Informator broj 5911-5912 od 30. listopada 2010. i 06. studenog 2010.

UVODNIK

Sadržaj

Ustavni sud Republike Hrvatske - referendum
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Postupak provedbe referenduma strogo je formalni postupak. Referendum se može raspisati, u skladu s Ustavom i zakonom, samo u cilju traženja odgovora birača na specificirano i jasno formulirano pitanje koje mora biti postavljeno već prilikom započinjanja postupka prikupljanja potpisa kojima birači zahtijevaju održavanje referenduma

Prekid zastare - pozivanje dužnika
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zastara se prekida podnošenjem tužbe, ali ne i pozivanjem izvan spora odgovorne osobe da naknadi štetu.

Stjecanje prava na godišnji odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik se zaposlio u našoj tvrtki 1. srpnja. Budući da prije toga nije radio, postavlja se pitanje stjecanja prava na godišnji odmor. Naime, radnik koji se prvi put zaposlio stječe godišnji odmor nakon šest mjeseci rada. Kada, u konkretnom slučaju, ovaj radnik stječe pravo na puni godišnji odmor?

Predstavnik radnika u upravnom vijeću bolnice

Vi pitate - mi odgovaramo

Član upravnog vijeća bolnice je predstavnik radnika kojeg su radnici prije tri godine izabrali na neposrednim izborima, budući da u bolnici nije bilo utemeljeno radničko vijeće. Prije mjesec dana provedeni su prvi izbori za radničko vijeće te je ono utemeljeno (ima tri člana). Radničko vijeće se konstituiralo, ali nije imenovalo predstavnika radnika u upravno vijeće, uz usmenu tvrdnju da to ne treba činiti jer u upravnom vijeću već postoji predstavnik radnika imenovan za tu svrhu na neposrednim izborima. Poslodavac je mišljenja da je u nastaloj situaciji jedini valjani predstavnik radnika u upravnom vijeću zdravstvene ustanove onaj kojeg imenuje radničko vijeće, a ne onaj kojeg su izabrali radnici. Je li poslodavac u pravu?

Komunalno gospodarstvo – groblja

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li sredstva naknade za trajno korištenje grobnih mjesta namjenska i mogu li se koristiti za izgradnju druge komunalne infrastrukture, osim za groblje?

Rok izvješćivanja Hrvatske narodne banke o stranim kratkoročnim komercijalnim kreditima

Vi pitate - mi odgovaramo

Domaća pravna osoba - rezident u obvezi je izvještavati Hrvatsku narodnu banku o kratkoročnom komercijalnom kreditu zaključenom u inozemstvu sa stranom osobom nerezidentom. Do kada je domaća pravna osoba-rezident u obvezi izvještavati Hrvatsku narodnu banku o kratkoročnom kreditiranju zaključenu sa stranom osobom-nerezidentom?

Filteri