Informator broj 6588-6589 od 19. kolovoza 2019.

UVODNIK

Promjena visine tužbenog zahtjeva i naknada troškova parničnog postupka - kritika novog zakonodavnog rješenja

U članku Vladimir Vučković, odvjetnik iz Zagreba, obrađuje složenu postupovnopravnu situaciju promjene visine tužbenog zahtjeva tijekom postupka i njezin utjecaj na odlučivanje o troškovima parničnog postupka, uspoređujući postojeće zakonodavno stanje i stajališta zauzeta u dosadašnjoj sudskoj praksi, s jedne strane, te nove zakonodavne izmjene prema kojoj bi se omjer uspjeha u parnici računao prema konačno postavljenom zahtjevu, s druge strane.
Autor: Vladimir Vučković

Sadržaj

Zaštita ravnopravnosti i ravnoteže strana u Zakonu o obveznim odnosima
Autor: Zvonimir Slakoper

Stručni članak

Ravnopravnost strana u obveznim odnosima ne znači da je sadržaj prava obiju strana istovjetan, nego da postoji određena ravnoteža između prava odnosno obveza dviju strana u obveznopravnom odnosu. Načelo ravnopravnosti strana pretočeno je u čitav niz odredaba Zakona o obveznim odnosima koje uspostavljaju i održavaju ravnopravnost strana, o čemu više u samom članku.

Nespojivost dužnosti lokalnih dužnosnika
Autor: Željka Tropina Godec

Stručni članak

Zakon o lokalnim izborima propisuje dužnosti koje su nespojive s obnašanjem dužnosti člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i s obnašanjem dužnosti načelnika, gradonačelnika ili župana i njihovih zamjenika. Nespojive su dužnosti brojne, a u praksi se javljaju i brojna konkretna pitanja vezana uz mogućnost istovremenog obavljanja različitih dužnosti. Autorica u članku odgovara na dvojbe koje su se u nizu konkretnih situacija pojavile u praksi. 

Abecedarij upravnog postupka: Pravo stranke na pravni lijek
Autor: Frane Staničić

Stručni članak

Čl. 12. st. 3. ZUP-a

Godišnji porez na cestovna motorna vozila i plovila
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Prema Zakonu o lokalnim porezima (Nar. nov., br. 115/16 i 101/17), obveza plaćanja poreza na cestovna motorna vozila utvrđuje se godišnje, donošenjem poreznog rješenja jedinica područne (regionalne) samouprave, i to neposrednim rješavanjem bez provedbe ispitnog postupka. Porez na plovila plaća se također godišnje prema poreznom rješenju, koje donosi nadležno porezno tijelo na području kojeg je plovilo registrirano. S obzirom na velik broj obveznika plaćanja poreza na cestovna motorna vozila i plovila, autorica u članku donosi više pojedinosti.

Prava i obveze lokalnih službenika i namještenika
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

Prava i obveze službenika i namještenika u općinama, gradovima i županijama uređena su propisima različitih razina. Autorica sistematizira i povezuje navedene propise i daje pregled temeljnih prava, obveza i odgovornosti službenika i namještenika u jedinicama lokalne samouprave utvrđenih zakonom, podzakonskim aktima, općim aktima i kolektivnim ugovorom.

DE RE PUBLICA (III)
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Pravednost je vrlina "daleko vrednija od svega zlata"(De re publica, III/5, 8), koja čovjeka "potiče biti blagim prema svima, brinuti se za ljudski rod, svakome dati ono što je njegovo (suum cuique reddere), ne dirati tuđe javne svetinje" (De re publica, III/15, 24.).

Vremeplov: Zakon SAD-a o kontroli komunista – 24. kolovoza 1954.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Aktivnosti američke vlade protiv širenja komunizma imale su i svoj zakonodavni aspekt. Već 1940. donesen je Zakon o registraciji stranaca ili Smithov zakon, prema kojem su se svi nedržavljani morali registrirati i koji je propisivao kažnjavanje onih koji su zagovarali nasilno rušenje američke vlade. 

Promjena visine tužbenog zahtjeva i naknada troškova parničnog postupka - kritika novog zakonodavnog rješenja
Autor: Vladimir Vučković

Stručni članak

U članku obrađujemo složenu postupovnopravnu situaciju promjene visine tužbenog zahtjeva tijekom postupka i njezin utjecaj na odlučivanje o troškovima parničnog postupka, uspoređujući postojeće zakonodavno stanje i stajališta zauzeta u dosadašnjoj sudskoj praksi, s jedne strane, te nove zakonodavne izmjene prema kojoj bi se omjer uspjeha u parnici računao prema konačno postavljenom zahtjevu, s druge strane.

Uporaba pečata u poreznom nadzoru
Autor: Zdravko Vukšić

Stručni članak

U poreznom nadzoru inspektori sastavljaju velik broj različitih vrsta akata (primjerice, obavijesti, zaključke, zapisnike, porezna rješenja, nagodbe, naredbe, pozive, zabilješke, zamolbe, prekršajne naloge, optužne prijedloge, kaznene prijave, upozorenja i dr.). Zbog brojnosti pismena koja se pojavljuju u poreznom nadzoru, postavlja se pitanje njihove vjerodostojnosti i autentičnosti. Stoga autor u članku pojašnjava kakva je uloga pečata u poreznom nadzoru i kada se koristi. O svemu više u nastavku. 

Informatorovi pravni alati: Prijedlog za provedbu ovrhe na nekretnini
Autor: Novi informator

Stručni članak

Prema članku 79. Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17), za odlučivanje o prijedlogu za ovrhu na nekretnini i za provedbu te ovrhe mjesno je nadležan sud na čijem se području nekretnina nalazi. Stvarna nadležnost određena je člankom 43. Ovršnog zakona. Prema toj odredbi, za provedbu ovrhe stvarno su nadležni općinski sudovi.

Ekskluzivna prava članova udruge u sportskim lukama
Autor: Ante Vuković

Stručni članak

U ovom članku analiziramo odredbe hrvatske legislative vezane uz sportsku luku u kojoj radi i djeluje sportska udruga čiji članovi imaju ekskluzivna prava na vez svojih plovila. Prema aktualnom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, sportska luka je luka posebne namjene, ali nije luka nautičkog turizma u kojoj pravna ili fizička osoba posluje i pruža turističke usluge u nautičkom turizmu te druge usluge u funkciji turističke potrošnje (trgovačke, ugostiteljske i dr.). Zaključak je da o sportskim lukama u Republici Hrvatskoj treba promišljati na nov način, sukladno trendovima u nautičkoj industriji u svijetu.

Pais Pires de Lima protiv Portugala
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Odvjetnik nije imao pravo iznositi nedokazane činjenične tvrdnje koje su naštetile časti i ugledu sudca, ali je zbog pretjerane visine naknade štete, koja je dosuđena sudcu, ipak povrijeđeno odvjetnikovo pravo na slobodu izražavanja

Prekršajni postupak – povreda prava na kontradiktorni postupak i jednakost oružja te obrazloženu sudsku odluku
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Propust upravnog tijela da u prekršajnom postupku primijeni ustavne i konvencijske zahtjeve prava stranke na kontradiktorni postupak i jednakost oružja, dužan je povodom žalbe ispraviti Visoki prekršajni sud, u protivnom krši pravo stranke na obrazloženu odluku

Zadužnica kao ovršna isprava
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kada ovrhovoditelj podnese prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave – zadužnice, tada može priložiti zadužnicu i u ovjerovljenom prijepisu

Izvanparnični postupak – priznanje inozemnog arbitražnog pravorijeka
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Odredbe članka V. st. 1. Konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka prema sadržaju odgovaraju odredbama članka 40. st. 2. Zakona o arbitraži, s čim u svezi je prvostupanjski sud pravilno ocijenio da je predmet ovoga spora - isplata novčane tražbine s osnove Ugovora o profesionalnom igranju od 9. siječnja 2016., prikladan za reguliranje arbitražom i da priznanje predmetne odluke nije protivno javnom poretku Republike Hrvatske

Posebni porez na motorno vozilo
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Obvezu plaćanja posebnog poreza na motorno vozilo ima osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja nezakonito uporabi odnosno posjeduje motorno vozilo stranih registracijskih oznaka

Obvezno pravo – sredstva osiguranja – zadužnica – zastarni rok
Sud: Županijski sud Dubrovnik

SENTENCE

Na tražbinu iz zadužnice koja je privatna isprava i na kojoj je potpis dužnika samo ovjeren kod javnog bilježnika (zadužnice sastavljene prije 1. siječnja 2011., OZ - Nar. nov., br. 139/10) i koja nije potvrđena od javnog bilježnika (solemnizirana), primjenjuje se opći zastarni rok od pet godina iz članka 371. ZOO/91 (sada čl. 225. ZOO/05), dok se na tražbine iz zadužnice koje su potvrđene kod javnog bilježnika (solemnizirane), primjenjuje zastarni rok od deset godina iz članka 379. ZOO/91 (sada čl. 233. ZOO/05)

Aktorska kaucija

Vi pitate - mi odgovaramo

Postoji li način osiguranja parničnih troškova od tužitelja koji je stranac i nema imovine?

Postupanje pri povredi zabrane izvođenja radova

Vi pitate - mi odgovaramo

Gradsko vijeće donijelo je odluku o zabrani radova, sukladno članku 132. st. 1. Zakona o gradnji, kojom je, između ostalog, propisana novčana kazna za izvođača radova koji izvodi radove u vrijeme kada je na snazi zabrana radova. Treba li komunalni redar prilikom nadzora primjene naplatiti kaznu utvrđenu odlukom ili Naputkom o novčanim kaznama koje izriču komunalni redari?

Uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak kao natječajni uvjet

Vi pitate - mi odgovaramo

Na provedenom javnom natječaju nije izabran ravnatelj ustanove pa će biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja. Odlukom o osnivanju te statutom ustanove kao natječajni uvjet za izbor ravnatelja nije propisano da kandidat mora priložiti uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Smije li za vršitelja dužnosti ravnatelja ustanove biti imenovana osoba koja ispunjava sve uvjete propisane odlukom o osnivanju i statutom za imenovanje ravnatelja, ako su protiv te osobe u tijeku istražne radnje po podnesenoj kaznenoj prijavi?

Isplata na temelju situacija

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li privremena situacija, kojom je obračunana vrijednost radova izvedenih u razdoblju od mjesec dana, biti ovjerena od naručitelja da bi se na temelju nje mogla tražiti isplata za u njoj navedene izvršene radove? Napominjemo da je ugovorom o građenju ugovorena primjena Posebnih uzanci o građenju.

Porezni tretman zakupa vanjskog dijela karoserije osobnog automobila

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo želi postaviti reklamu (naljepnice) s logom i tvrtkom trgovačkog društva na vanjski dio karoserije luksuznog osobnog automobila fizičke osobe građanina. Za navedeno trgovačko će društvo fizičkoj osobi građaninu plaćati dogovorenu mjesečnu naknadu. Treba li radi navedenog odnosa sklopiti ugovor u pisanom obliku i koji je porezni tretman takve transakcije?

Filteri