Informator broj 6094-6095 od 01. kolovoza 2012. i 08. kolovoza 2012.

UVODNIK

Preporuke Udruge gradova u Republici Hrvatskoj za izmjene i poboljšanje normativnog okvira lokalne samouprave

U ovom broju donosimo prvi dio clanka autorice Nives Kopajtich-Škrlec, koordinatorice poslova za Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj, koji se odnosi na preporuke Udruge gradova za izmjene i dopune odre_enih zakona kojima se ure_uje lokalna samouprava, a te su preporuke predstavljene na Konfereciji u svibnju 2012. u Zagrebu, a odnose se osobito na Zakon o izborima clanova predstavnickih tijela jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave, na Zakon o lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi, na Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi i na sam Zakon o placama i Zakon o komunalnom gospodarstvu. Drugi dio clanka odnosi se na prijedloge izmjena i dopuna zakona kojima se ure_uje imovina jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave, a objavit cemo ga u jednom od sljedecih brojeva lista.
Autor: Nives Kopajtich-Škrlec, dipl. iur., koordinatorica poslova za Udrugu gadova u Republici Hrvatskoj

Sadržaj

Provjera predstavke ili pritužbe na rad zaposlenika ili ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova
Autori: Damir Juras Antonela Lolić

Stručni članak

Predmet ovog članka su odredbe Ustava Republike Hrvatske, Zakona o policiji (Nar. nov., br. 34/11), te odredbe Pravilnika o načinu rada i postupanja po predstavkama i pritužbama, vođenju evidencija predstavki i pritužbi o radu Povjerenstva (Nar. nov., br. 58/12). Autori ukazuju na pravnu prirodu tih pritužbi, dosege i posljedice te novine koje Pravilnik unosi u postupanje o predstavkama i pritužbama.

Preporuke Udruge gradova u Republici Hrvatskoj za izmjene i poboljšanje normativnog okvira lokalne samouprave
Autor: Nives Kopajtich-Škrlec

Stručni članak

U ovom broju donosimo prvi dio članka autorice Nives Kopajtich-Škrlec, koordinatorice poslova za Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj, koji se odnosi na preporuke Udruge gradova za izmjene i dopune određenih zakona kojima se uređuje lokalna samouprava, a te su preporuke predstavljene na Konfereciji u svibnju 2012. u Zagrebu, a odnose se osobito na Zakon o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, na Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i na sam Zakon o plaćama i Zakon o komunalnom gospodarstvu. Drugi dio članka odnosi se na prijedloge izmjena i dopuna zakona kojima se uređuje imovina jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a objavit ćemo ga u jednom od sljedećih brojeva lista.

Provjera predstavke ili pritužbe na rad zaposlenika ili ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova
Autori: Damir Juras Antonela Lolić

Stručni članak

Predmet ovog članka su odredbe Ustava Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst, 55/01 - ispr. 76/10 i 85/10 - proč. tekst), Zakona o policiji (Nar. nov., br. 34/11), te odredbe Pravilnika o načinu rada i postupanja po predstavkama i pritužbama, vođenju Evidencije predstavki i pritužbi te o radu Povjerenstva (Nar. nov., br. 58/12). Autori ukazuju na pravnu prirodu tih pritužbi, dosege i posljedice te novine koje Pravilnik unosi u postupanje o predstavkama i pritužbama.

Nedostatak socijalnog dijaloga kao uzrok ukidanja povlastica zaposlenih u javnom sektoru
Autor: Bruno Moslavac

Stručni članak

Mjere opće štednje na državnim razinama izravno su se odrazile i na radne odnose službenika čiji se rad financira iz državnih proračuna, slijedom čega su pod povećalom, ali su i na udar došle određene povlastice koje oni imaju na temelju kolektivnih ugovora. Radi postizanja socijalnog mira, općeg zadovoljstva, oporavka od posljedica svjetske gospodarske krize, pitanjima poput socijalnog dijaloga, jednakosti, poboljšanja radnih uvjeta u javnom sektoru, mogućnosti i dostupnosti radnih mjesta u javnim službama, valja posvetiti dužnu pažnju.

Ugostiteljske usluge u domaćinstvu građana
Autor: Jasenka Štiglec

Stručni članak

Pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvima građana osobito je aktualno u vrijeme turističke sezone. Prema podacima Državnog inspektorata, proizlazi da njegova nadležnost obuhvaća kontrolu zakonitosti poslovanja u 61.072 objekta u domaćinstvu građana. U pružanje tih usluga, u vrijeme turističke sezone, često se nelegalno upuštaju kako domaći građani, tako i strani državljani. U posljednje vrijeme prisutna je i pojava da neki građani odjavljuju u nadležnom tijelu državne uprave određeni broj svojih smještajnih kapaciteta (soba, apartmana) za koje su ishodili rješenje, iako i dalje u njima pružaju ugostiteljske usluge smještaja gostima. Neki su, pak, građani željeli pružati ugostiteljske usluge smještaja u svom domaćinstvu, ali to nisu dopuštali uvjeti koji su bili propisani Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Međutim, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti,1 koji je stupio na snagu 10. svibnja ove godine, omogućen je nastavak pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu građana (tj. iznajmljivača) od nasljednika iznajmljivača, te daroprimatelja iznajmljivača, pod uvjetima propisanim Zakonom. Opširnije o svemu piše autorica članka.

Podnošenje novog zahtjeva za reprogram naplate poreznog duga do 14. kolovoza 2012.
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Da bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje, u smislu rješavanja problema nelikvidnosti te omogućilo gospodarsko restrukturiranje, kao krajnju mogućnost u svrhu izbjegavanja otvaranja stečajnog postupka, ukazala se potreba za utvrđivanjem novog roka za podnošenje zahtjeva radi naplate poreznog duga. Zakonom o dopuni Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom (Nar. nov., br. 78/12), koji je stupio na snagu 13. srpnja 2012., utvrđen je novi rok od 30 dana za podnošenje zahtjeva, kojim je dospjeli i nenaplaćeni porezni dug poduzetnika utvrđen sa stanjem na dan 31. siječnja 2012., a nastao s osnove poreza, carina, trošarina i doprinosa. Takav dug može se reprogramirati na rok do 36 rata. U nastavku autorica šire obrazlaže zadnje izmjene i dopune Zakona o mjerama naplate poreznog duga te u nastavku daje konkretan primjer popunjenog obrasca Zahtjeva za reprogram poreznog duga.

Osobna dostava prema Zakonu o općem upravnom postupku
Autor: Štefanija Kasabašić

Stručni članak

Zakonom o općem upravnom postupku (Nar. nov., br. 47/09) koji se stupio na snagu 1. siječnja 2010., bitno je promijenjen postupak osobne dostave rješenja i drugih pismena u upravnom postupku koji je vrijedio prema prijašnjem Zakona o općem upravnom postupku1 (u nastavku teksta: ZUP). Budući da su u primjeni tih odredbi novog ZUP-a već nakon stupanja na snagu uočeni nedostaci, a brojna javnopravna tijela, koja su dužna dostavu obavljati prema tom Zakonu, nedosljedno ga primjenjuju. Obradom ove teme bavimo se u namjeri da ukažemo na pravilnu primjenu pravila i potaknemo raspravu o nedostatcima normativnog dijela tog Zakona. O osobnoj dostavi, prijedlozima za dosljedniju primjenu u praksi i normativnom poboljšanju odredbi ZUP-a, piše Štefanija Kasabašić, dipl. iur. iz Zagreba.

Pravilnik o radu
Autor: Nikola Knežević

Stručni članak

Ovim člankom analiziramo pravnu prirodu Pravilnika o radu, njegov sadržaj i utjecaj na prava i obveze stranaka radnog odnosa, a posebno u situaciji kad uglavak ugovora o radu, koji regulira plaću radnika, upućuje na primjenu Pravilnika o radu koji uređuje ta pitanja. U tom smislu razmatra se važno pitanje može li radnik ovlastiti poslodavca ugovorom o radu da mu on određuje plaću tako što promijeni odredbe Pravilnika o radu koje uređuju pitanje plaća na koje odredbe upućuje ugovor o radu

V. D. protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Ako je osoba ozlijeđena dok je u pritvoru ili se na drugi način nalazi pod kontrolom policije, svaka takva ozljeda daje razlog za jaku presumpciju da je ta osoba bila podvrgnuta zlostavljanju, a obveza je države dati objašnjenje nastanka tih ozljeda

Odgovornost poslodavca za štetu
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslodavac odgovara zaposleniku za štetu neovisno o svojoj krivnji, a može se osloboditi od odgovornosti ako dokaže postojanje razloga za oslobođenje od odgovornosti

Dopuštenost žalbe protiv rješenja o zaključenju prethodnog postupka
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Rješenje suda kojim se u sporu male vrijednosti zaključuje prethodni postupak nije rješenje kojim se završava postupak, te protiv tog rješenja stranke ne mogu podnijeti posebnu žalbu, već tu odluku mogu pobijati samo u žalbi protiv odluke kojom se završava postupak

Komunalna naknada – obveza plaćanja
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Za utvrđivanje obveze plaćanja komunalne naknade bitno je da se nekretnina, za koju se plaća naknada, nalazi unutar područja obavljanja djelatnosti javne rasvjete

Sjedište trgovačkog društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li sjedište trgovačkog društva biti mjesto različito od mjesta u kojemu je uprava društva i odakle se upravlja poslovima društva ili mjesto u kojemu društvo trajno obavlja svoju djelatnost?

Zatezne kamate

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojoj valuti treba utužiti kamate ako je glavnica izražena u skladu s propisima u stranoj valuti

Javna nabava – zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda

Vi pitate - mi odgovaramo

Što napraviti kada se uoči pogreška u zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda, pa time i pogreška u odluci o odabiru i može li se poslati nadopuna, tj. ispravak odluke i zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda te podrazumijeva li to produženje roka za žabu?

Rok čuvanja radne dokumentacije revizije i njezino korištenje u druge svrhe

Vi pitate - mi odgovaramo

Tijekom revizije ovlašteni revizor pripremio je cjelovitu i preglednu radnu dokumentaciju kojom potkrepljuje mišljenje o obavljenoj reviziji konsolidiranih financijskih izvještaja trgovačkog društva. Na koji rok se čuva tako prikupljena radna dokumentacija i može li se takva dokumentacija koristiti i u neke druge svrhe osim revizije?

Filteri