Informator broj 5598-5599 od 31. listopada 2007. i 07. studenog 2007.

UVODNIK

U povodu Dana otvorenih trgovačkih sudova

U povodu Dana otvorenih trgovačkih sudova, 29. listopada 2007., na Trgovačkom sudu u Zagrebu održan je brifing za novinare na kojem su sudjelovali Ana Lovrin, ministrica pravosuđa Republike Hrvatske, Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, mr. sc. Srđan Šimac, predsjednik Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i Nevenka Marković, predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu, koji su govorili o važnosti koju za zajednicu predstavlja projekt Dan otvorenih trgovačkih sudova. Svi trgovački sudovi u Republici Hrvatskoj i Visoki trgovački sud Republike Hrvatske po prvi su put otvorili vrata građanima radi neposrednog uvida u njihov rad. Namjera je, kako su istaknuli u svojim izlaganjima predsjednici Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu, građanima omogućiti izravnu komunikaciju sa sucima i sudskim službenicima te ih upoznati s njihovim svakodnevnim radnim aktivnostima. Srđan Šimac, predjsjednik Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske istaknuo je da će ova akcija kao i buduće slične akcije koje će se provoditi, pridonijeti boljem razumijevanju javnosti o položaju i ulozi sudova u našem društvu te pomoći pozitivnoj promjeni percepcije javnosti o radu sudova.
Autor: Ana Lovrin, dipl. iur.

Sadržaj

Obveza iz primitaka učenika za vrijeme praktičnog rada i naukovanja

Vi pitate - mi odgovaramo

Plaćaju li se na primitke učenika za vrijeme praktičnog rada doprinosi kada se ti primici isplaćuju iznad propisanih neoporezivih iznosa?

Stope ugovornih i zateznih kamata

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji će se način od 1. siječnja 2008. utvrđivati stopa zateznih i ugovornih kamata i koja će se stopa primjenjivati s obzirom na važeće Uredbe o visini najviših dopuštenih ugovornih kamatnih stopa (Nar. nov., br. 153/06) i Uredbu o visini stope zatezne kamate (Nar. nov., br. 153/06).

Lokalna samouprava – premještaj službenika

Vi pitate - mi odgovaramo

Pod kojim se uvjetima službenika u lokalnoj samoupravi može premjestiti na drugo radno mjesto u istom ili drugom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, bez njegove suglasnosti?

Zaštita na radu – zaštitna odjeća

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li poslodavac pravilnikom propisivati mjere, tj. sankcije za nenošenje zaštitne odjeće na radu, npr. opomenu, otkaz, novčanu kaznu itd.?

Filteri