Informator broj 6302-6303 od 30. srpnja 2014. i 06. kolovoza 2014.

UVODNIK

Što donose izmjene i dopune Ovršnog zakona?

O sadržaju Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona piše sudac Vitomir Boić, predsjedik Županijskog suda u Velikoj Gorici. Naime, Konačni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona usvojen je u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2014. godine. Tim izmjenama i dopunama bitno su promijenjene odredbe Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 112/12 i 25/13), što autor iznosi u ovom tekstu.
Autor: Vitomir Boić, predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici

Sadržaj

Što donose izmjene i dopune Ovršnog zakona?
Autor: Vitomir Boić

Stručni članak

O sadržaju Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona piše sudac Vitomir Boić, predsjedik Županijskog suda u Velikoj Gorici. Naime, Konačni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona usvojen je u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2014. godine. Tim izmjenama i dopunama bitno su promijenjene odredbe Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 112/12 i 25/13), što autor iznosi u ovom tekstu.

Sukob interesa državnih službenika i javnih dužnosnika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U Informatoru, broj 6298-6299 od 16. i 19. srpnja 2014. objavili smo prvi dio članka o sukobu interesa državnih službenika i javnih dužnosnika, u kojem smo pisali o sukobu interesa javnih dužnosnika, prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Nar. nov., br. 48/13 - proč. tekst). U ovom broju pišemo o sankcijama u slučaju utvrđivanja sukoba interesa javnih dužnosnika, te o pitanju sukoba interesa državnih službenika.

Stupanj oštećenikova invaliditeta i odmjeravanje novčane naknade nematerijalne štete zbog smanjenja životne aktivnosti
Autor: Ivan Kaladić

Stručni članak

U članku analiziramo slučaj iz sudske prakse u kojem se pojavilo sporno pravno pitanje - je li stupanj oštećenikova invaliditeta odlučna činjenica kod odmjeravanja pravične novčane naknade nematerijalne štete u obliku duševnih boli zbog smanjenja životne aktivnosti. Navodimo razloge koji opravdavaju zaključak da stupanj oštećenikova invaliditeta, prema Zakonu o listi tjelesnih oštećenja, nije odlučna činjenica pri odmjeravanju pravične novčane naknade nematerijalne štete u obliku duševnih boli zbog smanjenja životne aktivnosti.

Mjerenje fer vrijednosti
Autor: Baldo Hreljac

Stručni članak

Međunarodni standard financijskog izvještavanja 13 - Mjerenje fer vrijednosti, osim definiranja pojma fer vrijednosti, postavlja i okvir utvrđivanja fer vrijednosti, te propisuje informacije koje se objavljuju o utvrđivanju fer vrijednosti. Fer vrijednost, prema tom standardu, cijena je koja bi bila ostvarena prodajom neke stavke imovine ili plaćena za prijenos neke obveze u urednoj transakciji među tržišnim sudionicima na datum mjerenja. Autor u članku piše o primjeni mjerenja fer vrijednosti na nefinancijskoj imovini.

Ugovori sportaša i klubova u nogometu, košarci i rukometu
Autor: Damir Jelušić

Stručni članak

U listu Informator, broj 6298-9299 od 16. i 19. srpnja 2014., pisali smo o ugovorima sportaša i klubova, i to o ugovorima u rukometu i košarci. Nastavak članka odnosi se na ugovore u košarci i nogometu i na pravnu prirodu navedenih ugovora.

Pregled novina u novom Zakonu o radu
Autor: Nataša Novaković

Stručni članak

Nakon pregovora sa socijalnim partnerima koji su trajali dulje od godinu i pol dana, Hrvatski sabor konačno je 15. srpnja 2014. usvojio novi Zakon radu. Pritom je izglasani tekst Zakona u mnogočemu različit od verzije Zakona koja je bila upućena Hrvatskom saboru u prvo čitanje. Isto tako, iako su planirane mnoge reforme i veliki zahvati u radne odnose, zapravo se tek nekoliko odredaba može smatrati malo većim izmjenama, dok je većina odredaba mijenjanja radi pojašnjenja dosad dvojbenih odredaba, odnosno zakonskog uređenja onog što je sud već utvrdio svojom praksom. Osim toga, u posebne zakone izdvojena su dosadašnja poglavlja o europskim radničkim vijećima te o suodlučivanju radnika u Europskoj zadruzi. U tekstu dajemo pregled većih novina u novom Zakonu o radu.1

Pravo na neovisni sud
Autori: Sandra Marković Sanja Trgovac

Stručni članak

Ustav Republike Hrvatske u članku 29. kao i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u članku 6. (Nar. nov. - MU, br. 18/97, 6/99 - proč. tekst, 8/99 - ispr. 14/02, 1/06 i 2/10), zajamčuje pravo na pravično suđenje i nepristran i neovisan sud. U povodu Rješenja Ustavnog suda, broj U-I-2393/2007 od 18. lipnja 2014., u postupku apstraktne kontrole Ustavni sud susreo se s prigovorom koji se odnosio na pravo na neovisan sud kao jedno od postupovnih prava koje jamči pravo na pravično suđenje. Autorice, stoga, u ovom članku analiziraju ovaj slučaj kao i Odluke Europskog suda i određene odluke Ustavnog suda u poštovanju prava na neovisan i nepristran sud.

Pravo na pravično suđenje – otpis parničnih troškova dosuđenih Republici Hrvatskoj
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Podnositeljici nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje odlukama sudova koje su obrazložene na ustavnopravno prihvatljiv način

Predmet nagodbe – ništetnost nagodbe
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ništava je nagodba ako je nisu sklopile sve stranke koje su sudjelovale u postupku naknade za oduzetu imovinu (ovlaštenik naknade, obveznik naknade i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske)

Međunarodna pravna pomoć u kaznenim stvarima
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Odobrenje azila u nekoj drugoj državi nije razlog da sud ne utvrdi da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje stranca prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, a odluku o izručenje prema odredbi članka 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći donosi ministar pravosuđa Republike Hrvatske

Postojanje i prestanak pravnog interesa – parnica za utvrđenje nedopuštenosti ovrhe
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Provedbom ovrhe prestaje pravni interes za daljnje vođenje parnice pokrenute radi utvrđenja te ovrhe nedopuštenom, pa ako tužitelj (ovršenik) tužbu na utvrđenje ne preinači postavljanjem kondemnatornog zahtjeva, sud će tužbu odbaciti kao nedopuštenu

Izlučenje komunalnih vodnih građevina

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji se način u stečajnom postupku nad javnim isporučiteljem vodne usluge komunalne vodne građevine izlučuju u korist jedinice lokalne samouprave?

Razrješenje pročelnika upravnog odjela jedinice lokalne samouprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li pročelniku prestati služba temeljem sporazuma sa gradonačelnikom?

Upravni postupak – izvršnost izreke deklaratornog rješenja

Vi pitate - mi odgovaramo

Kad je dan smanjivanja opsega nekog prava utvrđen propisom, u provedbi kojega se donosi rješenje, dolazi li do ostvarivanja prava u smanjenom opsegu danom određenim u propisu, ili danom izvršnosti rješenja donesenog u provedbi propisa?

Iznimka od obveze sastavljanja konsolidiranih financijskih izvještaja

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojem slučaju trgovačko društvo, koje je u grupi poduzetnika matično društvo, nije u obvezi sastavljati konsolidirane financijske izvještaje?

Filteri