Informator broj 5509-5510 od 23. prosinca 2006. i 30. prosinca 2006.

UVODNIK

15 godina Ustavnog suda Republike Hrvatske

Ustavni sud Republike Hrvatske obilježio je 15. godišnjicu osnivanja svečanom akademijom održanom 7. prosinca 2006. u Zagrebu, u prepunoj dvorani palače Narodnog doma, pod predsjedanjem prof. dr. sc. Petra Klarića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske, kojom se prilikom i obratio uzvanicima svečanim govorom. Naime, 7. prosinca 1991. stupili su na dužnost suci prvog sastava Ustavnog suda u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj, pod predsjedanjem dr. sc. Jadranka Crnića i s radom je otpočeo Ustavni sud Republike Hrvatske, konstituiran prema Ustavu Republike Hrvatske od 22. prosinca 1990. (Nar. nov., br. 56/90 - tzv. Božićni Ustav). Akademiji održanoj u povodu 15. godišnjice Ustavnog suda Republike Hrvatske nazočili su najviši državni dužnosnici, visoki predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, kao i članovi diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj te predstavnici akademske zajednice i Grada Zagreba. Prof. dr. sc. Petar Klarić, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske u svom obraćanju prigodom te svečanosti, osvrnuo se na djelovanje i učinke Ustavnog suda u ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti, zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda te vladavine prava i probleme s kojima se ovaj Sud susreće. U ovom broju u cijelosti donosimo govor predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske.
Autor: prof. dr. sc. Petar Klarić

Sadržaj

Prava radnika koji rade na Novu godinu

Vi pitate - mi odgovaramo

Koja prava ostvaruju radnici koji će raditi na Novu godinu?

Vlastita mjenica – ovrha

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se, u smislu Ovršnog zakona, vlastita mjenica bez protesta smatrati vjerodostojnom ispravom ako se ovršni postupak pokreće protiv izdavatelja te mjenice?

Podaci potrebni za provedbu ovrhe

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li ovrhovoditelj, u prijedlogu za ovrhu, na sredstvima na računu ovršenika pravne osobe, uvijek obvezatan naznačiti podatke o računima i bankama kod kojih se ti računi vode ili može zatražiti da se ti podaci pribave putem suda?

Prokura i drugi dohodak

Vi pitate - mi odgovaramo

Naše bi društvo na poslovima prokurista angažiralo umirovljenika. Obustavlja li se u tom slučaju njegova mirovina i koje su financijske obveze društva pri isplati naknade za obavljeni posao?

Filteri