Informator broj 5523-5524 od 10. veljače 2007. i 17. veljače 2007.

UVODNIK

Aktualnost federalnog načela

Centar za demokraciju i pravo »Miko Tripalo« i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su znanstveni skup na temu »Primjena federalnog načela i pouke ustavne reforme iz 1971.,* koji je održan na zagrebačkom Sveučilištu 6. veljače 2007. godine, pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske g. Stipe Mesića. Namjera organizatora bila je, u tijeku procesa pridruživanja Europskoj uniji, potaknuti i oživjeti teorijsku raspravu o hrvatskim iskustvima s federalizmom i primjenom federalnog načela. Uvodno izlaganje podnio je prof. dr. sc. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Skraćeno izlaganje donosimo u nastavku.
Autor: prof. dr. sc. Branko Smerdel

Sadržaj

Produljenje rodiljnog dopusta i mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetovog života

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnici je produljen rodiljni dopust za onoliko vremena koliko je dijete rođeno prerano (mjesec dana). Rodiljni dopust je istekao, sada radnica koristi pravo da ne radi (miruje joj radni odnos do treće godine djetetovog života). Obratila nam se sa zahtjevom da joj se i mirovanje radnog odnosa produlji za mjesec dana, za koje razdoblje joj je produljen i rodiljni dopust. Ima li radnica pravo to?

Oporezivanje dodjele dionica članovima uprave trgovačkog društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo je iz svog portfelja dodijelilo članovima uprave, koji su ujedno i njegovi zaposlenici, vlastite dionice bez naknade. Kakav je porezni tretman takve dodjele dionica?

Tumačenje ugovora

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji način treba tumačiti nejasne odredbe ugovora. U korist kupca koji je ugovor sklopio, prema unaprijed pripremljenim formularima i koji je u tom odnosu »slabija« strana ili na neki drugi način?

Obnavljanje spisa

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji se način može obnoviti zagubljeni sudski spis i tko snosi troškove tog postupka?

Filteri