Informator broj 5576-5577 od 15. kolovoza 2007. i 22. kolovoza 2007.

UVODNIK

Javno-privatno partnerstvo

Općine, gradovi, županije kao i Republika Hrvatska posjeduju nekretnine velike vrijednosti. Često je to stvaralo poteškoće i troškove vezane uz održavanje, a rijetko su te nekretnine bile izvor prihoda unatoč nastojanjima. Mogućnosti da se tijela državne uprave oslobode obveze održavanja nekretnina kojima upravljaju, sada pruža model javno-privatnog partnerstva. Taj model, naime, omogućava uporabu nekretnina na korisniji način, posebno dodatnim ulaganjima i svrhovitijim korištenjem. Gospodin KAMILO VRANA, direktor Sektora za javno-privatno partnerstvo Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, za naše čitatelje ukazuje na bitne prednosti i mogućnosti šire primjene tog modela u gospodarstvu Republike Hrvatske.
Autor: Kamilo Vrana

Sadržaj

Promjena broja, površine, oblika i izgrađenosti katastarske čestice

Vi pitate - mi odgovaramo

Tko može pokrenuti postupak promjene broja, površine, oblika i izgrađenosti katastarske čestice pred nadležnim zemljišnoknjižnim sudom, te može li prijavni list kojim se provodi promjena biti podnesen od strane zainteresirane stranke (primjerice, vlasnika nekretnine) i mora li prijavni list biti potpisan od strane vlasnika nekretnine?

Komunalno gospodarstvo

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li jedinica lokalne samouprave povjeriti ugovorom komunalnom društvu u njezinom vlasništvu poslove izgradnje groblja?

PDV kod pekarskih proizvoda

Vi pitate - mi odgovaramo

Naša tvrtka, koja je registrirana za proizvodnju pekarskih proizvoda, isporučuje drugoj tvrtki smjesu za oblaganje koja služi za proizvodnju slastica. Je li ta vrsta pekarskog proizvoda oporeziva porezom na dodanu vrijednost?

Filteri