Informator broj 5487-5488 od 07. listopada 2006. i 14. listopada 2006.

UVODNIK

Zemljišne knjige su jamac sigurnosti prava vlasništva na nekretninama

Pravno stanje nekretnina i njihov pravni promet temelje se na stanju u zemljišnim knjigama. Riječ je o zemljištu označenom posebnim brojem i nazivom katastarske općine, a u zemljišne knjige upisuju se stvarna prava te druge činjenice važne za pravni promet. Vode ih općinski sudovi. Svakako, jedan je od važnih segmenata ukupnog gospodarskog razvoja i jamac sigurnosti u zaštiti prava vlasništva i drugih stvarnih prava na nekretninama. Kakvo je stanje u praksi, što se poduzima u svrhu daljnjeg unapređenja odnosa s građanima te što možemo očekivati u sklopu ukupne reforme pravosuđa, odgovore daje gospođa NIVES RADIŠIĆ, predsjednica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu.
Autor: Nives Radišić

Sadržaj

Utvrđivanje vrijednosti naslijeđene imovine

Vi pitate - mi odgovaramo

Prema kojem se trenutku procjenjuje vrijednost naslijeđene imovine i time opseg odgovornosti nasljednika za ostaviteljeve dugove?

Pravo na odbitak pretporeza

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li poduzetnik odbiti pretporez po računima za nabavu strojeva i uređaja potrebnih za obavljanje djelatnosti, a koji su mu ispostavljeni prije nego je poduzetnik počeo obavljati djelatnost?

Komunalno gospodarstvo – pravo korištenja grobnog mjesta

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li korisnici grobnih mjesta koji su to pravo stekli prije 1941. godine, dužni platiti naknadu za pravo korištenja grobnog mjesta na neodređeno vrijeme sukladno odredbama (čl. 13.) sada važećeg Zakona o grobljima (Nar. nov., br. 19/98, stupio na snagu 21. 2. 1998. g.) s obzirom na to da su do sada koristili rečeno grobno mjesto temeljem Zakona o grobljima (Nar. nov., br. 26/60, 46/61, 15/65, 32/65 - proč. tekst) prema kojem se je grobno mjesto davalo na korištenje na određeno vrijeme (čl. 9.).

Ustavna tužba

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li dopuštena ustavna tužba protiv rješenja predsjednika općinskog suda kojim odbija zahtjev za izuzeće suca od suđenja u određenom predmetu?

Filteri