Informator broj 6219-6220 od 12. listopada 2013. i 19. listopada 2013.

UVODNIK

U sporu INA-MOL hrvatska strana ima jaku poziciju

Javnosti je poznat spor nastao s MOL-om, koji ima upravljačka prava u INI, kao i međusobno optuživanje o neispunjenju ugovornih obveza. MOL je, primjerice, optužen za zapuštanje rafinerija i istraživanja, a hrvatskoj se strani prigovara da nije ispunila obveze u preuzimanju nabave i distribucije plina. Riječ je, dakle, o sporu velike vrijednosti i od iznimne važnosti za ukupno hrvatsko gospodarstvo, pa smo za razgovor zamolili prof. dr. sc. MIHAJLA DIKU, predstojnika Katedre za građansko procesno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Mihajlo Dika, izuzetan stručnjak i znanstvenik u području građanskog procesnog prava, u ovom intervjuu iznosi svoje mišljenje o ovom nadasve važnom pravnom pitanju za Republiku Hrvatsku i predlaže određena pravna rješenja koja su moguća u jačanju položaja hrvatske strane u ovom sporu. Napominjemo da je upravo na Pravnom fakultetu Sveučiliša u Zagrebu, 30. rujna 2013. održana svečanost u povodu 70. rođendana i 45 godina sveučilišne karijere profesora M. Dike, kojom je prigodom je predstavljena knjiga Liber amicorum Mihajlo Dika, pod nazivom Djelotvorna pravna zaštita u pravičnom postupku - Pravosudne transformacije na jugu Europe.
Autor: prof. dr. sc. Mihajlo Dika, predstojnik Katedre za građansko procesno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj

Ažuriranje podataka u Registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika
Autor: Ana Polić

Stručni članak

Vođenje Registra proračunskih i izvanproračunskih korisnika uređeno je Pravilnikom o utvrđivanju proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna i proračunskih i izvanproračunskih korisnika proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Nar. nov., br. 128/09). Autorica u nastavku šire opisuje na koji se način proračunski i izvanproračunski korisnici upisuju u registar, s naglaskom na aktualne promjene otvaranja transakcijskih računa kao i uporabe IBAN konstrukcije transakcijskih računa, te način na koji se pojedini ispravci podataka unose u propisane obrasce.

Odgovornost za održavanje ceste
Autor: Željko Borić

Stručni članak

Razmatrani pojam odgovornosti za održavanje ceste nije posebno uređen u okviru jedinstvenog obveznopravnog poretka. Naprotiv, on je integralni dio šire uređene cjeline u mjerodavnom Zakonu u obveznim odnosima1, pod naslovom PROUZROČENJE ŠTETE2. Autor taj pojam ovdje ne obrađuje iscrpno, u svim svojim aspektima. U ovom ćemo članku, stoga, dati jedan cjeloviti uvid u sâm temelj odgovornosti za održavanje ceste, njezine bitne značajke te pokušati, pritom, odgovoriti na neka sporna pitanja, s tim da se posebno analiziramo ceste kao uzrok nastale štete. Pritom donosimo i sudsku praksu.

Ustavni položaj Ustavnog suda Republike Hrvatske

Stručni članak

U Informatoru, broj 6208-6209 od 4. i 7. rujna 2013., na uvodnim smo stranicama objavili prvi dio članka u kojem je autor pisao o aktima i određenju položaja Ustavnog suda Republike Hrvatske. Drugi dio članka »Ustavni položaj Ustavnog suda Republike Hrvatske«, akademika Davora Krapca, suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, objavili smo u prilogu Ustavni vidici, br. 14, Informator, broj 6213 od 21. rujna 2013. u kojem piše o izvorima ustavnosudskog procesnog prava, odnosno o glavnim unutarnjim izvorima ustavnosudskog procesnog prava i glavnim vanjskim izvorima ustavnosudskog procesnog prava, a zatim o ustavnosudskom položaju Ustavnog suda Republike Hrvatske. U ovom broju dovršavamo temu, pišući o sudačkom sastavu i odnosu Ustavnog suda Republike Hrvatske i Europskog suda za ljudska prava u predmetima zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naknada troškova postupka u ovršnom postupku
Autor: Zinka Bulka

Stručni članak

U ovršnom postupku, kao i u drugim sudskim, upravnim i sličnim postupcima, troškovi postupka su važno pitanje. Ovršni zakon, osim nekih općih odredaba, nije precizno uredio pitanje naknade troškova strankama i ostalim sudionicima u postupku. Sudska praksa još uvijek nije ujednačena, ali se može očekivati da će se naći zajedničko rješenje za određivanje troškova u ovršnom postupku.

Zakon o morskom ribarstvu - usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije
Autor: Marinko Đ. Učur

Stručni članak

Zakon o morskom ribarstvu (Nar. nov., br. 81/13) počeo se primjenjivati 1. srpnja 2013. Tim danom prestao je važiti prijašnji Zakon o morskom ribarstvu1. Novi Zakon o morskom ribarstvu usklađen je s pravnom stečevinom Europske unije, a posebice s brojnim uredbama koje se odnose na morsko ribarstvo. Riječ je o složenom propisu, temeljem kojega će nadležni ministar u roku dvije godine donijeti više od 40 podzakonskih (provedbenih) akata, što govori o njegovoj nomotehničkoj i drugoj posebnosti. Njime se uređuju gospodarenje i zaštita obnovljivih bioloških bogatstava mora, način i uvjeti obavljanja ribolova i uzgoja, praćenje ulova i uzgoja kroz prikupljanje podataka, potpore u ribarstvu i uređenja tržišta, nadzor i inspekcija kao i druga pitanja, bitna za morsko ribarstvo

Upravljanje talentima
Autor: Fikreta Bahtijarević-Šiber

Stručni članak

Jedan od ključnih strategijskih zadataka menadžmenta ljudskih potencijala (u nastavku teksta: MLJP) u suvremenim uvjetima postaje upravljanje talentima. Suvremene organizacije sve više talente razumijevaju kao ključni izvor konkurentske sposobnosti, a uspješno upravljanje talentima kao način ostvarivanja konkurentske prednosti. Privlačenje i zadržavanje talenata postaje prioritet organizacija u cijelom svijetu.1 Ukratko, talenti postaju ključni resurs, presudan za opstanak i razvoj organizacija u današnjim uvjetima. Sposobnost da se privuku i zadrže talentirani ljudi vrednuje se više nego udjel na tržištu u 10 najvažnijih nefinancijskih pokazatelja koje koriste investitori u analizi uspješnosti kompanija.2 O značenju i vrijednosti talenata te upravljanju talentima piše autorica u članku.

Povreda prava vlasništva – arbitrarno suđenje
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Vlasništvo u smislu članka 48. stavak 1. Ustava obuhvaća i legitimna očekivanja stranaka da će njihova imovinska prava, zasnovana na pravnim aktima koji su ovršivi, biti poštovana, a njihovo ostvarenje zaštićeno

Građenje na tuđem zemljištu – kad je graditelj savjestan, a vlasnik zemljišta nesavjestan
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Savjesni graditelj stječe pravo vlasništva na zemljište na kojem je izgrađen građevinski objekt, a i na zemljištu koje je neophodno za redovnu upotrebu toga građevinskog objekta, ako nije znao niti je mogao znati da gradi na tuđem zemljištu, a vlasnik zemljišta je znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio, s tim da vlasnik zemljišta ima pravo zahtijevati naknadu vrijednosti zemljišta u vrijeme donošenja sudske odluke

Obvezno pravo – ništavost ugovora
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ništava je odredba kupoprodajnog ugovora prema kojoj prodavatelj svoju obvezu na predaju stvari kupcu ispunjava predajom stvari na poštu i prema kojoj rizik slanja stvari poštom snosi kupac

Zastara potraživanja naknade plaće – nezakoniti otkaz
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Rok zastare za potraživanje naknade plaće počinje teći od pravomoćnosti presude kojom je odluka poslodavca o otkazu ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora utvrđena nezakonitom

Javna nabava

Vi pitate - mi odgovaramo

Sklapa li se u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave, kao zasebnom postupku javne nabave gdje su predmet nabave dodatni radovi koje će izvršiti izvođač osnovnog ugovora, (novi) ugovor o javnoj nabavi radova (dodatni radovi) ili se može sklopiti dodatak osnovnom ugovoru, sklopljen na temelju otvorenog postupka javne nabave radova?

Revizija godišnjeg financijskog izvještaja za razdoblje kraće od godine dana

Vi pitate - mi odgovaramo

U trgovačkom društvu došlo je do statusnih promjena tijekom poslovne godine. Prije statusnih promjena trgovačkog društva sastavljen je godišnji financijski izvještaj za razdoblje do statusnih promjena društva, a koje je kraće od godine dana. Podliježu li reviziji godišnji financijski izvještaji za razdoblje koje je kraće od godine dana?

Lokalna samouprava – pisano testiranje kod prijma u službu

Vi pitate - mi odgovaramo

Kad pisani test u postupku prijma u lokalnu službu sadržava provjeru znanja iz više pravnih područja, boduje li se svako od tih područja rasponom bodova od 1 do 10 ili se tako boduje cjelokupni pisani test?

Ustrojstvo – imenovanje pročelnika upravnog tijela jedinica lokalne samouprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se provodi postupak imenovanja privremenog pročelnika?

Filteri