Informator broj 5580-5581 od 29. kolovoza 2007. i 05. rujna 2007.

UVODNIK

Smjernice ekonomske i fiskalne politike i Upute za izradu proračuna za razdoblje 2008-2010. godine

Vlada Republike Hrvatske donijela je na svojoj sjednici od 2. kolovoza 2007. jedan od najvažnijih dokumenata za planiranje proračunskih prihoda i rashoda javnog sektora za sljedeće trogodišnje razdoblje Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2008-2010. godine. Polazeći od utvrđenih strateških ciljeva i prioriteta fiskalne politike na osnovi makroekonomskih pokazatelja za sljedeće tri godine, u Ministarstvu financija pripremljene su Upute za izradu Državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2010. i Upute za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje od 2008. do 2010. s metodologijom za izradu financijskih planova korisnika proračuna, o čemu piše MAJA LUKEŠ-PETROVIĆ, dipl. iur. i dipl. polit. Navedeni dokumenti imaju veliki značaj ne samo za javni sektor koji se financira iz javnih prihoda, već i na privatni sektor, a posebno na gospodarstvo temeljeno na novim tehnologijama.
Autor: Maja Lukeš-Petrović, dipl. iur.

Sadržaj

Ovrha na plaći

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li izjava, sastavljena u smislu odredbe članka 178. Ovršnog zakona, a kojom jedan od roditelja pristaje na zapljenu dijela plaće radi naplate tražbine s osnove zakonskog uzdržavanja, prioritet u odnosu na druge, prije započete, ovrhe po drugim osnovama?

Naplata potraživanja poslodavca uskratom dijela plaće radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je pri radu nanio štetu poduzeću, te je o tome pisanim putem obaviješten i istovremeno obvezatan nadoknaditi je. Može li poslodavac umanjiti plaću radniku bez prethodne obavijesti? Može li se obavijest o naknadi štete putem obustave na plaći, na koju radnik nije izjavio žalbu, smatrati valjanim temeljem za obustavu plaće ili ne, odnosno može li se neizjavljivanje žalbe smatrati suglasnošću za obustavu plaće?

Vraćanje roditeljske skrbi nad posvojenim djetetom

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li moguće vratiti roditeljsku skrb roditelju kod kojeg su prestali razlozi zbog kojih je lišen tog prava, unatoč činjenici da je maloljetno dijete (u odnosu na kojeg je lišen roditeljske skrbi) u međuvremenu posvojeno?

Odbitak pretporeza kod obveze s valutnom klauzulom

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li kupac, nakon izvršene isporuke dobra od strane prodavatelja, pravo na odbitak pretporeza zbog većeg kunskog iznosa koji je platio po dospijeću obveze od obračunanog kunskog iznosa u ispostavljenom računu s valutnom klauzulom?

Filteri