Informator broj 5584-5585 od 12. rujna 2007. i 19. rujna 2007.

UVODNIK

Zaštita izbornog prava pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske

O zaštiti izbornog prava pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske piše mr. sc. TEODOR ANTIĆ, dipl. iur. iz Zagreba. Autor, polazeći od djelokruga Ustavnog suda Republike Hrvatske utvrđenog Ustavom Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst i 55/01 - ispr.), Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 99/99, 29/02 i 49/02 - proč. tekst), piše o odredbama o zaštiti izbornog prava u zakonima kojima se uređuje provođenje izbora i tijela za provođenje izbora: Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama i Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske.
Autor: mr.sc. Teodor Antić, dipl. iur.

Sadržaj

Obračun obveza iz primitaka u naravi

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se utvrđuje vrijednost primitaka u naravi i plaćaju li se doprinosi za obvezatna osiguranja na te primitke?

Mirovinsko osiguranje

Vi pitate - mi odgovaramo

Stranka je korisnik invalidske mirovine, a za vrijeme, rata na području Republike Hrvatske, izbjegla je iz ratnog područja u Crnu Goru, gdje je boravila do 1997. godine. Ondje je primala mirovinu akontativno, prema rješenju HTMO-a koje je predočila tamošnjem Fondu. Vrativši se u Republiku Hrvatsku zatražila je nastavak isplate mirovine, kao i isplatu dijela mirovine kao razliku između njezine mirovine i akontativne mirovine u Crnoj Gori. Njezin je zahtjev odbijen s obrazloženjem da je prema članku 134. ZOMIO-a, koji se primjenjuje na temelju članka 190. ZOMO-a, ostvarila drugu mirovinu i ne može primati dvije mirovine. To je stajalište zauzeo i Upravni sud Republike Hrvatske u upravnom sporu, tj. potvrdio je zakonitost takvih rješenja HTMO-a. Je li prema vašem mišljenju takvo rješenje zakonito? Primjenjuje li se ovdje ugovor o pravnoj pomoći sklopljen sa SRJ, koje je dio bila Crna Gora, ako je odgovor pozitivan?

Oblik ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li za pravnu valjanost ugovora o dosmrtnom uzdržavanju dovoljno da na njemu budu ovjereni potpisi ugovornih strana ili se mora sastaviti u obliku kao i ugovor o doživotnom uzdržavanju, što znači ovjeru ugovora, a ne samo potpisa?

Staž osiguranja korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad koji rade nepuno radno vrijeme

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se u staž osiguranja računa vrijeme provedeno u radnom odnosu osobi, korisniku invalidske mirovine, koja zbog profesionalne nesposobnosti za rad radi 4 sata dnevno?

Filteri