Informator broj 5511-5513 od 30. prosinca 2006. i 06. siječnja 2007.

UVODNIK

Ustavnopravne osnove i primjena Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u ostvarivanju nadležnosti Ustavnog suda Republike Hrvatske

O odredbama Ustava Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst i 55/01 - ispr.) te ustavnopravnim temeljima i primjeni Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Nar. nov. - Međunarodni ugovori, br. 18/97, 6/99 - proč. tekst, 8/99 - ispr., 14/02 i 1/06) u ostvarivanju nadležnosti Ustavnog suda Republike Hrvatske piše prof. dr. sc. SMILJKO SOKOL, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Autor istovremeno piše o praksi Ustavnog suda Republike Hrvatske u primjeni Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i na temelju te Konvencije o odlukama i pravnim shvaćanjima Europskog suda za ljudska prava.
Autor: prof. dr. sc. Smiljko Sokol

Sadržaj

Prava radnika koji rade na blagdan Sveta tri kralja (6. siječnja)

Vi pitate - mi odgovaramo

Koja prava ostvaruju radnici koji će raditi na dan Sveta tri kralja (6. siječnja)?

Zapljena po pristanku ovršenika

Vi pitate - mi odgovaramo

Imaju li prednost, kod ovrhe na plaći, potraživanja s osnove zakonskog uzdržavanja u odnosu na obustavu, koja je već u tijeku, na plaći dužnika na temelju ugovora o kreditu s bankom?

Ustavno pravo

Vi pitate - mi odgovaramo

Uzdržavala sam zajedničko maloljetno dijete gotovo dvije godine isključivo svojim sredstvima. Otac djeteta napustio je obitelj i bilo je nepoznato gdje se nalazi. Imam li pravo tražiti da mi nadoknadi dio troškova uzdržavanja djeteta ili je bila samo moja zakonska dužnost uzdržavati dijete?

Porez na tvrtku izvan sjedišta tvrtke

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li trgovac koji obavlja trgovačku djelatnost u pokretnom objektu, koji se nalazi izvan sjedišta tvrtke, obveznik poreza na tvrtku u općini ili gradu na čijem je prodručju smješten pokretni objekt?

Filteri