Informator broj 5980-5981 od 29. lipnja 2011. i 06. srpnja 2011.

UVODNIK

Šesta sjednica Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe

U Strasbourgu je od 29. do 31. ožujka 2011. održana šesta sjednica Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe (Komitet CS - SS). O temama koje su razmatrane piše autor članka, mr. sc. MIHOVIL RISMONDO iz Zagreba, član Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe. Na sjednici su dominirale teme o održivosti europskih sustava socijalne sigurnosti i mogućim mjerama, kao i aktivnostima na promicanju instrumenata Vijeća Europe te koordinaciji sustava u Vijeću Europe i u Europskoj uniji.
Autor: mr. sc. Mihovil Rismondo, Zagreb

Sadržaj

Moguća posebna osnova obnove upravnog postupka i upravnog spora

Stručni članak

U ovom članku autor razmatra Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj: U-III-2619/2011, i to obrazloženje Odluke, koje otvara važno pravno pitanje djelotvorne pravne zaštite u odnosu na pojedinačni pravomoćni akt. Istovremeno analizira Odluku i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-I-4042/2005 i dr., objavljene u Narodnim novinama, broj 146/10 te postavlja pitanje u povodu ukidanja jedne zakonske norme o tomu je li moguća posebna osnova obnove upravnog postupka i upravnog spora zbog onemogućavanja pristupa pravnom lijeku i pravu na sudsku zaštitu.

Šesta sjednica Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe
Autor: Mihovil Rismondo

Stručni članak

U Strasbourgu je od 29. do 31. ožujka 2011. održana šesta sjednica Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe (Komitet CS - SS). O temama koje su razmatrane piše autor članka, mr. sc. MIHOVIL RISMONDO iz Zagreba, član Komiteta eksperata za socijalnu sigurnost Vijeća Europe. Na sjednici su dominirale teme o održivosti europskih sustava socijalne sigurnosti i mogućim mjerama, kao i aktivnostima na promicanju instrumenata Vijeća Europe te koordinaciji sustava u Vijeću Europe i u Europskoj uniji.

Dokazi sposobnosti u postupku javne nabave
Autor: Smiljana Bezić

Stručni članak

U informatoru, br. 5973 od 4. lipnja 2011. pisali smo o primjeni ekonomski najpovoljnije ponude u postupku javne nabave, koja je regulirana Zakonom o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 110/07 i 125/08). U ovom se broju nastavljamo baviti odredbama Zakona o javnoj nabavi te pišemo o dokazima postojanja odgovarajuće pravne i poslovne sposobnosti, koji su potrebni gospodarskim subjektima da bi mogli sudjelovati u javnoj nabavi. Javnim naručiteljima toliki broj podzakonskih propisa djelatnosti s kojima se susreću samo kao kupci ili korisnici, često predstavlja teškoću u određivanju obveznog dokaza sposobnosti u postupku javne nabave, stoga u članku donosimo i primjere obveznih dokaza prema predmetima nabave.

Novela Zakona o žigu iz 2011.
Autor: Dragan Zlatović

Stručni članak

Hrvatski je sabor na sjednici 15. travnja 2011. usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o žigu (Nar. nov., br. 49/011). Ovim Zakonom izvršena su usklađenja Zakona o žigu s odredbama novog Zakona o općem upravnom postupku te s Revidiranim ugovorom o zakonu o žigu koji je prihvaćen na Diplomatskoj konferenciji unutar Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, održanoj od 13. do 31. ožujka 2006. u Singapuru. Novelom su predviđena i nova rješenja za neke probleme uočene u dosadašnjoj praksi. O izmjenama i dopunama pišemo u ovom članku nakon što se uvodno definira žig te se naznačuje domaći i međunarodni pravni okvir žigovnog prava. Članak ćemo objaviti u dva dijela.

Upis hipoteke u zemljišne knjige
Autor: Ana-Marija Končić

Stručni članak

U praksi zemljišnoknjižnih sudova neki vjerovnici zahtijevaju da sadržaj upisa uknjižbe založnog prava obuhvati cjelokupan sadržaj prijedloga za upis i rješenja donesenog u povodu njega. Praksa u postupanju nije ujednačena, čak i unutar istog zemljišnoknjižnog odjela. Pojedini upisi vrlo su sažeti, ali je znatan broj upisa koji su sadržajem vrlo opširni. Ponukana činjenicom da su prijedlozi banaka sve opširniji, autorica ovim člankom izlaže na razmatranje taj problem, dakako sa stajališta zemljišnoknjižnog odjela suda. Stoga u članku ukazuje na odredbe Zakona o zemljišnim knjigama te Pravilnika o unutarnjem ustroju, vođenju zemljišnih knjiga i obavljanju drugih poslova u zemljišnoknjižnim odjelima sudova (Zemljišnoknjižnog poslovnika) koje uređuju sadržaj zemljišnoknjižnog rješenja i provedbu upisa, posebice u odnosu na uknjižbu založnog prava (hipoteke), kao i na pojedine odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje se odnose na institut založnog prava.

Polugodišnji financijski izvještaji proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika
Autor: Ivana Uroić

Stručni članak

Financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. trebaju sastaviti i predati svi proračuni, proračunski i izvanproračunski korisnici. Računovodstveni, a u okviru njega i izvještajni sustav proračuna, od 1. siječnja 2011. reguliran je novim pravilnicima, i to: - Pravilnikom o proračunskom računovodstvu i Računskom planu (Nar. nov., br. 114/10 i 31/11 - ispr. - u nastavku teksta: Pravilnik o računovodstvu) - Pravilnikom o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu (Nar. nov., br. 32/11 - u nastavku teksta: Pravilnik o izvještavanju). O izmjenama koje su donijeli navedeni pravilnici, opširno smo izvijestili objavljivanjem članaka u našem listu: - u Informatoru, br. 5911-5912 od 30. listopada i 2. studenoga 2010., u članku »Novi Pravilnik o proračunskom računovodstvu i Računskom planu« i - u Informatoru, br. 5974 od 8. lipnja 2011., u članku »Financijsko izvještavanje u sustavu proračunskog računovodstva«. U ovom broju pišemo opširnije o samom sastavljanju izvještaja i popunjavanju obrazaca.

Prestanak ugovora o radu ravnatelja školske ustanove
Autor: Viktor Gotovac

Stručni članak

U članku autor daje osvrt o prestanku ugovora o radu ravnatelja školske ustanove, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Nar. nov., br. 92/10 i 105/10). Tom je Novelom intervenirano u područje radnih odnosa u školskim ustanovama, tako što je normativno uređen prestanak ugovora o radu ravnatelja školske ustanove i time konkretizirano da je odredbom članka 2. stavak 4. Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09 i 61/11) isključena primjena odredaba koje se odnose na prestanak ugovora o radu za članove uprave, izvršne direktore ili druge osobe koje su ovlaštene voditi poslove poslodavca.

Registriranje obveza po kreditima
Autor: Tonči Jakovčević

Stručni članak

Svaki odboreni kredit od strane financijske institucije, bilo pravnim bilo fizičkim osobama, predstavlja rizik za finanicijske institucije, u prvom redu banke. S obzirom na prisutnu nelikvidnost i pad poslovne aktivnosti ti rizici postaju sve veći i teže ih je imati pod kontrolom. Jedan od načina, pa čak i mogućnost kontrole je registriranje obveza po kreditima. To znači prikupljanje podataka o klijentima, ažuriranje kao i distribuiranje podataka o kreditnim obvezama klijenata, kako o sadašnjim, tako i o prethodnim obvezama. To je bitno i važno u donošenju odluke o budućem kreditnom zaduženju tražitelja kredita. O registriranju kreditnih obveza, autor piše opširnije u nastavku.

Parnični postupak - načelo traženja istine
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sud u pravilu nije ovlašten izvesti dokaze koje stranke nisu predložile, a to može učiniti samo ako posumnja da stranke idu za tim da raspolažu zahtjevima kojima ne mogu raspolagati ili kad je to posebnim zakonom propisano

Odgovornost roditelja za dijete
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pravno pitanje jesu li roditelji malodobnog djeteta starijeg od sedam godina koje je drugom nanijelo štetu odgovorni za nju, bilo bi od važnosti za jedinstvenu primjenu zakona onda kad bi sudovi iste činjenice različito pravno ocjenjivali

Obvezno pravo - izjava volje
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Činjenica da su tuženikovi djelatnici koji nisu ovlašteni za zastupanje tuženika potvrdili da je tužitelj obavio posao koji je samoinicijativno poduzeo ne znači da je ugovor sklopljen

Vraćanje privremeno oduzetog novca
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Obustavom kaznenog postupka je otpala pravna osnova za držanje privremeno oduzetog novca, te je država dužna platiti zateznu kamatu za držanje navedenih sredstava od obustave sve do vraćanja

Primjena ZUP-a – prijevod podneska

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako postupiti u slučaju kad je podnesak po žalbi dostavljen na stranom jeziku?

Noćni rad mobilnih radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Koje se odredbe primjenjuju na noćni rad mobilnih radnika?

Zamjena novčane kazne

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li u postupku zamjene novčane kazne kaznom zatvora moguće smanjiti pravomoćno izrečenu novčanu kaznu?

Obveza dostavljanja podataka Ministarstvu o dobitnicima nagradne igre po isteku roka za podizanje nagrada

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo - pravna osoba organizirala je nagradnu igru u svrhu promidžbe svojih proizvoda i usluga. Ukupna vrijednost fonda nagrada kretala se u okviru 500 000 kuna. Je li to trgovačko društvo kao organizator nagradne igre, u obvezi dati nadležnoj službi Ministarstva financija podatke o dobitnicima nagrada nakon što je istekao rok za podizanje nagrada?

Filteri