Informator broj 6606-6608 od 23. prosinca 2019. i 30. prosinca 2019.

UVODNIK

S Novim informatorom u 2020.

Novi informator je, tradicionalno, dočekao goste u blagdanskom raspoloženju na svom božićnom domjenku u Palace hotelu u Zagrebu, 18. prosinca 2019. Bila je to prigoda za susret prijatelja, kolega i suradnika Informatora koji su tijekom 2019. svojim radom, idejama, a ponajviše entuzijazmom, pridonijeli radu Novog informatora kakav je danas - društvu čiji se tjednik Informator čita i koji je aktualan te društvu čije su druge usluge prepoznate diljem Hrvatske.

Sadržaj

S Novim informatorom u 2020.

Stručni članak

Novi informator je, tradicionalno, dočekao goste u blagdanskom raspoloženju na svom božićnom domjenku u Palace hotelu u Zagrebu, 18. prosinca 2019. Bila je to prigoda za susret prijatelja, kolega i suradnika Informatora koji su tijekom 2019. svojim radom, idejama, a ponajviše entuzijazmom, pridonijeli radu Novog informatora kakav je danas - društvu čiji se tjednik Informator čita i koji je aktualan te društvu čije su druge usluge prepoznate diljem Hrvatske.

NOVATIO NON PRAESUMITUR
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Navedena volja ili namjera obnove obveze tradicionalno se na latinskom jeziku označava izrazom animus novandi.

Vremeplov: Božićno primirje iz 1914.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Pravilnikom o zakonima i običajima rata na kopnu uz IV. Hašku Konvenciju o zakonima i običajima rata na kopnu iz 1907., uređeno je (Glava V., članci 36.-41.) pitanje primirja

Novi Zakon o blagdanima, neradnim danima i spomendanima u Republici Hrvatskoj
Autor: Biljana Barjaktar

Stručni članak

Tijekom studenoga 2019. Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o blagdanima, neradnim danima i spomendanima u Republici Hrvatskoj, koji je objavljen u Narodnim novinama, broj 110/19, a stupa na snagu 1. siječnja 2020. Budući da smo na pragu tog datuma, čitatelje upućujemo na novi kalendar blagdana, neradnih dana i spomendana u Republici Hrvatskoj.

Mišljenja Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u provedbi Zakona o komunalnom gospodarstvu
Autor: Marta Mustur

Stručni članak

Zakon o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov., br. 86/18 i 110/18 - Odluka USRH) stupio je na snagu 4. kolovoza 2018., a u prosincu iste godine, odlukom Ustavnoga suda Republike Hrvatske, doživio je i prvu izmjenu. Riječ je o Zakonu koji je važan svim jedinicama lokalne samouprave koje organiziraju pružanje komunalnih usluga, pravnim i fizičkim osobama-pružateljima komunalnih usluga, kao i građanima koji su njihovi korisnici. Stoga su mišljenja, koja u sklopu odgovora na upite fizičkih i pravnih osoba iznosi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, osobito važna za njegovu pravilnu primjenu.

Dodatak II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

Krajem studenoga 2019. Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati zaključili su Dodatak II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim je ugovoren rast osnovice za izračun plaće državnim službenicima i namještenicima u 2020. i veći iznos jednokratnih materijalnih prava. Autorica prikazuje sadržaj Dodatka II i pojašnjava na koji će način novi sporazum između Vlade i reprezentativnih sindikata utjecati na plaću i jednokratna materijalna prava državnih službenika i namještenika u 2020.

Novela Zakona o parničnom postupku iz 2019.
Autor: Dejan Bodul

Stručni članak

Dana 1. rujna 2019. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. Ratio toga ambicioznog poduhvata je potreba izmjene čitavog niza instituta odnosno nužnost uvažavanja prijedloga i sugestija sudske prakse koja su rezultat dugogodišnjih iskustava. Također, trebalo je uzeti u obzir i specifičnu situaciju Vrhovnog suda, ali i činjenicu da tehnološki razvoj determinira modernizaciju procesnog prava, koja nužno mora odražavati kvalitete vremena u kojemu živimo. Radi ostvarenja tih ciljeva, Novelom su, u domeni funkcionalnog procesnog prava, redizajnirani mnogi procesni instituti te je kreiran znatan broj novih pravila. Zbog opsega promjena, cilj je ovoga članka prikazati i analizirati izmjene u općim odredbama te izmjene u postupku pred prvostupanjskim i drugostupanjskim sudom.

Informatorovi pravni alati: Pravilnik o postupku unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i imenovanja povjerljive osobe
Autor: Novi informator

Stručni članak

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (Nar. nov. br. 17/19 - u nastavku teksta: Zakon) objavljen je 20. veljače 2019., a stupio je na snagu 1. srpnja 2019. Svrha donošenja tog Zakona je osiguranje učinkovite zaštite prijavitelja nepravilnosti tzv. »zviždača« te osiguravanje dostupnih i pouzdanih načina prijavljivanja nepravilnosti.

Dospijeće tražbine kao bitna odrednica pri pobijanju dužnikovih pravnih radnji
Autor: Vlado Skorup

Stručni članak

Dospjelost tražbine svrstava se u opće pretpostavke paulijanske zaštite koje na izvjestan način određuju i legitimaciju svakog od sudionika u tom postupku. Dospjelosti tražbine, u kontekstu pobijanja, možemo pristupiti na više načina. Stoga ovaj članak ima za cilj pridonijeti aporematičnoj raspravi koja bi trebala razriješiti vječnu dvojbu: što je (treba biti) prije, kod paulijanske tužbe, da bi bila uspješna - dospijeće tražbine vjerovnika ili raspolaganje dužnika imovinom.

Abecedarij upravnog postupka: Izuzeće službene osobe
Autor: Frane Staničić

Stručni članak

Čl. 24. st. 1. i 2. ZUP-a

Zahtjev za izlazak iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost u 2020.
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Vrijednost oporezivih isporuka dobara i obavljenih usluga koje su ostvarene u prethodnoj ili tekućoj kalendarskoj godini, u većoj ili manjoj svoti od propisanog praga koji iznosi 300.000,00 kuna, određuje hoće li se porezni obveznici upisati u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost (u nastavku teksta: PDV) po sili zakona ili dobrovoljno. U nastavku donosimo podsjetnik na osnovna pravila i rokove izlaska iz sustava PDV-a.

PRILOG: Novine u poreznim propisima
Autori: Alen Benazić Stjepan Gadžo Lidija Karačić Mirjana Mahović Komljenović Antonio Prtenjača Gordana Lončar Jasna Kropf Vanja Martinović

Stručni članak

U Narodnim novinama, broj 121/19 od 11. prosinca 2019., objavljene su izmjene i dopune devet poreznih zakona. Izmijenjeni su i dopunjeni: Opći porezni zakon, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Zakon o porezu na dobit, Zakon o trošarinama, Zakon o administrativnoj suradnji u području poreza, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića te Zakon o posebnom porezu na motorna vozila. Navedeni propisi najvećim dijelom stupaju na snagu 1. siječnja 2020., osim odredbe članka 30.h Zakona o porezu na dobit, o obrnutoj hibridnoj neusklađenosti, koja stupa na snagu 1. siječnja 2022., te Zakona o fiskalizaciji, koji dijelom stupa na snagu 1. travnja 2020., a dijelom 1. siječnja 2021. U nastavku autorice i autori donose prve informacije o izmjenama i dopunama poreznih propisa u okviru četvrtog kruga porezne reforme.

Obvezno pravo – ugovor o osiguranju – tijek kamata
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kada se osiguranik tuženika prije pokretanja parnice nije obratio osiguravatelju sa zahtjevom za isplatu osigurane svote, zatezna kamata, sukladno odredbi članka 919. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, teče istekom četrnaestog dana računajući od sljedećeg dana od dana dostave tužbe

Obvezno pravo – pobijanje pravnih radnji dužnika (jamca)
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pobijati se mogu pravne radnje dužnika, i to kako glavnog dužnika, tako i pravne radnje jamca platca (kao u konkretnom slučaju), jer jamac platac odgovara vjerovniku kao glavni dužnik za cijelu obvezu i vjerovnik može zahtijevati njezino ispunjenje bilo od glavnog dužnika bilo od jamca ili od obojice u isto vrijeme, osim toga jamac je osobni dužnik vjerovnika za obvezu za čije je ispunjenje jamčio

Stupanje na snagu općih akata jedinica lokalne samouprave
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Statutom jedinice lokalne samouprave moguće je propisati izuzetak od pravila o stupanju općeg akta na snagu nakon isteka vakacijskog razdoblja od osam dana od dana objave akta, tako da je moguće propisati stupanje općeg akta na snagu dan nakon objave, ali samo iz opravdanih razloga, a ti razlozi moraju biti obrazloženi na sjednici tijela i vidljivi u zapisniku sa sjednice predstavničkog tijela na kojoj je opći akt donesen

Stjecanje prava na pravnu zaštitu radnika pri otkazu ugovora o radu
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Radnik ne stječe pravo na pravnu zaštitu kada bude uvršten na listu tehnološkog viška, nego tek kada dobije odluku o otkazu ugovora o radu

Lopez Ribalda i drugi protiv Španjolske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Samo zaštita važnih javnih i privatnih interesa može opravdati činjenicu da radnici nisu prethodno upozoreni na primjenu mjera video-nadzora

Zajam kojim se nadomješta kapital

Vi pitate - mi odgovaramo

Smatra li se zajam, kojim se nadomješta kapital, vlastitim kapitalom društva, odnosno pribraja li se on ostatku stečajne mase i dijeli između članova društva?

Donošenje pravilnika o unutarnjem prijavljivanju nepravilnosti i savjetovanje s radničkim vijećem

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li prije donošenja pravilnika o unutarnjem prijavljivanju nepravilnosti, poslodavac provesti savjetovanje s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenikom?

Zaštita osobnih podataka – privola pri prijavi na natječaj

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li prilikom objave uvjeta natječaja za radno mjesto potrebno od kandidata zatražiti privolu za obradu njihovih osobnih podataka?

Postupanje komunalnog redara na privatnom vlasništvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Protivno odredbama gradske Odluke o komunalnom redu, na dijelu okućnice privatnog vlasnika, koji je vidljiv s javne površine, odložena je veća hrpa građevinskog materijala. Komunalni redar pokrenuo je postupak i pokušao provesti očevid, ali to nije mogao učiniti jer ga vlasnik nekretnine nije pustio na parcelu. Može li i pod kojim uvjetima u postupku nadzora nad primjenom odluke o komunalnom redu, komunalni redar postupati na privatnom vlasništvu?

Minimalna plaća radnika za 2020.

Vi pitate - mi odgovaramo

Koliko iznosi najniža bruto odnosno neto minimalna plaća radnika za rad u punom radnom vremenu za 2020.?

Filteri