Informator broj 5578-5579 od 22. kolovoza 2007. i 29. kolovoza 2007.

UVODNIK

Ravnopravnost spolova – načela i ostvarenja

Ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj osigurana je ustavnim odredbama, zakonskim propisima i planovima za promicanje uspostavljanja pune ravnopravnosti spolova koje donose državna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima, ona u pretežnom vlasništvu države ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te godišnjim planovima za poticanje zapošljavanja, usklađenima s Europskom strategijom zapošljavanja. Također, značajne su aktivnosti u području zaštite od nasilja u obitelji, kao i u području zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. O naporima i rezultatima u stvaranju općih povoljnih uvjeta za ostvarivanje načela ravnopravnosti spolova u praksi, za čitatelje našeg lista govori gospođa GORDANA LUKAČ KORITNIK, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Autor: Gordana Lukač Koritnik

Sadržaj

Raspolaganje nekretninama u vlasništvu općina, gradova i županija

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, sukladno lokacijskoj dozvoli, izvršiti zamjenu nekretnine bez javnog natječaja, ako se radi o površini manjoj od 20% ukupne površine nekretnine?

Izvršavanje i odbijanje naloga u državnoj službu

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li državni službenik odbiti izvršenje naloga čelnika tijela i nadređenog državnog službenika i u kojim slučajevima?

Odbitak pretporeza pri isporuci dobara i obavljanju usluga oslobođenih plaćanja PDV-a

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li trgovačko društvo pravo na odbitak pretporeza na ukupni iznos vrijednosti dobara i usluga ispostavljenog računa od strane dobavljača, koji obuhvaća isporuke dobara i obavljene usluge oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost?

Filteri