Informator broj 5750-5751 od 15. travnja 2009. i 22. travnja 2009.

UVODNIK

Antirecesijske mjere u radnopravnom zakonodavstvu i praksi

Svjetska gospodarska kriza i njezini učinci osjećaju se u određenim područjima gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Država nastoji štedjeti na svim razinama, te je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 3. travnja 2009. donio Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2009. godinu, koje su objavljene u Narodnim novinama, broj 44, od 9. travnja 2009., a stupile su na snagu 9. travnja 2009. U području radnog zakonodavstva kriza je prouzročila otkazivanje većeg broja ugovora o radu zato što se poslodavcima smanjio opseg posla na cjelokupnom tržištu, smanjene su određene narudžbe na tržištu, te poslodavci nisu u mogućnosti prodati robu koja stoji na skladištima. Autorica u članku daje prikaz mogućih rješenja za prevladavanje te krize u radnopravnom zakonodavstvu u Republici Hrvatskoj. Istodobno iznosi način kako je to riješila susjedna Republika Slovenija, donošenjem Zakona o djelomičnom subvencioniranju punog radnog vremena. Uz članak, stoga, donosimo i odredbe toga Zakona koji je riješio probleme o kojima je i riječ u ovom članku, kao mogući primjer iz drugih zakonodavstava Europske unije.
Autor: Jasenka Šojat, dipl. iur.

Sadržaj

Ograničenje ovrhe na tekućem računu – plaća ovršenika
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Na provođenje ovrhe radi naplate tražbine na tekućem računu ovršenika, na koji on prima samo svoju plaću, primjenjuje se ograničenje o izuzeću od ovrhe koje se inače primjenjuje kad se ovrha provodi na plaći ovršenika

Rok ispunjenja i raskid ugovora
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ugovorna odredba da ispunjenje obveze u određenom roku predstavlja bitan sastojak ugovora mora biti jasno i izričito izražena

Uklanjanje oštećenja uporabljive građevine
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Otklanjanje oštećenja na građevini, inspektor nalaže svim vlasnicima zgrade

Dokazna snaga javne isprave

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se u postupku radi pobijanja odluke glavne skupštine dioničkog društva dokazivati da su navodi sadržani u zapisniku s te skupštine, koji je sastavio javni bilježnik, neistiniti?

Privremeni zastupnik

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojim će slučajevima sud imenovati privremenog zastupnika u parničnom postupku?

Računanje rokova u radnim odnosima

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se računaju rokovi propisani Zakonom o radu? Može li se otkazni rok od mjesec dana i dva tjedna računati kao 45 dana?

Prikaz pravila korporativnog upravljanja u godišnjem izvješću dioničkog društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Dionice trgovačkog društva uvrštene su na burzu. S obzirom na to, mora li godišnje izvješće toga društva sadržavati i neke dodatne podatke?

Filteri