Informator broj 5362-5363 od 27. srpnja 2005. i 03. kolovoza 2005.

UVODNIK

Stupanje na snagu i početak primjene zakona

O značenju i pravnim dosezima primjene u pravnoj teoriji i praksi instituta stupanja na snagu zakona te s tim u svezi odgode primjene zakona, piše AGATA RAČAN, sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske. Autorica istovremeno ukazuje na ustavno odre|enje tog instituta i na nomotehničke propuste kroz primjere iz zakonodavne prakse i ukazuje na neusklađenost odredaba zakona s Ustavom u slučajevima kad je propisana odgoda primjene zakona koji je stupio na snagu.
Autor: Agata Račan

Sadržaj

Proglašavanje i upravljanje zaštićenim područjima

Stručni članak

Predmet članka su odredbe Zakona o zaštiti prirode (Nar. nov., br. 70/05) koji je stupio na snagu 16. lipnja 2005. g., a uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti. U članku su obrađene vrste zaštićenih područja, postupak proglašavanja zaštićenih područja, upravljanje zaštićenim područjem te se ukazuje na obveze jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na usklađivanje s odredbama tog Zakona.

Stupanje na snagu i početak primjene zakona
Autor: Agata Račan

Stručni članak

O značenju i pravnim dosezima primjene u pravnoj teoriji i praksi instituta stupanja na snagu zakona te s tim u svezi odgode primjene zakona, piše AGATA RAČAN, sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske. Autorica istovremeno ukazuje na ustavno određenje tog instituta i na nomotehničke propuste kroz primjere iz zakonodavne prakse i ukazuje na neusklađenost odredaba zakona s Ustavom u slučajevima kad je propisana odgoda primjene zakona koji je stupio na snagu.

Završno ročište u stečajnom postupku
Autor: Jelena Čuveljak

Stručni članak

Tijekom stečajnog postupka odvija se više ročišta, odnosno skupština vjerovnika, a u Stečajnom zakonu1 posebno su naglašeni: izvještajno i ispitno ročište zatim posebna sjednica skupštine vjerovnika te završno ročište. Naime, vjerovnici u stečajnom postupku imaju aktivnu ulogu te donose bitne odluke koje se tiču postupka, a skupština vjerovnika je tijelo stečajnog postupka u kojem sudjeluju svi vjerovnici stečajnog dužnika, te se u sklopu tih skupština donose bitne odluke za tijek stečajnog postupka. Zabunu može stvarati činjenica da SZ koristi naziv skupština vjerovnika za tijelo stečajnog postupka i za ročišta na kojima to tijelo donosi svoje odluke.

Tumačenje kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike
Autori: Sanda Pipunić Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

Vlada Republike Hrvatske, kao poslodavac, i sindikati državnih službi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, Sindikat vojnih službenika i namještenika i Carinski sindikat Hrvatske, zaključili su 2. srpnja 2004. g. Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike Nar. nov., br. 92/04, 141/04 - isp. i 150/04 - isp.) za vrijeme od četiri godine. U članku donosimo tumačenja odredaba Kolektivnog ugovora koje je dala Zajednička komisija na četvrtoj sjednici, održanoj 9. lipnja 2005. g. Napominjemo da smo u Informatoru br. 5348 od 8. lipnja 2005. g. objavili stajališta Zajedničke komisije s treće sjednice, održane 20. travnja 2005. g., a tumačenja prve i druge sjednice od 24. siječnja 2005. g. i 2. veljače 2005. g. objavili smo u listu Informator br. 5325 od 19. ožujka 2005. g. Tumačenja sa četvrte sjednice od 9. lipnja 2005. g. su sistematizirana redoslijedom članaka Kolektivnog ugovora.

Novine u oporezivanju kave posebnim porezom
Autor: Željka Marinović

Stručni članak

Hrvatski je sabor 8. srpnja 2005. g. donio Zakon o posebnom porezu na kavu (Nar. nov., br. 87/05), koji će se primjenjivati od 1. rujna 2005. g. Donošenjem toga Zakona stavljen je izvan snage Zakon o posebnom porezu na kavu (Nar. nov., br. 139/97, 55/00, 127/00 i 107/01). Usporedno sa Zakonom o posebnom porezu na kavu donesen je i Pravilnik o posebnom porezu na kavu kao podzakonski akt za njegovu provedbu koji još nije objavljen, a primjenjivat će se od 1. rujna 2005. g. Najvažnija novina Zakona o posebnom porezu na kavu je uvođenje markica za označavanje kave koja je u prometu na carinskom području Republike Hrvatske. Novina je, također, uvođenje novih pojmova i naziva kod predmeta oporezivanja, kao što su kavovine te proizvodi od kave i kavovina. Poseban porez plaća se prema neto težini jednog kilograma kave, a kod gotovih napitaka koji sadržavaju kavu, ekstrakt, esencije ili koncentrat kave (uključujući i one bez kofeina) poseban porez se plaća prema postotku udjela kave u jednom kilogramu neto težine toga proizvoda, a ne prema težini proizvoda.

Pravo građenja kao oblik raspolaganja građevinskim zemljištem jedinica lokalne samouprave
Autor: Petar Simonetti

Stručni članak

Zahtjev za prijenos državnog građevinskog zemljišta u vlasništvo jedinica lokalne samouprave i zabrana otuđenja de lege ferenda, proizlazi iz njegova nastojanja da se snize troškovi izgradnje i cijene zgrada (stanova i samostalnih prostora), isključenjem cijene zemljišta i da se osiguraju stabilni izvori prihoda za ulaganja u komunalnu infrastrukturu. To se postiže s pomoću prava građenja. Pravo građenja ima dvostruku pravnu prirodu: ono je istovremeno ograničeno stvarno pravo na tuđem zemljištu i nekretnina u pravnom smislu, a zgrada koja je na njemu izgrađena, ili njime odvojena od zemljišta, njegova je pripadnost. Niti se zgrada može odvojiti od prava građenja, niti se pravo građenja može odvojiti od zemljišta, a njegov nositelj ima »ovlasti plodouživatelja glede zemljišta«. U članku autor analizira socijalno, gospodarsko i pravno gledište prava građenja. Članak objavljujemo u dva dijela. Drugi dio članka objavljujemo u idućem broju Informatora.

Baadsgaard protiv Danske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Činjenica da su novinari osuđeni radi klevete ne predstavlja povredu prava na slobodu izražavanja jer oni nisu osuđeni zato što su upozorili javnost na propuste policije ili zato što su iznijeli vrijednosne sudove o radu pojedinih policijskih službenika, već zato što su iznijeli nedokazani činjenični navod da je određeni policijski službenik počinio kazneno djelo.

Stvarna nadležnost trgovačkih sudova
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Trgovački sud je nadležan za suđenje u sporu o odgovornosti člana uprave trgovačkog društva, za obveze tog društva.

Građevna dozvola - rekonstrukcija - nosivi dio zgrade
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad se izdaje građevna dozvola za rekonstrukciju koja se izvodi unutar posebnog dijela nekretnine u vlasništvu investitora, tada za zadiranje u nosivi dio zgrade koji se nalazi u stanu, a koji je u vlasništvu investitora, nije potrebno pribaviti suglasnost svih suvlasnika, jer se ne radi o zajedničkom dijelu zgrade.

Razlozi za otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Okolnost da je radnik prodao dionice bez prethodne ponude poslodavcu koji je imao pravo prvokupa, nije razlog za redoviti otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika, niti razlog za izvanredni otkaz.

Obvezno pravo - vrijeme ispunjenja kad rok nije određen
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako nije dokazano da je vjerovnik pozvao dužnika na ispunjenje obveze, dužnik je pao u zakašnjenje podnošenjem tužbe (ili ovršnog prijedloga na temelju vjerodostojne isprave) sudu, te od toga dana vjerovnik ima pravo na zakonsku zateznu kamatu.

Prijenos poslovnog udjela

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li dopušteno prenositi poslovni udjel iako temeljni ulog nije u cijelosti plaćen i, ako je moguće, tko ga je dužan platiti?

Lokalna samouprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li općina Odlukom o razdoblju kalendarske godine i za vrijeme u kojemu se ne mogu graditi građevine, odnosno izvoditi radovi, propisati prekršajne sankcije?

Porez na dobit od iskorištavanja brodova u međunarodnoj plovidbi

Vi pitate - mi odgovaramo

Plaćaju li trgovačka društva, registrirana za brodarsku djelatnost, porez na dobit koju ostvare od iskorištavanja brodova u međunarodnoj plovidbi?

Filteri