahtjev za naknadu parničnih troškova samo djelomično prihvaćen dok o preostalom dijelu zahtjeva izreka ne sadrži odluku, smatra se žalbom protiv rješenja o troškovima ako se iz odluke (obrazloženja) može zaključiti da je sud odlučio o ukupnim troškovima postupka. Ako takav zaključak nije moguć, podnesak (žalba) se smatra prijedlogom za donošenje dopunskog rješenja o troškovima postupka.

Zastara prava na naplatu doprinosa - dostava javnim priopćenjem
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ako je dostava izvršena putem javnog priopćenja na oglasnoj ploči umjesto osobne dostave, ne prekida se tijek zastare prava na naplatu doprinosa

Povrat plaćenog poreza bez osnove

Vi pitate - mi odgovaramo

Porezni obveznik kupio je 2001. automobil bez plaćanja carine i poreza. Ne znajući da nije obveznik poreza na cestovna motorna vozila, za to vozilo plaćao je i taj porez, prema rješenju poreznog tijela. Ima li pravo na povrat poreza, s obzirom na to da porezno tijelo nije imalo saznanje da je automobil kupljen bez plaćanja carine i PDV-a i da je porez naplaćen bez pravne osnove?

Izjava o odricanju od odgovornosti (disclaimer) u poslovnoj e-pošti

Vi pitate - mi odgovaramo

Osiguravajuće smo društvo i zanima nas je li nekim propisom regulirana obveza da u našim poslovnim e-mailovima bude naveden »disclaimer«, odnosno izjava o odricanju od odgovornosti?

Državni službenici – uračunavanje posebnog staža za vrijeme Domovinskog rata u radni staž

Vi pitate - mi odgovaramo

Uračunava li se vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u radni staž državnih službenika, prema članku 41. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike?

Proširenje tužbe

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se u parničnom postupku preinačiti tužba tako da se tužba proširi uz postojećeg na novog tuženika. Ako se može, je li potreban pristanak novog tuženika?

Filteri