Informator broj 6520 - 6521 od 30. travnja 2018. i 07. svibnja 2018.

UVODNIK

Dugotrajnost postupaka naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine

Punih dvadeset godina prošlo je od početka primjene Zakona o naknadi za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Gledajući sa strane, reklo bi se da su dva desetljeća dovoljna da svi prijašnji vlasnici kojima je jugoslavenska komunistička vlast oduzela njihovu imovinu, odnosno njihovi nasljednici, do sada ostvare neki od oblika naknade. Je li to doista tako?
Autorica: Veseljka Kos, viša sudska savjetnica Visokog upravnog suda Republike Hrvatske - bila premještena u Ministarstvo pravosuđa u 2017. godini.

Sadržaj

Dugotrajnost postupaka naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine
Autor: Veseljka Kos

Stručni članak

Dugotrajnost postupaka naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine  Punih dvadeset godina prošlo je od početka primjene Zakona o naknadi za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Gledajući sa strane, reklo bi se da su dva desetljeća dovoljna da svi prijašnji vlasnici kojima je jugoslavenska komunistička vlast oduzela njihovu imovinu, odnosno njihovi nasljednici, do sada ostvare neki od oblika naknade. Je li to doista tako?

Upravni postupak i »presuđena stvar«
Autor: Alen Rajko

Stručni članak

U članku autor razmatra može li se, ako je o pojedinom pravu, obvezi ili pravnom interesu stranke već odlučeno u dovršenom upravnom postupku ili upravnom sporu, odnosna upravna stvar smatrati »presuđenom«, poput, usporedbe radi, pravomoćno presuđene stvari kao zapreke za vođenje parničnog postupka.

Podnošenje ostavke na lokalnu dužnost
Autor: Katarina Serdar

Stručni članak

Podnošenjem ostavke osoba izražava svoju volju da više ne želi obavljati dužnost na koju je izabrana ili imenovana. Kada govorimo o političkim funkcijama na lokalnoj razini, posljedice ostavke mogu biti različite, stoga ćemo u ovom članku prikazati posljedice koje mogu proizaći iz podnošenja ostavke na pojedine lokalne dužnosti - dužnost člana predstavničkog tijela, dužnost predsjednika predstavničkog tijela, dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana te dužnost njihova zamjenika. 

Jednakost i pravednost oporezivanja dohotka
Autor: Petar Sindičić

Stručni članak

Člankom 5. Ustava Republike Hrvatske propisano je da zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske, a ostali propisi u suglasnosti s Ustavom i zakonom. Načela ustavnosti i zakonitosti temeljna su načela pravnog sustava kojima se, kako je definirano u navedenom članku Ustava, pred sve subjekte zakonodavne vlasti postavlja zahtjev da svi propisi koje donose, a nižeg su ranga, moraju biti u skladu s propisima višeg ranga. U nastavku teksta donosimo kratak osvrt na primjenu ustavnih načela u sustavu oporezivanja dohotka građana, koji je u Republici Hrvatskoj reguliran Zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak.

Informatorovi pravni alati: Primjer tužbe radi povećanja uzdržavanja

Stručni članak

Prema dosadašnjoj sudskoj praksi povećanje plaće obveznika uzdržavanja samo po sebi, bez promjene drugih okolnosti na kojima se temelji prijašnja odluka o uzdržavanju, a osobito kada nema povećanja mjesečnih novčanih potreba uzdržavane osobe, ne čini samo po sebi okolnost koja bi opravdavala donošenje odluke o povećanju iznosa uzdržavanja.

MSFI 9 – Financijski instrumenti
Autor: Baldo Hreljac

Stručni članak

Međunarodni standard financijskog izvještavanja 9 (u nastavku teksta: MSFI 9), koji je izdan u srpnju 2014. godine i koji zamjenjuje Međunarodni računovodstveni standard 39 (u nastavku teksta: MRS 39), obvezno se primjenjuje od 1. siječnja 2018. Tri su glavna područja koja obrađuje MSFI 9: klasifikacija i mjerenje financijskih instrumenata, umanjenje vrijednosti financijske imovine i računovodstvo zaštite (hedge accounting). U ovom članku navodimo poslovne modele za upravljanje financijskom imovinom te dajemo kratak prikaz kriterija za klasifikaciju financijske imovine i obveza, te njihovo mjerenje.

Mjerila za određivanje mjesečnog iznosa za uzdržavanje djeteta
Autor: Marijana Dedić-Lokma

Stručni članak

Tablice o prosječnim potrebama djeteta i minimalni novčani iznosi za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta donose se svake godine, predstavljaju osnovu za određivanje iznosa uzdržavanja prema prosječnim potrebama maloljetnog djeteta u skladu s dobi djeteta, prihodima roditelja obveznika uzdržavanja prema platnim razredima i prosječnim troškovima života u Republici Hrvatskoj,a variraju ovisno o visini prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske. 

NEPRAVDA JE NAJVEĆA, KAD KO OD ZLA DJELA SVOG JOŠ I KORIST KAKVU PRIMI
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Navedena latinska regula sadržava načelo prema kojem nitko ne može zasnivati određeno subjektivno pravo na svojem nemoralnom ili nezakonitom postupku. 

Vremeplov: Galerijev edikt o toleranciji – 30. travnja 311.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Sa željom da učvrsti uzdrmanu carsku vlast, a pod velikim utjecajem svoga zeta, rimskog cezara Galerija, otvorenog mrzitelja kršćana, Dioklecijan je krenuo u progon kršćana te je donio četiri edikta protiv njih.

Neujednačena sudska praksa u svezi s pravnim instrumentom vinkulacije police osiguranja
Autor: Mišo Mudrić

Stručni članak

Vinkulacija police osiguranja često se pojavljuje u osigurateljnoj praksi, s tim u svezi i u sudskoj praksi. Učestalo se u stručnoj literaturi navodi da se vinkulacijom police osiguranja prenose sva prava po polici na treću osobu, što je, prema mišljenju autora, pogrešno. U članku autor analizira određene predmete iz domaće sudske prakse koji se odnose na vinkulaciju police osiguranja.

Pravično suđenje (arbitrarnost) – predujam poreza na dohodak
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustavni sud svoje odluke zasniva na činjenicama utvrđenim u sudskom postupku, osim ako podnositelj ustavne tužbe ne iznese ozbiljnije, relevantne i dostatne razloge zbog kojih je od tog pravila potrebno odstupiti

Radno pravo – otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslodavac je ovlašten otkazati ugovor o radu s ponudom izmijenjenog ugovora tako da ponudi radniku da obavlja radne obveze, za isto radno mjesto u drugom mjestu rada - ako je zbog gospodarskih ili organizacijskih razloga nastala potreba za preseljenje proizvodnog pogona u drugo mjesto rada

Ovršni postupak – obustava ovrhe
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sud nije ovlašten obustaviti ovrhu prema odredbi čl. 180.a st. 4. Ovršnog zakona, nakon stupanja na snagu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima u slučaju da ovrhovoditelj nije namirio svoju tražbinu u skladu s rješenjem o ovrsi u roku godinu dana od dostave toga rješenja Financijskoj agenciji, niti je u tom roku predložio promjenu predmeta i sredstva ovrhe

Zadužnica kao ovršna isprava
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Postojanje zadužnice ne znači da je tražbina utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom pa nije riječ o pravomoćno presuđenoj stvari. Zadužnica ima učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi, ali ona nije sudska odluka

Obajdin protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Svaki nedostatak istrage koji umanjuje mogućnost utvrđivanja uzroka smrti ili odgovorne osobe, dovodi do rizika da istraga nije u skladu s člankom 2. Konvencije

Hodžić protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Osoba koja nije iskoristila mogućnost ostvarenja isplate stare devizne štednje sukladno slovenskim propisima o izvršenju presude Ališić i dr., ne može s uspjehom pokretati postupak pred Europskim sudom za ljudska prava sve dok ne iscrpi mogućnosti koje joj u tom smislu pruža slovenski pravni sustav

Prestanak potrebe za radom ustupljenog radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Agencija za privremeno zapošljavanje sklopila je ugovor o radu na određeno vrijeme za ustupanje radnika kod korisnika do 1. studenoga 2018. Zbog promjene organizacije rada kod korisnika, prestala je potreba za radom određenog broja ustupljenih radnika te korisnik neće imati potrebe za tolikim brojem izvršitelja na istim poslovima, o čemu je obavijestio agenciju. Koje su obveze korisnika u navedenom slučaju prema agenciji, jer u samom ugovoru o ustupanju niti u općim odredbama koje su sastavni dio ugovora o ustupanju, za opisani slučaj nisu navedene obveze korisnika?

Provoz električne energije kroz Republiku Hrvatsku

Vi pitate - mi odgovaramo

Osnovali smo u Republici Hrvatskoj trgovačko društvo za trgovanje električnom energijom i planiramo dobavljati električnu energiju od povezanog društva iz treće zemlje te je preprodavati dalje povezanom društvu, koje je također preprodavatelj, a ima sjedište u drugoj državi članici Europske unije. Prema tome, električna energija bi u Republici Hrvatskoj bila samo u tranzitu do konačnog odredišta u drugoj državi članici Europske unije. Kakav je porezni tretman te transakcije u Republici Hrvatskoj, u smislu poreza na dodanu vrijednost?

Postupak prije otkazivanja

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je nastavio kasniti na posao i nakon što je upozoren da kašnjenjem na posao čini povredu obveza iz radnog odnosa i da ako nastavi s takvim ponašanjem, može dobiti otkaz. Može li mu se u takvom slučaju dati redoviti otkaz bez upozorenja?

Kupnja automobila od građanina

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo kupuje rabljeni osobni automobil od fizičke osobe, građanina Republike Hrvatske. Koje su obveze tog društva pri kupnji automobila?

Povreda dužnosti uzdržavanja

Vi pitate - mi odgovaramo

Pravomoćnom presudom utvrđena je obveza roditelja na plaćanje uzdržavanja za maloljetno dijete, koji usprkos navedenoj presudi ne plaća uzdržavanje. Pokrenut je i ovršni postupak radi naplate neplaćenih iznosa za uzdržavanje, međutim bez uspjeha. Postoji li još koja zakonska mogućnost ostvarivanja prava na uzdržavanje?

Aktivna legitimacija suvlasnika zgrade

Vi pitate - mi odgovaramo

Moraju li svi suvlasnici (etažni vlasnici) stambene zgrade biti tužitelji kad je riječ o zahtjevu za naknadu štete vezanu uz zajedničke dijelove zgrade?

Filteri