Informator broj 5610-5611 od 12. prosinca 2007. i 19. prosinca 2007.

UVODNIK

Sudskom nagodbom do bržeg rješenja parničnog postupka

Na rad sudova općenito su izrečene mnoge negativne ocjene, no odgovarajućim mjerama i povećanim angažiranjem sudaca stanje se nedvojbeno, popravlja. U Visokom trgovačkom sudu i trgovačkim sudovima diljem Republike Hrvatske, u rješavanju zaostalih predmeta i ažuriranju donošenja odluka, postignut je zapažen rezultat. Naime, broj neriješenih predmeta smanjen je, u relativno kratkom roku, za nešto više od 50%. Zanimljivo je, pritom, da se u praksi sudska nagodba - kao način rješavanja spora - gotovo i ne koristi. To potvrđuje podatak da hrvatsko pravosuđe godišnje riješi oko dva milijuna sudskih predmeta, a tek oko tri posto nagodbom. Ovih je dana u Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske i svim trgovačkim sudovima, organiziran tjedan sudskih nagodbi, na koji su pozvane sve zainteresirane stranke.
Autor: mr. sc. Srđan Šimac

Sadržaj

Javno-privatno partnerstvo i članak 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Vi pitate - mi odgovaramo

Koji je odnos davanja uloga javnog partnera u modelu javno-privatnog partnerstva i članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima? Mora li i tu javni partner (konkretno, grad) raspisivati javni natječaj radi raspolaganja svojim zemljištem kojeg želi uložiti u projekt izgradnje zatvorenog bazena u gradu?

Zakon o naknadi – konvalidacija oporuke

Vi pitate - mi odgovaramo

U Informatoru br. 5602 od 14. studenoga 2007. objavljen je članak »Primjena članka 18. Zakona o naknadi u upravnosudskoj praksi«. Iz članka se može zaključiti da autor (R. P.), unatoč različitoj praksi upravnih tijela, pa i samog Upravnog suda, u primjeni članka 18. navedenog Zakona, smatra da taj zahtjev nije vezan uz (do sada minule) rokove za podnošenje zahtjeva iz članka 65. stavak 3. Zakona o naknadi kojim se pokreće postupak odlučivanja o pravu na naknadu i određivanja naknade. Postoji li o tome konačno stajalište i ako postoji, podliježu

Mirovinsko osiguranje – nasljeđivanje prava na obeštećenje

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li moguće nasljeđivanje prava na obeštećenje po osnovi zakona koji regulira obeštećenje umirovljenika, nakon smrti korisnika mirovine koji je ispunjavao uvjete za obeštećenje?

Knjiženje udjela u proračunskom računovodstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

U našim poslovnim knjigama nemamo evidentiranu vrijednost udjela koje imamo u trgovačkom društvu čiji smo većinski vlasnik. Kako se knjiže ti udjeli i na osnovi kojih podataka?

Filteri