Informator broj 6181-6182 od 01. lipnja 2013. i 08. lipnja 2013.

UVODNIK

O vladavini prava u građanskopravnim odnosima – potrebe, problemi i mogućnosti

U ovom članku o ostvarenju temeljnog načela vladavine prava iz članka 3. Ustava Republike Hrvatske u građanskopravnim odnosima piše dr. sc. NIKOLA GAVELLA, professor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U članku se osobito ističe problem nedostatka prilagodbe sudovanja suvremenim potrebama i iskorištavanju suvremenih mogućnosti. Naime, kako navodi autor, okolnosti života, rada i privređivanja u društvu mijenjaju se brže nego institucionalni i postupovni elementi sudovanja. Stoga, autor u članku predlaže, u svrhu mobilnosti sudova i osobnog pristupanja sudu, uspostavu službe hitne sudske pomoći.
Autor: dr. sc. Nikola Gavella, professor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj

O vladavini prava u građanskopravnim odnosima – potrebe, problemi i mogućnosti
Autor: Nikola Gavella

Stručni članak

U ovom članku o ostvarenju temeljnog načela vladavine prava iz članka 3. Ustava Republike Hrvatske u građanskopravnim odnosima piše dr. sc. NIKOLA GAVELLA, professor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U članku se osobito ističe problem nedostatka prilagodbe sudovanja suvremenim potrebama i iskorištavanju suvremenih mogućnosti. Naime, kako navodi autor, okolnosti života, rada i privređivanja u društvu mijenjaju se brže nego institucionalni i postupovni elementi sudovanja. Stoga, autor u članku predlaže, u svrhu mobilnosti sudova i osobnog pristupanja sudu, uspostavu službe hitne sudske pomoći.

Novi Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Novi Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba (Nar. nov., br. 55/13) uređuje uvjete, način i postupak naplate dospjelog nenaplaćenog, odnosno neplaćenog poreznog duga fizičkih osoba, čiju knjigovodstvenu evidenciju vodi Porezna uprava. Na taj se način stvaraju uvjeti prevladavanja prisutne nelikvidnosti, potom smanjenja poreznog opterećenja, kao i mogućnost gospodarskog restrukturiranja. U prvom dijelu ovog članka5 autorica se više bavila subjektima, odnosno poreznim obveznicima na koje se Zakon odnosi, potom što se smatra poreznim dugom i za koja se javna davanja ne može reprogramirati naplata, a u drugom dijelu piše o propisanom roku za podnošenje zahtjeva za reprogram duga kao i otpisu poreznog duga s osnove kamata uz istodobni reprogram glavnice poreznog duga, potom o otpisu duga s osnove kamata jednokratnom uplatom glavnice duga, zatim način utvrđivanja visine poreznog duga kao i odlučivanje o zahtjevu za reprogram duga te zahtjevu za odgodu ovrhe s naslova poreznog duga.

Osiguranje oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem na nekretninama i pokretninama
Autori: Gabrijela Mihelčić Domagoj Vučkov

Stručni članak

U Informatoru, u broju 6180 od 29. svibnja 2013., objavili smo prvi dio ovog članka u kojem smo pisali o nadležnosti suda za određivanje privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, prijedlogu za osiguranje, tražbini koja se osigurava, vrstama privremenih mjera i predmetu osiguranja. U nastavku pišemo o rješenju o osiguranju, pretpostavkama za određivanje privremene mjere, sadržaju rješenja, vrstama privremenih mjera, vremenu trajanja privremene mjere, pravnim lijekovima protiv rješenja o osiguranju, ukidanju privremene mjere i pravu na naknadu štete.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu
Autor: Nataša Novaković

Stručni članak

Na 91. sjednici Vlade RH, održanoj 24. svibnja 2013., usvojen je Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te je upućen u daljnju zakonodavnu proceduru. Rezultat je to šestomjesečnih pregovora Ministarstva rada i mirovinskog sustava sa sindikalnim središnjicama i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Naime, radi se o prvoj fazi izmjena Zakona o radu, koje su donesene dogovorom izme|u poslodavaca i sindikata. Najavljena druga faza izmjena Zakona o radu trebala bi se dogoditi tijekom ove godine i stupiti na snagu s 1. siječnjem 2014., a te bi promjene obuhvaćale šira interesna pitanja, te neke inicijative same države kao što je najavljena promjena sustava otpremnina. U članku dajemo prikaz novina koje se pripremaju u Zakonu o radu (Nar. nov., br. 149/09, 61/11 i 82/12 – u nastavku teksta: ZOR), s tim da se u njemu neće podrobnije pisati o novim odredbama koje se odnose na europsko radničko vijeće, jer one stupaju na snagu kasnije od ostalih odredaba, odnosno ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, pa ćemo o toj temi pisati naknadno.

Naplata po zadužnici u praksi
Autor: Sandra Cindrić

Stručni članak

U članku prikazujemo postupak provedbe prisilne naplate na temelju zadužnice. Pritom ukazujemo i na najčešće pogreške i nedostatke koji za posljedicu imaju da se ne može postupiti po zadužnici. U tim slučajevima zadužnicu Financijska agencija, kao nepodobnu osnovu za plaćanje, vraća podnositelju.

Socijalna skrb i financiranje domova za starije i nemoćne osobe
Autor: Nevenka Brkić

Stručni članak

Odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 33/01 - 19/13) određeni su poslovi čije je obavljanje županija dužna organizirati te poslovi koje županija može obavljati. Jedan od tih poslova je i obavljanje djelatnosti socijalne skrbi. Zakonom o socijalnoj skrbi (Nar. nov., br. 33/12) uređena je djelatnost, načela i financiranje socijalne skrbi. Tim je Zakonom, također, propisano da osnivač domova socijalne skrbi može biti Republika Hrvatska te jedinica područne (regionalne) samouprave i Grad Zagreb. Republika Hrvatska, za financiranje domova kojima je osnivač, dužna je u svom proračunu osigurati sredstva. Već je dredbama članka 40. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi (Nar. nov., br. 59/01) bilo uređeno da se sredstva za pokriće rashoda za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne osobe prenose s državne razine na razinu županija i Grada Zagreba. Decentralizirane funkcije su rashodi koji su posebnim zakonima za osnovno i srednje školstvo, socijalnu skrb, zdravstvo i vatrogastvo 2001. godine preneseni na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a financiraju se iz dodatnog udjela poreza na dohodak i pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije.

Pitanje nadležnosti Ustavnog suda u postupcima nadzora nad pravilnošću izborne promidžbe koje provodi nadležno izborno povjerenstvo
Autor: Sandra Marković

Stručni članak

Predmet ovog članka je Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske U-VII-2796/2013 od 20. svibnja 2013. kojim je Ustavni sud odlučivao u povodu zahtjeva za provođenje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću lokalnih izbora. Naime, Zakon o lokalnim izborima (Nar. nov., br. 144/12) u članku 53. točka 7. propisuje da gradsko izborno povjerenstvo i općinsko izborno povjerenstvo nadzire pravilnost izborne promidžbe za općinske, odnosno gradske izbore u skladu s tim Zakonom. U članku, stoga, analiziramo sadržaj Rješenja kojim je Ustavni sud utvrdio da Ustavni sud nije drugostupanjsko tijelo u postupcima nadzora nad pravilnošću izborne promidžbe koje provodi nadležno izborno povjerenstvo.

Prava malih dioničara - upravni akt - podnošenje ustavne tužbe
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Upravnim aktima, kojima se nalaže preuzimanje nekog dioničkog društva, ne odlučuje se o pravima ili obvezama malih dioničara dioničkih društava koja se preuzimaju, te s obzirom da je ustavna tužba podnesena protiv odluke tijela s javnim ovlastima, kojom nije odlučivano o pravima ili obvezama podnositelja kao(malog) dioničara, podnositelj nije ovlašten za njezino podnošenje

Pravo vlasništva - bivše društveno vlasništvo
Sud: Županijski sud Šibenik

SENTENCE

U parnici za utvrđenje prava vlasništva na nekretnini upisanoj kao "Općenarodna imovina" pasivno je legitimirana Republika Hrvatska

Parnični postupak - apsolutna nenadležnost
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sud se zbog postojanja ugovora o arbitraži, ne može po službenoj dužnosti oglasiti apsolutno nenadležnim, ukinuti provedene radnje i odbaciti tužbu, već to može učiniti samo u povodu pravovremenog prigovora tuženika, koji je stavljen najkasnije na pripremnom ročištu ili, ako ono nije održano, na glavnoj raspravi do završetka tuženikova odgovora na tužbu

Ovrha na nekretnini - zabilježba ovrhe
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako je do promjene vlasnika na ovršenikovoj nekretnini došlo prije zabilježbe ovrhe u zemljišnoj knjizi, ovrha se ne može pro¬vesti na toj nekretnini, već će sud obustaviti ovrhu

Ništetnost odluke glavne skupštine o izboru članova nadzornog odbora

Vi pitate - mi odgovaramo

Odlukom glavne skupštine dioničkog društva o izboru članova nadzornog odbora izabrano je više članova negoli je to određeno statutom društva. Je li takva odluka ništetna i ako jest, odnosi li se na sve izabrane članove?

Korištenje uvezane knjige računa radi provedbe postupka fiskalizacije

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li obveznik fiskalizacije koji najvećim dijelom svoje račune naplaćuje na transakcijski račun, a manji dio računa u gotovini, izdavati račune kao mali obveznik fiskalizacije, i to iz uvezane Knjige računa koja je prethodno ovjerena u Poreznoj upravi, a da pritom ne čini porezni prekršaj?

Upravni postupak - rok za podnošenje sporednog zahtjeva

Vi pitate - mi odgovaramo

Stranka je podnijela zahtjev za isplatu mirovine. Može li za vrijeme trajanja upravnog postupka taj zahtjev proširiti zahtjevom za isplatu zakonskih zateznih kamata na neisplaćenu mirovinu? Kakva je situacija u slučaju da je u istoj stvari proveden ponovni postupak, nakon poništenja prijašnjeg rješenja?

Prioritetne tražbine

Vi pitate - mi odgovaramo

Utječe li otvaranje predstečajne nagodbe na ostvarivanje potraživanja radnika s osnove neisplaćene plaće, nastale do otvaranja predstečajne nagodbe. Hoće li se u tom slučaju prekinuti ovršni postupci, odnosno hoće li Financijska agencija prekinuti provoditi ovrhu radi naplate tih tražbina?

Filteri