Informator broj 5591-5592 od 06. listopada 2007. i 13. listopada 2007.

UVODNIK

Usklađivanje hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom

Na dnevnom je redu 27. sjednice Hrvatskog sabora, koja je započela 26. rujna, a završit će 12. listopada 2007. i Prijedlog Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju u hitnom postupku. Autor, stoga, u ovom članku iznosi svoja stajališta i mišljenje glede sadržaja Zakona i usklađivanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom. Autor ističe značenje Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske U-II-1129/1999, U-I-1190/1999 (Nar. nov., br. 35/00) kojim je Ustavni sud Republike Hrvatske podržao autonomiju sveučilišta u području dodjeljivanja akademskih naziva i osporio zakonodavcu uvođenje titule doktor prava. Analizirajući komparativno europska rješenja i sadržaj Prijedloga Zakona, autor iznosi i određene prijedloge u primjeni bolonjskog procesa.
Autor: Prof. dr. sc. Siniša Rodin

Sadržaj

Volontiranje

Vi pitate - mi odgovaramo

U nedavno donesenom Zakonu o volonterstvu propisano je da se volontiranjem, između ostalog, ne smatra volontiranje u smislu Zakona o radu. Znači li to da je taj Zakon derogirao odredbe o volontiranju iz Zakona o radu, odnosno znači li to da volonterski rad u radnim odnosima više nije moguć?

Zdravstveno osiguranje - darivanje organa

Vi pitate - mi odgovaramo

Pod kojim uvjetima živa osoba može biti darivatelj organa te koja prava iz zdravstvenog osiguranja pri tome može ostvariti?

Oporezivanje primitaka po osnovi ugovora o djelu s poslodavcem

Vi pitate - mi odgovaramo

S našim zaposlenicima sklopili smo ugovor za obavljanje nekih poslova izvan njihovog radnog vremena za koje ćemo im isplatiti honorar. Kako se oporezuje taj honorar i smatra li se naknadom za autorsko djelo?

Nasljedno pravo

Vi pitate - mi odgovaramo

Zakonski sam nasljednik, ali ne želim steći nasljedstvo iza sada još živog ostavitelja. Je li to dopušteno ?

Filteri